Halka arzda patlama yaşayacağız

İMKB Başkanı Erkan, önümüzdeki dönemde, konjonktürün de düzelmesiyle birlikte halka arzda gerçek bir patlama yaşanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, önümüzdeki dönemde konjonktürün de düzelmesiyle birlikte halka arzda "gerçek bir patlama" yaşanacağına inandığını söyledi.

Erkan, Gedik Yatırım Menkul Değerler tarafından düzenlenen "Türkiye'de Yeni Bir Yatırımcı Modeli; Yatırım Kulüpleri" konferansının açılışında, İMKB olarak birkaç aydır havaalanı, metro istasyonları gibi insanların çokça bulunduğu yerlerde, "yatırımcı nelere dikkat etmeli?", "sermaye piyasası nedir?" gibi konularda, farkındalığın artırılmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Halka arz seferberliği kapsamında şirketlerle görüştüklerini ve kendisinin de 60'a yakın şirket gezdiğini kaydeden Erkan, "İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde, konjonktürün de düzelmesiyle birlikte halka arzda gerçek bir patlama yaşayacağız. Olması gereken de bu... Hakikaten Türkiye çok geç kaldı buna. Biz kurumlar olarak bu konuda bilinçlendirmeyi başlattık diye düşünüyorum. Ama tabii bir taraftan da talebi artırıcı unsurların da gelişmesi lazım" dedi.

"Türkiye'de kurumsal yatırımcı sayısı az"

Erkan, Türkiye'de kurumsal yatırımcı sayısının az, portföy değerinin düşük olduğuna, Türkiye'de faaliyet gösteren 31 portföy yönetim şirketinin portföy değerinin, GSMH'nin yüzde 6-7'si civarında bulunduğuna işaret ederek, dünya ortalamasının yüzde 30-40 seviyesinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yol alacağı yerler olduğunu belirten Erkan, "Yanı başımızdaki daha az gelişmiş birçok ülkede bile bizim kat kat fazlamız kurumsal yatırımcı var. Polonya şu anda çok ciddi kurumsal yatırımcı tabanına sahip. Belki bizim 10 katımız kadar büyük kurumsal yatırımcı portföyüne sahip. Bunun sebeplerinden biri devlet politikası. Polonya'da yılda 100'ün üzerinde şirket halka arz yapabiliyor. Avrupa'nın en başarılı halka arz merkezi şu anda. Bizde bunlar olmadığı halde bile Polonya'dan sonraki en başarılı ülkelerden bir tanesiyiz. 24-25 tane şirketimiz oldu bu sene. Geçen sene 23 şirketti" diye konuştu.

"Yatırımcı kulüpleri ciddi kazanım sağlayabilir"

Erkan, özel sektör tahvillerinin bu yıl rekor kırdığını dile getirerek, Türkiye'nin ciddi potansiyeli olduğunu, düzenlemelerin de getireceği teşvikle, sermaye piyasasının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti.

Bireysel yatırımcı ile kurumsal yatırımcı arasında yer alabilecek ve Türkiye'nin de yapısına uygun olan yatırımcı kulüplerinin önem taşıdığını vurgulayan Erkan, Türkiye'de bunun altyapısının oluşturulması ve belli bir formal yapıya kavuşturulması halinde, ciddi kazanım sağlanacağını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir