Halkbank'tan İTB üyelerine kredi

Banka üyelerine kaynağından düşük faiz oranı ve uzun vade seçenekleriyle uygun koşullu kredi kullanma fırsatı sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkbank ile İstanbul Ticaret Borsası (İTB) arasında kredi protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında İTB üyelerine Banka kaynağından düşük faiz oranı ve uzun vade seçenekleriyle uygun koşullu nakdi ve gayri nakdi kredi ile ihracat kredisi kullanma fırsatı sunulacak.

Protokolün imza töreninde konuşan Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, Halkbank'ın odalar ve borsalarla yaptığı kredi protokollerine İTB ile devam ettiğini, ticaret ve sanayi odaları ve borsaları üyelerine Halkbank tarafından kullandırılan kredilerin 2009 yıl sonu itibariyle 2 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Bugüne kadar 12 bin firmaya kredi kullandırdıklarını belirten Kavcıoğlu, "Bu firmaların 5 bin adedi daha önce bankamızla hiç çalışması olmayan yeni firmalardır. Üreten Türkiye'nin bankası olma misyonunu başarıyla taşıyan Bankamızın, İTB ile imzaladığı protokolün de üye işletmelere büyük katkı sunacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Yatırım kredilerinde maddi teminat arayacaklarını belirten Kavcıoğlu, diğer kredi türlerinde firmanın yapısının önemli olacağını kaydetti. Kavcıoğlu, bir iki hatadan dolayı firmayı cezalandırmak gibi bir anlayışlarının olamayacağını, İstanbul'daki şubeleriyle şirketlere ulaşmaya çalışacaklarını anlattı.

Şahap Kavcıoğlu, 2010 yılının önlerini gördükleri net bir yıl olduğunu ifade ederek, firmalara desteklerini bu yıl da artırarak sürdürmek istediklerini söyledi.

Sümer, Borsa yönetimi olarak Mega Center ve Rami'deki üyeleri başta olmak üzere, bütün üyelerinin likidite sorununu çözmelerine yardımcı olmak amacıyla Halkbank ile yaptıkları anlaşmayla üyelerinin çok uygun faiz oranları ve vade ile kredi kullanma imkanı bulacağını belirtti.

Protokol

Yapılan protokole göre, üst limiti 250 bin lira, alt limiti 25 bin lira olan nakdi kredi, 12 aya kadar yüzde 0,94, 24 aya kadar yüzde 0,99, 36 aya kadar yüzde 1,05 aylık faiz oranıyla eşit taksit ödemeli olarak kullandırılacak.

Borsa üyeleri, yatırım ve işletme sermayesi ihtilaçlarını karşılamaya yönelik Finansal Destek Kredisi'nden azami 60 ay vadeye kadar lira, dolar ve euro cinsinden yararlanabilecek.

Kredinin alt limiti tüm firmalar için 100 bin lira veya karşılığı euro/dolar, üst limiti KOBİ tanımına giren firmalar için 1 milyon 500 bin lira veya karşılığı euro/dolar, KOBİ tanımı dışındaki firmalar için de 3 milyon lira veya karşılığı euro/dolar olacak.

İTB üyesi işletmeler, Orta ve Uzun Vadeli Proje Kredisi'ni ise 84 ay vadeye kadar lira, dolar veya euro cinsinden kullanabilecekler. Kredinin alt limiti, işletme kredilerinde 500 bin dolar, yatırım kredilerinde ise 750 bin dolar veya karşılığı euro/lira olacak.

Kredinin üst limiti KOBİ tanımına giren firmalar için 3 milyon dolar veya karşılığı euro/lira olurken, KOBİ tanımı dışındaki firmalar için proje bazında belirlenecek.

İTB üyelerinin protokol kapsamında Halkbank'tan teminat mektubu kredisi de alabilecekleri kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir