Haluk Koç'tan üçüncü 'torpil' listesi

CHP Sözcüsü Haluk Koç, AK Partili bakan ve milletvekillerinin yakınlarının kamuda torpille işe alındığı iddiasıyla bugün üçüncü bir listeyi açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, üçüncü kez  AK Parti'nin en tepesindekilerin birebir yakınlarının istisnai devlet kadroları kullanılarak KPSS'ye girmeden nasıl devlet memuru olduklarını açıklayacağını belirtti. 

Yüzbinlerce gencin zor koşullarda üniversiteleri bitirdikten sonra KPSS ile atanabilmek için çaba harcadığını ifade eden Koç, bu gençlerin ve ailelerin mevcut şartlarda başarıya ulaşmaya çalıştığını söyledi. 

'Birçok kişinin hakkı çalındı'

Koç, 657. sayılı Devlet Memurları Kanunun 59. maddesinde istisnai kadro düzenlemesinin yer aldığını, bu madde gereği iktidarların kendilerine yakın üst bürokrasiyle çalışma hakkının bulunduğunu dile getirerek, "Burada benim bahsettiğim bu değil. Bahsettiklerim bu kanunun bu maddesi ortadayken, buraların atlama yeri olarak kullanılarak vasıfsız, tek özelliği bir AKP üst yetkilisinin birinci derece yakını veya çevresinden biri oluşu. Bu kadrolar üzerinden sınavsız birçok kişinin hakkını çalarak devlet memurluğuna geçişleri konusu" diye konuştu. 

Sokaktaki sıradan vatandaşın oğlunun, kızının, torunun, söz konusu hak ihlalleri nedeniyle hakkını kullanamadığını öne süren Koç, şu ifadeleri kullandı: 

'Tuzun koktuğu dönemdeyiz artık'

"Bir yanda dillerinden eksik etmedikleri hak, hukuk, adalet, din, iman, kul hakkı. Diğer yandan kendi yakınlarına sınavsız kadro rüşveti, kadro hırsızlığı. Hırsızlık ille bir ayakkabı kutusunda çalınan milyon dolarlar değil. Hırsızlık ille bir rüşvet malzemesi olarak kola takılan 700 bin liralık saat değil. Bu da kadro hırsızlığı, kadro rüşveti. Üzülerek söylüyorum; utanmanın, arlanmanın bittiği yerdeyiz artık. Tuzun koktuğu dönemdeyiz artık. Bir hekim olarak söylüyorum; her hastalığının iyi veya kötü bir tedavisi var ama ar damarı çatlamasının maalesef siyasette tedavisi yok gibi gözüküyor." 

Daha önce açıkladıkları listeler üzerine, bazı isimlerin yapılanları ayetle savunmaya çalıştığını ileri süren Koç, "Başkasının hakkını çalmak izah edilebilir mi? Cevap, 'sen Allah'ın ayetine karşı mı geliyorsun?' Küstahlığa bakın. Bu kadar mı gözünüz döndü, bu kadar mı iman fakirisiniz?" dedi.  

Sınavsız atamalarla ilgili kurdukları bilgi merkezine gelen bilgilerin büyük bir dosya oluşturduğunu belirten Koç, şöyle konuştu: 

'Sayın Beşir Atalay duyun bunu'

"İnanamayacağınız şeyler var. Türkiye'nin her yerinden AKP'ye bir şekilde biat etmiş, AKP'nin bir şekilde elamanı olmuş bazı insanların, kendi yakınlarını nasıl ve hangi yollarla demin anlattığım süreçlerden geçirdiğine tanık oluyoruz. Bir kısmı isminin açıklanmasını istemiyor. Bir kısmı doğrudan AKP'nin içinde. Kimler var bu bildirimleri yapanların içinde? Sayın Beşir Atalay, siz de duyun bunu. Beni belli bir yapının papağanı olmakla suçlamıştınız. Bunları sizin eski, hatta yeni milletvekilleriniz bildiriyor. Bunları değişik, il ve ilçe teşkilatlarında görev yapan arkadaşlarınız bildiriyor. Neden bildiriyorlar, herhalde kendi akrabaları bu yolu kullanamadığı için yanındaki kullandığında onu jurnalleyerek bildiriyor. Kendi bürokratlarınız bildiriyor, bakanlıklardan geliyor bu bilgiler. Bütün bunların ince elenip sık dokunması lazım. Gerçekliği araştırıldıktan sonra da kademe kademe açıklamaya devam edeceğiz." 

29 kişilik üçüncü VIP torpil listesini açıklayan CHP Sözcüsü Haluk Koç listedeki isimlerin istisnai kadrodan memuriyete geçirildiğini belirtti. İşte Haluk Koç'un o açıklamaları:

2 ayrı liste sunacağım. Bunlardan biri KPSS'ye girmeden memur olanlar üst AKP yöneticisi, Bakan yakını insanlara ait. Diğeri de AKP VIP torpili ile devlet kademelerinde jet hızla yükselenler
Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yeğeni Orman Bakanlığı’na bakanlık müşaviri yapıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ablasının torunu, Denizli’de açıktan sınavsız memur yapıldı.
Nihat Zeybekçi’nin yeğeni Ümit Hamal, Denizli Belediyesi’nde sınavsız ve açıktan Özel Kalem Müdürü yapıldı.

- AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın oğlu Alaaddin Ünüvar; KPSS'siz bakanlık müşaviri olarak atandı.

- AKP Karabük Milletvekili Osman Kahveci’nin öz yeğeni Bilal Kahveci, Pendik Belediyesi’nde memur olduktan sonra sınavsız kendi iline kaydırıldı. Diğer yeğeni Sezgin Kahveci, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’ne atandı. Osman Kahveci’nin oğlu, TİB’de daire başkanı yapıldı. Gelini de TBMM’de bir göreve getirildi.

- AKP Ankara Milletvekili Ülker Güzel’in yeğeni, Cemre Güzel Başbakanlık’ta basın ve halkla ilişkiler müdürü olarak görevlendirildi.

- AKP eski Kilis Milletvekili Hasan Kara’nın yeğeni Bekir Çiftçi Kilis Valiliği’ne özel kalem olarak atandı.
- AKP eski Kocaeli Milletvekili, Şu an İzmit Belediye Başkanı’nın yeğeni, Kocaeli Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü’ne atandı.
- AKP Diyarbakır Milletvekili Mine Gök Beyaz’ın eşi Başbakanlık müşaviri oldu.
- AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’ın kuzeni, Zonguldak Valiliği’ne özel kalem yapıldı, sonra TBMM’de görevlendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir