Hanefi Avcı'nın iddiaları neden soruşturulmuyor?

CHP Grup Başkanvekili Anadol, "Bu memlekette Cumhuriyetin Savcısı yok mu? Feryat ediyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitaptaki iddialarla ilgili neden soruşturma açılmadığını sordu. Anadol, "Bu memlekette Cumhuriyetin Savcısı yok mu? Feryat ediyorum" dedi.

Anadol, düzenlediği basın toplantısında, kitaptan, "yargı ve emniyetteki cemaat örgütlenmesine" ilişkin bölümler okudu. Çok vahim bir durumun söz konusu olduğunu belirten Anadol, "Avcı, 'siz karşınızdakini devletin savcısı, polisi, hakimi sanıyorsunuz oysa onlar cemaatin polisi, savcısı, hakimi' diyor. Türkiye Cumhuriyeti adalet tarihi bu kadar vahim bir iddia ile karşı karşıya gelmemiştir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı iken "devlet içinde çarpık yapılaşma var. Derin devletin işlediği suçlar var. Cesaretli bir savcı arıyorum" dediğini belirten Anadol, şöyle devam etti:

"O cesaretli savcıları buldular. Cumhuriyet mitinglerini düzenleyen kim varsa hepsi içerde. Şimdi ben örgütün değil, Cumhuriyetin savcılarını arıyorum. PKK itirafçılarının, gizli tanıkların iddiaları ile ordu komutanları hakkında dava açan, kozmik odalarda arama yapan savcıların bu kitap hakkında ne yapacaklarını merak ediyorum. Buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Devletin Eskişehir Emniyet Müdürünün yazdığı kitaba 'yargıyı etkilemek' iddiasıyla soruşturma açan hükümete söylüyorum, bunun için soruşturma açıyorsunuz da kitaptaki iddialarla ilgili niye soruşturma açmıyorsunuz? Bu memlekette cesur savcı yok mu? Cumhuriyetin savcısı yok mu? Feryat ediyorum. Siz hükümetin savcısı mısınız, Cumhuriyetin savcısı mısınız? Ya bu iddiaları ciddiye alır soruşturma ve gerekirse dava açarsınız veya görevi ihmal suçunu işlersiniz."

Anayasa değişikliğine "evet" denilmesi durumunda yargı personelinin "daha da korkar" hale geleceğini öne süren Anadol, değişikliğin kabul edilmesi durumunda görevini yapmayan savcı hakkında yargıya şikayette bulunma yolunun kapanacağını da öne sürdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir