Hasan Erdoğan, Yüce Divan'da hakim karşısına çıkacak

Yüce Divan, ilk kez bir yargı mensubunu yargılayacak. Yüce Divan sıfatıyla toplanan Anayasa Mahkemesi'nde, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılamasına yarın başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüce Divan, ilk kez bir yargı mensubunu yargılayacak. Yüce Divan sıfatıyla toplanan Anayasa Mahkemesi'nde, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılamasına yarın başlanacak.

Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen ve Yüce Divan'da yargılanmasına karar verilen eski Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılanmasına yarın başlanacak.

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, yüksek yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ı Yüce Divan'a göndermesiyle, ilk kez bir yüksek yargıç Yüce Divan'da hakim karşısına çıkacak.

Davada, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya başsavcıvekili yapacak.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki bir davada rüşvet verildiği iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Erdoğan hakkındaki soruşturma, suç tarihinde görevi başında bulunması nedeniyle Yargıtay tarafından yapıldı. Yapılan soruşturma sonrasında da Yargıtay Başkanlar Kurulu, Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına karar verdi.

VIP salon ilk kez kullanılacak

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148. maddesine göre, Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor.

Daha önce kesin olan Yüce Divan kararlarına, yeniden inceleme yolu da geçen yıl yapılan Anayasa değişikliği ile açıldı. Buna göre, iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yüce Divan yargılamalarını, Başkanın veya bir Başkanvekilinin başkanlığında en az 12 üye ile yapacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek.

Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar kesin olacak. Yarın başlayacak olan yargılama ile Yüce Divan tarihinde ilk kez bir yargı mensubu Anayasa Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Anayasa Mahkemesi de yeni hizmet binasında özel olarak yapılan ve "VIP Salon" olarak adlandırılan Yüce Divan salonunda ilk kez bir yargılama gerçekleştirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir