Hatay, İMKB'ye ilk şirketini gönderiyor

Hateks, aralık ayında İMKB'ye gelmeyi planlıyor. Yüzde 15'ini halka açacak olan şirket, geliri yeni yatırımlarda kullanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

HALEP - Armani'den Marks and Spencer'e Benetton'dan Ikea'ya kadar 20 dünya devine ev tekstil ürünleri üreten Hatay Tekstil İşletmeleri AŞ (Hateks) halka açılıyor.

İMKB'ye 5 yıl sonra ilk defa bir tekstil şirketi gelirken, Hateks; Hatay ilinin de halka açılan ilk şirketi olacak. Hateks CEO'su Abud Abdo, İMKB ve SPK'nın İstanbul'da başlattığı halka arz seferberliğine katıldıklarını ve halka açılmaya orada ikna olduklarını ifade ederek, " Tekstilde iyi işlere de imza atıldığını göstermek istedik" dedi.

Yüzde 15'i halka açılacak

Türkiye'nin en büyük entegre tekstil şirketlerinden Hateks halka arz için düğmeye bastı. Hateks CEO'su Abud Abdo SPK'ya başvurduklarını ve halka açıklık oranlarının yüzde 15 olacağını bildirdi. Abdo'nun verdiği bilgiye göre 18.8 milyon TL sermayesi bulunan Hateks, sermayesini önce bedelsiz 45 milyon TL'ye çıkartacak. Şirket daha sonra bedelli sermaye artırımı yaparak 50 milyon TL'lik sermayeye ulaşacak. Bedelli artırılan 5 milyon TL'lik kısım İMKB birincil pazarda doğrudan satış yöntemiyle satılacak.

Aralık ayında planlanan arzda konsorsiyum liderliğini Galata Menkul Değerler üstlenirken, şirket hisseleri ağırlıklı olarak yerli yatırımcılara satılacak. Hateks halka arzdan elde edeceği geliri kapasite artımında, Avrupa'daki Sensei markasını güçlendirmekte ve yurtiçinde yapacağı mağaza yatırımlarında kullanmayı planlıyor.

Abdo, halka arz ile Türkiye'de tekstil sektörünün olumsuz algısını değiştirecek cesur bir adım attıklarını söyledi.

Yıl sonu ciro hedefi 100 milyon TL

Grup şirketlerinin performansını değerlendiren Abdo, 2009 yılı cirosunun 62 milyon TL, toplam ihracatının ise 40 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyledi. 2010 yılının 9 aylık döneminde gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırdıklarını yıl sonunda ise 100 milyon TL lik bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Abdo, " 2011 yılı üretim kapasitemizin de yüzde 30'unu şimdiden doldurduk. Üretimimizin yüzde 95'ini AB ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediyoruz. Yıl sonunda 42 milyon dolarlık ihracat geliri elde etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Hateks'in Antakya ve Halep'te yer alan iki fabrikasında tam entegre olarak iplik, ev ve banyo tekstil ürünleri imal edilirken Abdo, Fransa ve İtalya'daki iştirakleri nedeniyle AB pazarında güçlü olduklarını ifade etti. Şirketin Hatay ve Suriye Halep'teki fabrikaları 73 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu.

Üç aile, üç farklı sektörde faaliyet gösteriyor

Hateks Grubu, Abdo, Khoury ve Gazel aileleri tarafından eşit ortaklı olarak 1973 yılında Antakya'da kuruldu. Hateks'in ortaklarının tekstil dışında inşaat, enerji, ve turizm sektörlerinde de yatırımları bulunuyor. Grubun Letoonia markası ile Belek ve Fethiye'de toplam 2500 yatak kapasiteli iki tatil köyü var. Ayrıca İstanbul'da faaliyet gösteren Gazella isimli turizm acentasının da sahipleri. Hatay bölgesinde de turizm yatırımı planlayan grubun toplam cirosu ise 250 milyon lira.

2011'de Sensei ile mağaza zinciri kuracak

Grubun İtalyanlarla Hatfil Tekstil ortaklığı bulunurken, Hateks CEO'su Abdo, 2005 yılında Fransız ev tekstil markası Sensei'nin de dahil olduğu Sireteks'in yüzde 50'sini yine aynı yıl Fransız pazarlama şirketi Cotonella markasının yüzde 55'ini satın aldıklarını söyledi. Abdo 2011 yılında artık Türkiye'de mağazalaşma sürecini başlatacaklarını dile getirerek şu bilgileri verdi: "Sensei'yi Türkiye'de geliştirmeyi planlıyoruz. Sensei Türkiye'de 550 mağaza zinciri ve butikte satılıyor. 2011 yılının ikinci yarısında Sensei markası ile mağazalaşmayı hedefliyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir