Hava iyimser, endeksler 'yeşil'

Borsa günün ilk seansını 418 puan artışla 55.280 puandan tamamladı. Dolar ve faiz dünün altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Haftanın son işlem gününe yükselişle başlayan borsa ilk seansı 418 puan ve yüzde 0.76 değer artışla 55.280 puandan tamamladı. Dolar 1.58 lira seviyelerinde dengelenirken, faiz yüzde 8.83 seviyesinde yer aldı.

Dün ECB’nin açıkladığı ve Eylül sonuna kadar geçerli olacak 3aylık ek likidite tedbiri, Alman mahkemesinin Almanya’nın 750 milyar euroluk yardıma katılmasına mani olmadığı yönündeki kararı ve İspanya’nın yaptığı bono ihalesi sonucunun başarılı olması küresel piyasaları rahatlattı.

Wall Street bu yılın en iyi üçüncü çıkışını gösterirken, Asya’da da yükseliş gözlendi. ABD vadeli piyasa ve Avrupa endekslerinde yükseliş bugün hız keserken, İMKB-100 55 binin üzerine taşındı. En yüksek 55.416 puanı gören endeks kapanışı ise 55.280 puandan yaptı. Günün ilk yarısında 783.6 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi.

İspanya’nın 3 yıllık tahvil ihracına gelen yüklü talep ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in olumlu açıklamaları global piyasalarda toparlanmaları beraberinde getirdi. Euro 1.2149 seviyesine çıkarken Euro/Dolar şu sıra 1.2120 seviyesinde işlem görüyor.

Yurtiçinde ise dolar güne gevşeme eğilimiyle başladı. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.5800/1.5810 TL düzeyinde. Serbest piyasada dolar 1.5820, euro 1.9160 liradan satılıyor.

Olumlu hava yatay seyreden faizlerin de geri çekilmesini sağladı. 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.83 seviyesine indi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir