Hayal kurabilmenin gücü...

İnsanlığın gelişimine dair ne varsa bugün hayatımızın bir parçası olan; birinin, birilerinin hayal kurması, hayal etmesi ile ortaya çıkmıştır hemen tümü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Gördüklerinin, bildiklerinin ötesinde bir şeyleri hayal edebilmelidir insan, yeni bir şeylere ulaşmak, yeni bir şeyleri yaratabilmek için. Kendini daha başlangıçta sınırlayan, hayallerini baskı altında tutan birinin, yeni bir fikri, heyecan verici bir projeyi bulması, dahası onu yaşama geçirmek için gereken cesarete sahip olmasını beklemek fazlaca iyimserlik olur.

Dünyanın önde gelen tüm teknoloji devleri, şirketler arasındaki sıralamalarda önlerde yer almayı başaran organizasyonlar, bu yerlerini hayal edebilen, cesaret edebilen girişimcilere, bu şirketleri hayallerinin peşinden sürükleyip yukarılara taşıyan yöneticilere borçludur.

Hayal Edebildiğin Herşey, Gerçektir

İnsanoğlunun en büyük keşifleri ve buluşları hayallerine giden bir düşünceyle doğmuş. Araştırma, deneme-yanılma, sağlama işlemleriyle gerçeğe dönüşmüştür. Hayalgücü ve yaratıcılık, dünyayı hızla gelişime iten ısrarcı güçler. Yapılan her işin daha iyi yapılmasını, daha çok insana ulaşmasını sağlayan bir yaratma isteği, kişiyi kendisini aşmaya itiyor.

Yaratıcılık kural tanımıyor. En kuralcı, en kalıplaşmış iş alanlarında, şirketlerde veya sektörlerde bile gelişimi sağlayan yaratıcılıktan geçiyor. Fastcompany farklı kriterleri dikkate alarak iş dünyasının 100 yaratıcı isminden oluşan bir liste oluşturmuş. Listede yenilikçiler, yükselen yıldızlar ve göz ardı edilemeyecek cesur isimler yer alıyor. Çalışmanın odağı yaratıcılık. Enerji altyapısından filantropinin gelişimine, medya ve eğlence sektöründeki yeniliklere kadar geniş bir alan içerisinden yaratıcı kişiler listeye girmiş.

Yaratıcılıkta İlk 10

1 – Jonathan Ive

Jonathan Ive, Apple'ın Amerika'da en çok satan ürünü iMac'i başarıyla tasarlayan beyin. Ayrıca, PowerBook G4, MacBook, MacBook Pro, iPod and iPhone tasarımlarında liderliğiyle uluslararası üne kavuştu.

Ive, ilk dokunmatik akıllı cep telefonu, en yaygın kullanıma sahip MP3 çalar ve ilk titanyum dizüstü bilgisayarla tüm rakiplerin kendilerini kıyasladıkları bir referans noktası haline gelmiştir.

Bundan yıllar önce, Fast Company dergisiyle görüştüğünde, PC'den iMac'e, radikal geçişte 4 basit prensibe sadık kalacağının altını çizmiş: basit, ulaşılabilir, dürüst ve eğlenceli. Bugün Apple, geçen sene elde edilen 32 milyar dolarlık satışla, iş ve tasarımın en başarılı ve sadık evliliğini temsil ediyor. Üretim, tasarımın ve üst yönetimin sıkı uyumu iPod gibi olağanüstü tasarım, kullanıcı deneyimi, pazarlama ve pop kültürü kalbinden vurabiliyor.

Apple'ın düşüşten parlamaya geçen öyküsünde, Ive ve Jobs'ın öngörülerinin ve beraber çalışmalarının büyük payı var: Ive, İngiltere'de Newcastle Polytechnic'ten mezun olur olmaz, Tangerine Design adında bağımsız bir tasarım şirketi kurmasının ardından, tarak, elektrikli aletler ve tuvaletler tasarlamaya başlıyor. Daha sonra Apple'ın tasarım stüdyosuna tasarım lideri olarak katılıyor. 1996'da sadece 29 yaşındayken, tasarım ekibinin başına geçiyor. Apple batmak üzereyken, CEO Jobs stratejik politikasının yönünü net çizgilerle belirliyor: Hayatta kalmanın tek yolu; endüstriyel tasarım. Başında ise, yetenek bütününe sahip Ive ile iMac'e ve Apple'I tüm rakiplerinden ayıran tasarımlarının önünü açıyor.

2 - Melinda Gates

Dünyanın en zengin ve nüfuslu adamlarından Bill Gates'in eşi ve Bill & Melinda Gates Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlarından. Melinda Gates'in vakıf işlerindeki etkisi Bill Gates'in ifadesiyle, Melinda olmasa Vakıf olmayacağı yönünde. Sadece sağlık ve eğitim alanında teknoloji bazlı çözümlerin geliştirilmesinde değil, en fakire yardım ulaştırmada da aktif rol oynuyor. Vakfın en son sürprizi, sağlık ve eğitim mesajlarının Viacom TV programlarına entegre etmek. Vogue dergisine verdiği demeçte; televizyonda mesaj vermeye çalışacaklarını, işe yaramadığı takdirde başka birşey deneyeceklerini, doğru yolu bulana kadar denemeye devam edeceklerini belirtiyor.

3 – Shai Agassi

Bir ülkeyi petrol, yeni bilimsel gelişmeler olmadan, hükümet yardımı almaksızın, petrolun tükendiği zamana kadar nasıl yönetirsiniz? Better Place'in kurucusu ve CEO'su  Shai Agassi'nin bu soruya cevabı, “Elektrik arabalar sayesinde”. Bu fikre duyduğu inanç ve coşkusunda yalnız değil. Ancak, oldukça hırslı bir vizyona sahip: Renault-Nissan tarafından üretilmiş batarya ile çalışan arabalar, şarj istasyonları ağı ve cep telefonuna benzeyen ücretlendirme modülleri.

Hayal gücünü zorlayan bir vizyon olarak görünebilir. Ancak, Avustralya, Danimarka, İsrail, Kanada, Kaliforniya sahili ve Hawai Better Place'in beta test yapması için anlaştılar.

4 – Reed Hastings

Amerikalı girişimci iş adamı Reed Hastings, Netflix'in CEO'su. İlk online DVD kiralama servisini hayata geçiren kişi. Yakın zamanda 2 milyarıncı DVD'sini postalamış. Ürün-servis portföyünü çeşitlendirmenin gereğine inanıyor. Web bazlı film izleme ve LG, Samsung, Microsoft tarafından üretilen Netflix aygıtları sayesinde yeni inovasyonlarını seyirciler üzerinde test etme fırsatı yaratıyor ve ürünlerin geleceği, kullanıcılar tarafından belirleniyor. Şu ana kadar bu yöntemlerin işe yaradığı görünüyor.

Netflix stok ücreti, Kasım'dan bu yana ikiye katlandı, en üst düzeyde seyrediyor.

Netflix, inovatif iş yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor.

Ekim 2006'da şirket mevcut film tavsiye sistemi Cinematch'ten yüzde 10 daha doğru film tavsiyesi veren bir sistem için 1 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. Katılımcı sayısı bugüne değin 182 ülkeden 48 bin 143 birey ve 39 bin 542 takım. Henüz yüzde 10 doğruluk payına ulaşıp ödüle hak kazanan yok, ancak kıyasıya rekabet eden ilk 10 grup sonuca oldukça yakın.

5 – Rich Ross

Disney Channels Worldwide'ın başkanı. Ross, Disney kanallarını film, radyo, mobil ve web bazlı olarak başarılı startejilerle yaygınlaştırdı. Önderliği sayesinde, Disney Channels 100 kanal, 163 ülke ve 32 dilde en çok rating alan ilk 5 kanal arasına girdi. Okul öncesi çocuklar için eğitici programlar ön plana çıktı. Aynı yaş grubuna, disney karakterlerinin, programlarının ve ürünlerinin eğlenceli ve eğitici bir şekilde tanıtılması yaygınlaştırıldı. Playhouse Disney'in başarılı programı Mickey Mouse Clubhouse, matematiğe; My Friends Tigger and Pooh, yansıtıcı düşünmeye; Küçük Einstein'lar ise, müzik, sanat ve doğaya yakınlaştırmaya; Johnny and the Sprites ile Broadway, yeteneklerini çocuklara toleransı aşılamak için tanıştırmaya itti. Ayrıca, High School Musical gibi Disney filmlerini uluslararası başarı haline getiren projelere imza attı.

6 – Sandy Bodecker

Nike'ta Küresel Tasarımdan sorumlu Başkan Yardımcısı görevini yürüten, Sandy Bodecker, ilhamın her yerde olduğunu söylüyor. Asma köprülerdeki kabloları araştırırken, Nike'ın mucizevi ürünlerinden Flywire teknolojisi geliştiriliyor. Futbol ayakkabılarında büyük bir inovasyon olan Nike Flywire, krampon anlayışını değiştiriyor. Asma köprülerdeki kablolar gibi hareket eden son derece güçlü teller yardımıyla, ihtiyaç duyulan bölgelere gerekli desteği sağladığı belirtiliyor.

7 – Tero Ojanpera

Nokia Başkan Yardımcısı olan Tero Ojanpera'nın kariyer yolu, şirketin yönünü tayin etmek. Araştırma'dan, Teknik Operasyonlara, Eğlence Bölüm'ne kadar birçok departmanı yönetmiş Ojanpera. Mayıs'ta Nokia'nın Apple Store'a cevabı olarak Ovi'yi piyasaya çıkardı ve Heroes dizisinin yaratıcılarından Tim Kring ile interaktif bir ürünün çalışmalarının başlangıcını yaptı. Ojanpera'ya göre, cep telefonu, inovasyonun demokratikleşmesi. İki yönlü bir alışveriş olduğu gibi müşterileri de yaratıcı olmaya sevk ediyor.

8 – Michele Ganeless

Comedy Central'ın Başkanı. Amerikan televizyonlarının ikonlarında South Park, The Daily Show ve Colbert, hep Comedy Central'ın ürünleri. Şimdi Michele Ganeless dijital alanlara kayıyor. Bu strateji dahilinde, Comedy Central kendi şovlarının izlenebilmesi için video arşivlerinin, cep telefonu melodilerinin ve videoların bulunduğu jokes.com gibi web siteleri hazırladı.

9 – Jon Rubinstein

Palm'ın Yönetim Kurulu Başkanı. Apple için yaptıklarını şimdi Palm için yapmaya çalışıyor. 2006'ya kadar Apple'da Donanım Mühendisliği'nin (iPod departmanının ilk başı) başında olan Rubinstein, iPodd, iMac ve iBook'un gelişiminde mühendislik bölümüne yön verdi. Palm'da Ar-Ge ve ürün geliştirmeyi devraldığından beri, webOS adında yeni bir yürütme servisine ve dokunmatik ekranlı akıllı telefon Pre'ye odaklanıyor. Şirketin geleceği, Pre'nin lansmanının başarısına bağlı.

10 – James Schamus

James Schamus Focus Features'ın CEO'su. Ancak, sadece yönetici değil, birçok şapkayı başarıyla taşıyabilen bir profesyonel. Film senaristi, Columbia Üniversitesi'nde film profesörü, yapımcı, pazarlamacı, distributör ve bazen de kompozitör. Oscar kazanan Milk (Süt) ve Lost in Translation (XX) filmlerinin yapımcısı. Bir iş adamı olmanın yanında politik ve sosyal bir sorumluluğu taşıdığının altını çiziyor: Örneğin, Motorcycle Diaries (Motosiklet Günlükleri) filminde pazarlama kampanyası “Dünyanın seni değiştirmesine izin verirsen, dünyayı değiştirebilirsin” sloganı ile yola çıktı. Amaç, bu filmi göre insanların bu mesajı alması ve filmin onlarla ilgili olduğunu hissetmelerini sağlamaktı.

Diğer yaratıcılardan örnekler

Fast Company'nin seçtiği ilk yüzün içinde bulundukları işe farklılık getiren, şirketin ve sektörün kaderini değiştiren daha birçok profesyonel var:

John Garing (12) Defense Information Systems Agency'ye RACE'i (rapid-access computing environment) getirerek açık kaynaklı bir inovasyon laboratuvarı oluşturmayı başarmış. Aylarca süren projelerin günler zarfında bitirilmesini sağlayan bu çalışma ortamı, şirkete milyonlar kazandırıyor.

Moda tasarımcısı Stella McCartney (13) tasarımlarında çevreciliği korumayı prensip biliyor; deri ve kürk kesinlikle kullanmıyor, cilt bakımı ve hazır giyim ürünleri de tamamen organik.

Stephen Chau (17), Google Maps ve Google Earth'ün Ürün Müdürü. 2008'in en hızlı büyüyen ürünü yol görüntüsünü hayata geçiren Chau, hedefinin adeta yolda yürüyormuş gibi 360 derece panoramik görüntüyü sağlamak olduğunu söylüyor. Google bu yolda test çalışmalarına ABD genelinde start verdi.

Red Bull'un CEO'su Dietrich Mateschitz (25) Avusturyalı şirketin rakiplerine fark atan 4 milyar kutuluk satışını, kültür markasını beyinlere kazıyan agresif reklam kampanyasıyla gerçekleştiriyor.

Shai Reshef (37) yıllarını eğitime adamış bir eğitimci. Kendi özel eğitim şirketini Kaplan'a satıp, 1990'larda hızla artan üniversite ücretleriyle başa çıkamayan öğrencilere ücretsiz web bazlı üniversite eğitimi vermek için University of the People'ın kurdu. University of the People, gönüllü hocaların açık kaynak bir ortamda internetten ders verdiği başarılı filantropik bir girişim.

A.R. Rahman (47) Oscar ödüllü Slumdog Millionnaire'in meşhur Jai Ho'nun kompozitörü. Rahman 92'den beri Bollywood müziği besteliyor, albümlerinde Hint pop, jaz, reggae ve klasik batı müziğinin dengeli karışımı dikkat çekiyor.

Noah Brier (59) Barbarian Grubu'nun baş stratejisti. Dove ve GE gibi küresel şirketlere sosyal medya, dijital reklam ve antropolojiyi içeren projelerle danışmanlık veriyor.

Zaha Hadid (68) tüm dünyanın yüzünü çarpıcı ve unutulmayacak tasarımlarıyla değiştiren çağdaş bir mimar. Almanya'daki BMW binası, İspanya'daki Köprü Pavilyonu bunlarda sadece birkaçı. Kartal projesinin mimarlarından Hadid, küresel dönüşümün değişmeyen isimlerinden.

Anthony Atala (71) vücudun sağlıklı hücreleriyle hastalıklı veya zarar görmüş hücreleri iyileştirmeyi amaçlayan rejeneratif tıp alanında başarılı bir hekim. Dr. Atala insanlara implante etmek üzere laboratuvarda büyütülen ilk idrar kesesini geliştirmiş.

Farklı meslekler, yetenekler ve kişilikler, yaratıcılık ile birleşiyor. Amaçları, başarılı oldukları alana yeniliklerini getirmek ve hayallerini gerçekleştirmek.

Pablo Picasso'ya göre, “Hayal edebildiğin herşey, gerçektir.”