Hayati risk devam ediyor
Tatlıses'in doktoru, "Hayati risk azalarak devam ediyor, ama tablo ağır" dedi.
İSTANBUL - Uğradığı silahlı saldırı sonucu yoğun bakımda uyutulan İbrahim Tatlıses'in doktorları bu sabah yaptıkları kontrolleri ve Tatlıses'in son sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, Tatlıses'in, bugün yapılan tıbbi değerlendirmede mevcut durumun korunduğunu ve kötüye giden bir şeyin olmadığını belirterek, "Hasta yoğun bakımdan çıkmadığı sürece hayati risk devam ediyor demektir. Ancak burada konuştuğumuz şey, hayati riskin azalarak devam ettiği süreçtir" dedi.
Erdoğan'a bir gün önce mesaj atmış
Tablo oldukça ağır
Kafa içi basıncı düşürmeye dönük verdikleri sedasyonu (hastayı uyutmaya dönük tedavi) azaltarak devam ettirme kararı verdiklerini belirten Elmacı, şunları kaydetti:
"Bu şu demektir: Derin sedasyondan, derin uyutmadan giderek ilaçları azaltıp, nörolojik tabloyu görmeye, sistemik tabloyu görmeye dönük bir aşamaya geçmiş oluyoruz. Bu da düne göre daha pozitif bir durumu ifade ediyor. Şunu belirtmek isterim: Tablo oldukça ağır bir tablodur.
Bu tablo içerisinde bizim nöroşirurjide temel bir prensibimiz var, hasta yoğun bakımdan çıkmadığı sürece hayati risk devam ediyor demektir. Ancak burada konuştuğumuz şey, hayati riskin azalarak devam ettiği süreçtir."
Elmacı, ilerleyen saatlerde ve günlerde genel olarak daha iyi bir noktaya gelmeyi umut ettiklerini vurgulayarak, "Bugün yaptığımız tıbbi değerlendirme, hastamızın genel sistemik bulguları, nörolojik tablosu ve bilgisayarlı beyin tomografisi değerlendirmesiyle mevcut durumunu korumuş olduğunu anladık. Kötüye giden bir şey yok" diye konuştu.
Bir anda uyandırılma söz konusu değil
Prof. Dr. Elmacı, ayrıca şu bilgileri verdi:
"Bu uyandırılma süreci bir anda olup biten bir süreç değil. Beyin içinde iyileşme zaman içinde olur. Dolayısıyla ilaçların dozunu azaltıyoruz demek şu: Kendisini uyutmaya dönük ilaçları iki basamak aşağı çekiyoruz. Tablo nereye gidecek göreceğiz. Sonra ona göre azaltma süreci yüzde 50 yüzde 50 devam edecektir. Dolayısıyla bir anda uyandırılma söz konusu değil."
Elmacı, "Uyandırıldığında konuşabilecek durumda olacak mı?" sorusunu yanıtlarken de bunun bir anda olmayacağını belirterek, "Bu ilaçlar, normalin üzerindeki kafa içi basıncı düşürmeye dönük. Bu süreci zaman içerisinde yakalayabilirsek olur" diye konuştu.
"Bu süreç ne kadar sürecek?" sorusu üzerine de Elmacı, basın mensuplarının net cevaplar istediğini ancak bunun zamana bağlı olduğunu dile getirerek, "Beyin birebir çalışmadığı için belli bir zaman verme imkanımız yok ama bu süreci 3-5 gün olarak söylersek, 3-5 gün sonra başka bir şey konuşuyor olabiliriz. Yani daha hiçbir şey belli değil. Ya işler iyiye doğru gidecektir ya da başka bir şey konuşuyor olabiliriz ya da bu süreci kendisinin beyni tolere etmeyecektir. Biz o zaman bir adım geriye gideceğiz. Onu da sizle paylaşırız" dedi.
Ziyaretçilerin demeçlerine itibar etmeyin
Çuhadaroğlu, hastaneye gelen insanların sanki hastayı ziyaret etmiş gibi ya da kendilerinden doğrudan bilgi almış gibi demeçler verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bunlara lütfen itibar etmeyin. Maslak Acıbadem Hastanesi yönetimi, bilgiyi önce aileye vermektedir. Aileye verdikten sonra hazırladığımız özet üzerinden de sizlerle paylaşıyoruz. Doğal olarak net bilgi sadece ailede ve sizde. Onu dışında bir bilgi kaynağı asla yok. Ben aileye de teşekkür etmek istiyorum. Kendileri bile gün içerisinde ziyaret haklarını çalışmaları kolaylaştırmak için olabildiğince seyreltiyorlar ve tam anlamıyla sağlık ekibine yardımcı oluyorlar."
Gül ve Erdoğan ekibimizden bilgi alıyorlar
Bir gazetecinin, "Başbakan sizi aradı mı?" sorusu üzerine "Dün de söyledim, gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bizzat kendileri ekibimizle bağlantı kurarak, bilgi alıyorlar" bilgisini veren Cuhadaroğlu, şöyle devam etti:
"Dün akşam Sağlık Bakanı da tekrar aradı. Bunun dışında ülkemizin ileri gelenleri düzenli olarak bizzat kendileri ya da zaman zaman yardımcıları aracılığı ile bilgi alıyorlar. Biz de Sağlık Bakanlığına düzenli olarak durum hakkında bilgiler veriyoruz."
Soruşturmada 10 ekip görevlendirildi
Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıyı soruşturmak için 30 polisin görev aldığı 10 ekip oluşturdu. Alınan bilgiye göre, Tatlıses'e yönelik silahlı saldırının fail ya da faillerinin yakalanabilmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğinde 8, MOBESE ve güvenlik kameralarını incelemek için de 2 ekip olmak üzere 30 polisin görev aldığı 10 ekip kuruldu.
110 kişinin ifadesi alındı
Olayın 8-10 saniye kadar sürdüğü, Tatlıses'in saldırıdan kısa bir süre önce birileriyle fotoğraf çektirdiği ve bu kişinin de arandığı bildirildi. Saldırıda kullanılan Kalaşnikof marka otomatik tüfekten çıkan mermi ve boş kovanlar ile daha önce herhangi bir nedenle polis kayıtlarına girmiş olan silahlarla karşılaştırıldığı kaydedildi.
Tatlıses'in korumalarının "şüpheli" konumunda bulunmadıkları, şu ana kadar olaya ilişkin 110 kişinin bilgisine başvurulduğu ifade edildi.
Bu arada, Tatlıses'in şoförü Hakan Çalışkan ile korumaları emekli Özel Harekat polisi Mehmet Selami Aldemir ile polis memuru Uğur Mazlum'un konuya ilişkin yeniden bilgisine başvuruluyor.