”Hiçbir insana kıyafeti ne olursa olsun müdahale edilmemeli”

Kapalıçarşı'da esnaf ziyareti yapan CHP İstanbul adayı Kılıçdaroğlu, Bağcılar'daki olaya ilişkin soruları cevaplandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bağcılar'da dün seçim otobüsünde ve dışarında meydana gelen olaya ilişkin, "Hiçbir insana kılığı ve kıyafeti ne olursa olsun bu şekilde müdahale edilmemesi inancındayım" dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Kapalıçarşı'da esnaf ziyareti yapan Kılıçdaroğlu, Bağcılar'daki olaya ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Kılıçdaroğlu, olayın çok üzücü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bir çarşaflı bayan arkadaşımız, seçim otobüsüne binmek istedi. Otobüse aldık. Daha sonra otobüsten inmek istedi. O sırada bir şeyler yaşanmış. Hiç kimsenin tartaklanmasından yana değilim. Hiçbir insana kılığı ve kıyafeti ne olursa olsun bu şekilde müdahale edilmemesi inancındayım. Ben de daha sonra televizyonda bu olayı seyrettim. Bütün insanlara saygıdeğer davranmak lazım. Benim görüşüm bu. Bu görüşü ben her ortamda söyledim."

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Sizce bu olay provokasyon olabilir mi?" şeklindeki sorusuna, "Evet, provokasyon olup olmadığı konusunda bir kuşku var. Bu aydınlatılmış değil. Ben öyle bir algılama içinde değilim. Elinde CHP bayrağı vardı, biz de seçim otobüsüne kabul ettik. Sanıyorum ayrıntıları o değerli bayan arkadaşımıza sorarsanız daha net bilgi alabilirsiniz" karşılığını verdi.

"Yaşlı bir bayanın kıyafetlerinin yırtılma derecesine getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusunu ise Kılıçdaroğlu, "Kendisi farklı bir amaç için gelir, farklı şeyler olabilir. Bunu bilmiyorum. Sorunları olabilir, başka dertleri olabilir, anlatmak istediği şeyler olabilir, giysisini değiştirmesinin kendisine göre haklı bir mantığı olabilir. Bunları bilmiyoruz. Benim söylediklerim gayet açık. Ben kimseye müdahale edilmesinden yana değilim" diye yanıtladı. 

"İlçe başkanınız orada kadının yüzüne tükürüyor, küfür ediyor, hatta kameralara saldırıyor. Bu durum sizce normal mi?" diye sorulan Kılıçdaroğlu, "Siz bir yerde kişilerin kılık ve kıyafetine müdahale ederseniz, bu normal olmaz. Bunu hepimiz biliyoruz" dedi.

"Bayan arkadaşımız hangi gerekçelerle bunu yaptı bilmiyorum"

Kılıçdaroğlu, "Bu olayda herhangi bir yaptırım olur mu?" sorusuna ise "Onu bilmiyorum. Onu partinin yönetimine soracaksınız. Ben belediye başkan adayıyım, partinin yönetiminde değilim. Benim öyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Sabote edildiğinizi düşünüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle cevaplandırdı:

"Zaten mitingin sabote edilmesine yönelik bir girişimdi. Yani dikkat ederseniz, partiden bazı beklentileri olan arkadaşımızın, o beklentileri acaba mitinge nasıl bir gölge düşürür gibi bir kaygı var ama bu kaygıyı ondan duymadığım için ben böyle bir şeyi dillendirmedim. Sonuçta başarılı bir mitingdi. Çok sayıda yurttaşımız gelmişti. Hem projelerimizi hem görüşlerimizi açıkladık ama bu bayan arkadaşımız hangi gerekçelerle bunu yaptı bilmiyorum. Bu bayanın bir internet sitesi olduğunu bugün öğrendim. Orada giysileri de var, görüntüsü de var. Bizim yaptığımız seçim çalışmasına farklı bir yaklaşım geldi ama kendi düşüncesine göre de herhalde başarılı oldu."

"Yaptığı olumlu çalışma dolayısıyla Topbaş'ı kutluyorum"

Kılıçdaroğlu, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattının yarın hizmete gireceğini hatırlatarak "Kadir Topbaş'ın propagandası olabilir mi?" diye soran gazeteciye, "Güzel bir proje... Sonuçta insanlar kent trafiğine çok uzun süre zaman ayırmadan, arzu ettikleri noktalara ulaşabiliyor. Yaptığı olumlu çalışma dolayısıyla da Kadir Topbaş'ı kutluyorum" dedi.

"Çabuk tamamlanmasında sizce seçime yönelik bir propaganda söz konusu mu?" şeklindeki soruya da Kılıçdaroğlu, "Elbette her belediye başkanı, seçime yönelik bazı çalışmalar yapar. Bunu da çok yadırgamamamız lazım. Sayın Kadir Topbaş da böyle bir çaba gösteriyor. Sonuçta eğer proje sağlıklı bir şekilde yürürse, herhangi bir sorunumuz yok" diye cevap verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra beraberindekilerle Kapalıçarşı'da gezerek, esnafı ziyaret etti. Bu sırada bazı esnafın Kılıçdaroğlu'nun mozaik portresini taşıdığı görüldü.