"Hollanda'nın kararının hiçbir bağlayıcılığı yok"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda'nın 1915 olaylarıyla ilgili kararına ilişkin, "Bu kararın hiçbir bağlayıcılığı yoktur." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya'nın Finike ilçesindeki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin Hollanda Temsilciler Meclisi'nin kararına ilişkin sorusunu yanıtladı.

"Hollanda parlamentosunun aldığı kararın hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Ama niye bu kararı aldılar, o başka. Neden hiçbir geçerliliği yok? Soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, yani siyasi bir tabir değildir. Bunun zaten tanımı da bellidir. Bir olayın soykırım olup olmadığına nasıl karar verileceği de BM tarafından belirlenmiştir." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, söz konusu kararın hiçbir bağlayıcılığının olmadığını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ama neden Hollanda bu kararı alma gereği duydu, neden popülizmin içine girdi? Maalesef Avrupa'da artan ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının, İslam karşıtlığının bir yansımasıdır. Hollanda zaten bu aşırı akımların merkezi olmuştur ve ırkçı partiler arasında Avrupa'da biliyorsunuz desteği artan parti Hollanda'dadır. Dolasıyla parlamentonun böyle bir karar alması doğaldır ama çok yanlıştır. Tarihle ilgili siyasetçiler kıt bilgilerle, yanlış bilgilerle esasen kararlar almamalıdır. Tarihle ilgili kararlar almak kolay değil. Buradan Dışişleri Bakan Vekili'nin Mecliste yaptığı konuşma, not edilmiştir ve burada da hükümetin bu karara katılmayacağını vurgulamıştır. 'Bir olayın soykırım olup, olmayacağı kararını meclis veremez' diyerek adeta nasıl verileceğini de izah etmiştir. Dolayısıyla esasen bu bizim savunduğumuz tezler. 1915 olaylarıyla ilgili bunların inkarıyla ilgili verilen kararlar var. Fransa Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar var ama herkesi bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları da vardır."

Hollanda'yla ilişkilerde referandum öncesi gerginlik olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, referandum öncesi hukuka, insanlığa, Avrupa standartlarına ve kriterlerine uymayacak şekilde uçuş izninin iptal edildiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda'da kötü muameleye tabi tutularak adeta sınır dışı edilmesi, başkonsolosun Viyana Sözleşmesi'ne aykırı bir şekilde gözaltına alınması, Türk vatandaşlarının üzerine köpek salınmasının ilişkilerde gerginliğe neden olduğunu anlattı.

Görevden ayrılan Hollanda Dışişleri Bakanı ile ilişkileri düzeltmek için bazı girişimlerde bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, kendilerine ilişkileri düzeltmenin şartlarını söylediklerini vurguladı.

Bu süreçte Afrin'le ilgili daha önceki Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'yi destekleyici bir açıklama yaptığını, bunun üzerine değişik partilerden bakana yönelik çok ciddi baskılar uygulandığını dile getiren Çavuşoğlu, ondan sonraki süreçte bu ülkeyle maalesef negatif bir sürece girildiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, "Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa böyle basit şeylerle geçerliği olmayacak, bizi de hiç bağlamayacak, hiç kimseyi bağlamayacak şeylerle uğraşmak yerine, Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak için ne yapacağız, bunun adımlarını atmalı, buna kafa yormalı. Sonuçta bu kararın bizim için hiçbir geçerliliği yok, uluslararası hukuk bakımından da hiçbir geçerliliği yok. Sadece onlar kendi kendilerini tatmin etmişlerdir." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir