Hürriyet'e yapılan saldırıya kınama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Hürriyet Gazetesi'ne dün gece yapılan saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hürriyet Gazetesi'ne dün gece yapılan saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. 

TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Düşünceyi ifade özgürlüğünü benimsemekte zorlanan siyasilerin gazeteleri ve gazetecileri sürekli hedef göstermeleri Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki endişeleri giderek büyütmektedir. Son olarak dün gece yarısı Hürriyet Gazetesi önünde toplanan bir grup tekbir getirerek Hürriyet Gazetesi'ni tehdit etmiş, taşlı, sopalı saldırıda bulunmuştur.

Gazetecileri ve gazeteleri korumak devletin bir başka deyimle iktidarın sorumluluğudur. Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek de mümkün değildir.

Cumhurbaşkanı'nın ve geçici iktidarın her türlü sorunun kaynağını gazetecilerde araması toplumsal barışın bozulması için tehlikeli bir yol açmıştır. Kısa zamanda bu yoldan dönülmesini bekliyoruz. Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Hürriyet Gazetesi'ne ve çalışanlarına 'geçmiş olsun' diyoruz.

Medya kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik saldırıyı yapanlara karşı bugüne kadar sürdürülen 'cezasızlık' tavrının bu son olayda artık uygulanmayacağını umuyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 'bağımsız ve bağlantısız' basının bu tür baskılardan yılmayacağını, kamuoyunun özgürce gerçekleşmesi için uğraş vermeye devam edeceğini hatırlatır ve geçici iktidarla parlamentoyu sorumlu davranmaya davet eder."

Öte yandan Basın Konseyi de saldırıyla ilgili açıklamada bulundu: "Hürriyet Gazetesi'nin merkez binasına yapılan saldırı karşısında herkes durup düşünmelidir. Halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğünün yerine getirilmesi için çalışan medyaya bu tür saldırıların demokrasilerde asla yeri yoktur. Siyasilerin kışkırtıcı söylemlerden arınarak, halka sağduyu çağrısı yapmalarını istiyoruz" denildi.

TÜSİAD'dan Hürriyet'e yapılan saldırıya kınama

TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, basın özgürlüğünün demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

"Basın özgürlüğünün ve düşünce ve ifade özgürlüklerinin tam olarak sağlanmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez. Basın özgürlüğünü ve basın mensuplarını hedef alan tüm saldırılar doğrudan demokrasimize yöneliktir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. 

Hürriyet Gazetesi'ne dün gerçekleştirilen saldırıyı ve basına, basın mensuplarımıza, haber alma ve ifade özgürlüklerine yönelik son dönemde tanık olduğumuz tüm müdahaleleri kınıyoruz. 

Temel hak ve özgürlük alanlarının genişletilmesi ve hukuk devleti kurallarının tam olarak işletilmesi için tüm irademizle çalışmaya devam etmeliyiz."