İBB'den Burgazada haberlerine yalanlama

"Burgaz Ada yok olacaktı. Ada itfaiyesinin yakıtı yoktu" haberlerini gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, özel bir televizyon kanalının ana haber bülteninde yayınlanan "Burgaz Ada yok olacaktı. Ada itfaiyesinin yakıtı yoktu" şeklindeki haberin "gerçeği yansıtmadığını" bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "haberin tek taraflı, araştırılmadan, özensiz bir şekilde hazırlandığı ve sunulduğu, haberde röportaj yapılan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu'nun da olayı çarpıtarak kamuoyunu yanılttığı" savunuldu.

Haberde konu edilen "Ada İtfaiyesi"nin Adalar Belediyesinin bir kuruluşu olmadığı, Adalar Belediyesinin itfaiye teşkilatı bulunmadığı ifade edilen açıklamada, İstanbul'daki tek itfaiyenin Büyükşehir Belediyesinin kuruluşu İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, itfaiyenin çeşitli ilçelerde 74 grup ve müfreze olarak adlandırılan istasyonları bulunduğu, Adalar İtfaiyesinin de bu gruplardan biri olduğu aktarıldı.

Haberde söz edilen "itfaiyenin yakıtı yoktu, yangına müdahale edilmedi" ifadesinin "tamamen çarpıtılmış olduğu ve gerçeği yansıtmadığı" belirtilen açıklamada, halkın can ve mal güvenliği için kendi canını feda etmekten çekinmeyen itfaiye teşkilatının yakıtından kısıntıya gidilmesinin söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, itfaiye araçlarının her görev dönüşünde kontrolden geçirilerek, yakıt ve su depoları dolu olarak görev beklediklerine işaret edilerek, tüm adalarda itfaiye istasyonunun mevcut olduğu kaydedildi.

Haberde sözü edilen çıkartma gemisinin ise Büyükşehir Belediyesi'nce Adalar Belediyesine hibe edildiği, geminin tüm personel, bakım, onarım ve yakıt giderlerinin protokol gereği Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı anlatılan açıklamada, en son 29 Temmuz'da olmak üzere gemiye 15 günde bir ortalama 7 bin 500 litre yakıt verildiği aktarıldı.

Açıklamada, çıkartma gemisinin tüm kullanımının Adalar Belediyesine ait olduğu, Adalar Belediyesinin, olağanüstü durumlar haricinde bu çıkartma gemisini işleterek (yük ve insan taşımacılığı) ayda ortalama 120 bin TL gelir elde ettiği anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesinin açıklamasında, "Kaldı ki yangın ihbarı alındıktan sonra yaklaşık 4 dakikada olaya müdahale edilmiş, helikopter ve uçak destekleri istenmiştir" bilgisine yer verildi.