İç denetimde öncelik risk yönetimi

PwC Türkiye'nin "Türkiye'de İç Denetim Araştırması" sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL-  PwC Türkiye'nin Türkiye İç Denetim araştırmasına göre, iç denetim konusunda önümüzdeki dönemlerde kontrol merkezli yaklaşımın yerini risk yönetimi alırken, performans değerlendirme ve teknolojinin kullanımı ön plana çıkacak.

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye, şirketlerin iç denetim yaklaşımlarını incelemek ve bu alandaki gelişmeleri ortaya koymak amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 149 kuruluştan 174 iç denetim yöneticisi ve uzmanının katıldığı "Türkiye'de İç Denetim Araştırması"nı yaptı.

Araştırma sonuçlarına göre, önümüzdeki dönemde iç denetim dünyasını bir süredir etkisi altında bulunduran kontrol merkezli yaklaşımın geçerliliğini yitirmesi bekleniyor. Kontrollerin test edilmesi önceliğini korusa da önümüzdeki döneme risk yönetiminin damga vurması bekleniyor. Bu açıdan bakıldığında risk yönetimi ve risk değerlendirme, iç denetim birimlerinin şirketlere yaptığı en önemli katma değer alanı olarak öne çıkıyor.

Performans değerlendirmesi yaygınlaştırılmalı

Katılımcıların yüzde 43'ü kurumlarındaki iç denetim fonksiyonunun performansının sadece önemli aktivite alanlarında ölçümlendiğini, yüzde 31'i performans ölçümü yapıldığını ancak resmi olarak raporlanmadığını, yüzde 26'sı ise iç denetim performansının hiç ölçümlenmediğini ortaya çıktı. Katılımcıların ancak yüzde 25'i Bilgisayar Destekli Denetim Tekniklerini veya eşdeğeri yazılımları denetim çalışmaları sırasında kullandığı görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir