İdeal kur 1.70 TL

Döviz kurlarındaki volatiliteden şikayet eden TİM Başkanı, idealindeki dolar kurunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'daki krizin etkilerinin henüz hissedilmediğini kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar olarak dolar kurunun 1.70 TL civarında olmasını tercih edeceklerini söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Türk'te katıldığı 'Dünya'nın Ekonomisi' programında Avrupa'daki krizin şimdilik Türkiye'de olumsuz bir etkisinin görülmediğini söyledi. Avrupa ülkelerinin Türk ihraç mallarının en büyük müşterileri olduğunu verdiği rakamlarla anlatan Büyükekşi, "Almanya'ya ihracatımız ağustos ayında yüzde yirmi sekiz arttı. Yunanistan krizde, ona bile az da olsa yüzde birlik ihracat artışı gerçekleştirdik" dedi. 2008'deki 132 milyar dolarlık ihracat rekorunu hatırlatan TİM Başkanı, "Hedefimiz 132 milyar doların üzerine çıkmak. Bunu da önümüzdeki eylül ayı sonunda ekim, kasım, aralık aylarında  inşallah gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Geçtiğimiz dönemlerde kurun düşüklüğünden şikayet ettiklerini anlatan TİM Başkanı, şimdi ise döviz piyasasındaki volatilitenin ihracatçıyı tedirgin ettiğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Bizim için 1.70 TL cıvarındaki dolar kuru uygun olabilir" dedi.

Türkiye'nin markalaşma, yüksek teknoloji ve tasarım konularına ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, Meclis olarak bu konudaki çalışmalara destek verdiklerini anlattı.

Başbakan Erdoğan'la birlikte Mısır'a gittiklerini ifade eden TİM Başkanı, Kuzey Afrika ülkelerine son 10 yılda ihracatın artmasına rağmen bu yılın ilk 7 ayında düşüş gerçekleştiğine dikkat çekti. Temmuz ayı itibariyle ihracatın yeniden artışa geçtiğini belirten Mehmet Büyükekşi, bu pazarlarla olan tarihsel bağların ticareti de olumlu etkilediğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir