İDO ve İGDAŞ, hazirana kadar satılacak

Topbaş, satış takvimini başlattıklarını, ciddi taliplilerin olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İDO ve İGDAŞ'ın satış takvimini şu anda başlattıklarını belirterek, "Tahmin ediyoruz ki bu şirketlerin satışları haziran ayına kadar gerçekleşecek. Ciddi talipliler var" dedi.

Topbaş, Esenyurt 5. Etap Konutları'nın satışa sunulması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

23 şirketlerinden ikisinin, İDO ve İGDAŞ'ın blok satışıyla ilgili meclisten karar çıktığını bildiren Topbaş, yapılan değerlemelerde blok satışın daha doğru olduğunu, daha karlı olduğunu, halka arzdan iki misli daha fazla girdi sağlayacağının değerlemelerinin yapıldığını, kendilerinin de İGDAŞ ve İDO'nun birinci etapta satışını öngördüklerini, şu anda takvimi başlattıklarını kaydetti.

Topbaş, şunları kaydetti:

"Yalnız şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki İDO'nun satışıyla ilgili şehir hatları Ulaştırma Bakanlığı'ndan bize geçtiğinde şartlı geçmişti. Onun ayrı bir şirket çatısı altında toplanmasını uygun gördük ve İstanbul Boğazında, Haliç'te hizmet veren, şehir hatları diye bilinen, geçmişteki Şirketi Hayriye diye bildiğimiz vapurları ve hatları ayrı bir şirket altında olmak suretiyle dışarıda tuttuk. Şu anda İDO deniz otobüsleri feribotları işleten sadece İstanbul değil Balıkesir ve Bursa'ya da uzanan ve bir deniz seferi yapan bir sistem olarak elimizde ve bunun satış hazırlıkları yapıldı. Tahmin ediyoruz ki bu şirketlerin satışları Haziran ayına kadar gerçekleşecek. Ciddi talipliler var, çok yakın takip edenler var."

İGDAŞ'ın 4,5 milyon abonesi olduğuna dikkati çeken Topbaş, sağlam bir altyapısı bulunduğunu, yatırımcılar için çok cazip olduğunu ifade etti.

Şirketlerin satışından elde edecekleri gelirin İstanbul'un ulaşımında kullanılmak üzere değerlendirileceğini belirten Topbaş, "Buradan nasıl bir rakam beklediğimizi benim satıcı olarak söylemem doğru değil, çünkü ne kadar iyi bir rakam alabilirsek o belediyemizin halkımızın menfaatine demektir. Satıcının malının değerini açıklaması doğru değil. Alıcılar arasındaki yarışla bu belirlenecek" dedi.

İSPARK özelleştirmesi daha sonra

İDO ve İGDAŞ'ın ardından diğer şirketlerin de sıraya gireceğini ifade eden Topbaş, şunları belirtti:

"İSPARK hiç yoktan ortaya çıkarttığımız, manşetlerde değnekçilerden bıkılmış bir İstanbul'dan bahsedilirken, bugün dünyanın bir çok yatırımcısının ve ülkemizdeki yatırımcının dikkatini çeken ve gerçekten çok iyi bir fizibilitesi olan bir şirket haline geldi. Biz İSPARK'a marina işletmeciliğini, helikopter yer işletmeciliğini de kattığımız zaman bu değer çok daha farklı boyuta gelecek."

İSPARK'ın ne zaman satışa sunulacağının sorulması üzerine de Topbaş, "İSPARK bu İDO ve İGDAŞ'tan sonra devreye girecek diye düşündüğümüz şirketlerden bir tanesi ama özellikle İSPARK'a marina ve helikopter hizmetini de eklediğimiz zaman daha fazla değer alacağı için onu da birlikte oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

Metro, Büyükçekmece ve Silivri'ye doğru gidecek

İstanbul metrosuyla ilgili olarak da Topbaş, şu anda 45 kilometre civarında metro inşaatları olduğunu, Kartal hattı olsun, İkitelli hattı olsun, bu hatlardaki inşaatların büyük bölümünün bittiğini, 2011'de açılacağını, ödemelerde de büyük bölümün bittiğini söyledi.

Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunları alacaklar mı almayacaklar mı bunda henüz net değiliz. Bunları borçlarıyla birlikte alırlar mı? 2028'e kadar uzanan borçlar var. Yeni hat ihaleleri yapmaz zorundayız. Bunlardan bir tanesi Üsküdar, Ümraniye, Altunizade, Tepeüstü hattı ile ilgili 3 ihaleli... Onu düşünüyoruz. 3 ihaleli düşündüğümüz hat için 500 milyon euroluk kredisi hazır durumda. Bir o kadar daha lazım oraya, onu da bir şekilde tedarik ederiz. Onun belki ihalesi yapılmış şekilde devri mümkün olabilir. Diğer hattımız, şu anda ihale hazırlıkları yaptırdığımız Beşiktaş, Mecidiyeköy, Çağlayan adliyesi, Kağıthane, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Tekstilkent ve Mahmutbey metro istasyonuna giden bir hat var. Burası 24 kilometre. Bu da öncelikli hatlardan bir tanesi. Şu anda çok ciddi yoğunluk taşımakta, daha da uzanması isteniyor. Bahçelievlerden itibaren, Avcılar birinci etap, Beylikdüzü ikinci etap, Büyükçekmece ve Silivri'ye doğru gidecek olan üçüncü hattın 25 kilometrelik bölümünün ihale hazırlıkları yapılmakta... Bunu da inşallah bu dönem içinde hazırlıklarını yaptım ve ihalesini yapmış olacağız. Şu anda görüşmeler devam ediyor ama işi durdurmamız mümkün değil."

Kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor

Kendisine, "İstanbul depreme hazır mı?" diye sorduklarında, "İstanbullu ne kadar hazırsa biz de o kadar hazırız" diye cevap verdiğini ifade eden Kadir Topbaş, şunları belirtti:

"Belediyemizin binaları, köprüler viyadükler sağlam. Ancak vatandaşlarımızın evleri ne kadar depreme hazır? Bunun için İstanbul'da yeni ve modern bir imar hareketini başlatmayı arzu ediyoruz. Çarpık yapılaşmış ve deprem riski taşıyan alanlar başta olmak üzere şehri yenilemek gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Kentsel dönüşümde belirlenen alandaki tüm yapıların arsaları hamur yapılıyor. Hiç parsel ayrımı yapılmıyor, hepsi bunun içine giriyor. Oradaki hisse oranına göre herkesi yeni parsellere hissedar yapılıyor. O mahallenin bir bölümüne okul, park, sağlık ocağı, yeşil alan olarak belirleniyor. Diğer yerlere binalar yapılıyor. Son derece modern, depreme dayanıklı bir mahalle ortaya çıkıyor. Doğrusu da bu. Vatandaşımız bu dönüşüme katılma kararını kendisi verecek. Sonra ortaya çıkacak dönüşüm alanlarına imar artışı vereceğiz. Tabii ki bunun getireceği altyapı sorunları var. Bazı bölgelerde altyapıyı yeniden yapmak lazım. Ama depremin ortaya çıkaracağı kayıp bundan çok daha fazla olur. Allah bu acıyı bu millete yaşatmasın. Ama biz tedbiri elden bırakmayacağız. Bu nedenle Kadıköy Fikirtepe'den başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıyoruz. Konuyla ilgili dosya bu ay belediye meclisimize gelecek. Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Zeytinburnu gibi birçok bölgede bu uygulamayı başlatıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir