İfade almada "mobil" dönem

Yaklaşık 6 ay önce hayata geçirilen "Hizmetin Yerinde İfası" projesiyle suç mağduru 107 bin 657 vatandaşın ifadesi, evinde veya işyerinde alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlar başta olmak üzere herhangi bir olayda mağdur olan vatandaşın ifadesini evinde veya işyerinde almak için başlatılan projeden 6 ayda 107 bin 657 vatandaş yararlandı. 

"Hizmetin Yerinde İfası Projesi", 14 Ekim 2014 tarihinde, 68 ilde başlatıldı. Proje kapsamında güvenlik güçleri, vatandaşların ifadesini, internet bağlantısı olmayan diz üstü bilgisayarlar aracılığıyla ev ya da iş yerinde alıyordu. 

İç Güvenlik Paketi kapsamında yasalaşmasıyla proje, Türkiye geneline yaygınlaştırıldı. Bundan sonra başta hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlar olmak üzere, herhangi adli olayda mağdur olan kişilere, nerede ifade verecekleri sorulacak. Güvenlik güçleri, vatandaşın talebi doğrultusunda işyeri veya evde ifade alacak. Tablet ve yazıcıdan oluşan kit sayesinde ifadeler, internet üzerinden anında POLNET'e yüklenecek. 

Mobil ifade alma kitinin ilk uygulaması Ankara'da Altındağ'da gerçekleştirildi. 

Sakarya Mahallesi Çıra Sokaktaki evinde engelli eşiyle birlikte oturan 63 yaşındaki Reyhan K. binasındaki su saatinin çalınmasının ardından, 155 Polis İhbar Hattı'nı aradı. 

İhbarın Demirfırka Polis Merkezi'ne iletilmesinin ardından harekete geçen polis ekipleri, mağdurun oturduğu adrese gitti. Polis ekiplerinin ifadesini evinde alacağını öğrenen Reyhan K. önce bu duruma şaşırdı, daha sonra ekiplere olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı. 

Reyhan K. ifadesi, sisteme atıldı. Uygulamadan oldukça memnun olduğu görülen Reyhan K, polis ekiplerini teşekkür etti. 

"Vatandaş ikinci kez mağdur edilmeyecek" 

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Polis Merkezleri Şube Müdürü Kemal Özkoç, projenin başladığı tarihten bu yana 107 bin 657 vatandaşa bulundukları yerde hizmet verdiklerini söyledi. 

Projeden 18 yaş altı 10 bin 968, 18-65 yaş arası 89 bin 37, 65 yaş üstü 7 bin 652 vatandaşın yararlandığını anlatan Özkoç, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla Türkiye genelindeki bin 275 polis merkezine bin 560 adet "Mobil İfade Alma Kiti"nin dağıtımına başlandığını kaydetti. 

Proje ile suçtan mağdur olan vatandaşların bilgisine veya ifadesine başvurulmak üzere polis merkezlerine çağrılarak tekrar mağdur olmalarının önlendiğini ifade eden Özkoç, emniyet teşkilatının 170. kuruluş yıl dönümünü kutladığı bu günlerde, halkın ayağına hizmet götürülerek polise olan güvenin artmasının sağlandığını belirtti. 

Özkoç, projeden faydalanan vatandaşların duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söyledi. 

"Mobil ifade alma kiti" 

Tablet ve yazıcıdan oluşan "mobil ifade alma kiti"ni kullanan ekipler, olay yerine ya da mağdurun ev ve iş yerine gittiklerinde, önce emniyet teşkilatının iç ağı olan POLNET'e bağlanıyor. Daha sonra TC Kimlik Numarası ile vatandaşın bilgilerine ulaşan ekipler, mağdurun ifadesini tablete yazıyor. Kitteki kablosuz yazıcı aracılığı ile çıktısı alınan ifade, vatandaş ve polis tarafından imzalandıktan sonra tablet aracılığıyla fotoğrafı çekiliyor. Çekilen fotoğraf anında internet üzerinden POLNET'e yükleniyor. 

Polis ekipleri "mobil ifade alma kiti" ile araç, plaka, şahıs ve sürücü belgesi sorgulamalarını da yapabiliyor. Ayrıca sistem sayesinde herhangi bir olayda çekilen fotoğraf ve görüntüler ilgili birimlere aynı anda iletiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir