İhalede model değişecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının tek seferde en büyük alımı yapacağı "5'li paket" olarak adlandırılan cihaz ihalesinde modelin değişeceğini açıkladı. (Mehmet Kaya)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Türkiye’nin en büyük ihalelerinden olan ve Sanayi İşbirliği Programı kapsamında ilk uygulama olan Sağlık Bakanlığı MRG (manyetik rezonans görüntüleme), BT (bilgisayarlı tomografi), USG (ultrasonografi), DR (dijital röntgen) ve HBM (hasta başı monitör) alımı ihalesinde modelin değişeceği açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerle bir araya geldi. Daha önce üç kez ertelenen ve son olarak 10 Ocak 2019’da yapılacağı açıklanan “5’li paket” olarak adlandırılan ihalede, rekabeti sağlayıcı düzenleme yapılacağını söyledi. Koca, “Tek firma teklif verebilir denmişti. Bunun rekabeti zayıflatacağı endişeleri oluştu. Yerli üreticilerimizin teklif verebileceği kalemler var. Onların da önünü açmak istiyoruz” dedi.

DÜNYA gazetesi 7 Ağustos günlü sayısında, yerli cihaz üreticilerinin ihale modeline itirazını yayınlanmıştı. İhale modelinde yerli firmaların ihalede yerli firmalar tarafından üretilebilecek bazı cihazların, diğer ana cihazlarla aynı pakette teklif edilmesi şartının yerli firmaları dışlayacağı eleştirisi yapılmıştı. Bakan Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre ihalede farklı kalemlere yönelik olarak elinde yerli üretim imkanı bulunanların sadece kendi ürününe teklif vermesi imkanı sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü “5’li paket” ihalesi dünyanın en büyük sağlık alanındaki ihalelerinden biri durumunda. İhalenin toplam bedelinin 10 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. İhale “Sanayi İşbirliği Programı” kapsamında kamunun alım garantisi, ihaleye katılanların da ürünlerini yerli olarak üretimi-teknoloji transferi garantilerini içeriyor. Görüntüleme cihazları yüksek teknolojili olduğu için dünyada birkaç ülkedeki az sayıda şirket tarafından üretilebiliyor.

TÜSEB şirketlere “altın hisse” ile ortak olabilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerlileşme programı kapsamında, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın yapısında da bazı iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. TÜSEB, sağlık alanında, ilaç ve cihaz dahil her türlü araştırmayı yürütmek, yürütülen araştırmaları desteklemek amacıyla kuruldu. Bakan Fahrettin Koca, yeni yapılanma içinde ürüne dönüşecek AR-GE süreçlerinden başlayarak destek verilmesi, alım garantisi kapsamındaki ürünlerin üreticilerine “altın hisse” ile dahil olmasının sağlanabileceğini kaydetti. “Altın hisse” genellikle kamunun azınlık hissesi olduğu kritik şirketlerde, yönetim kurulundaki kamu temsilcisine “veto hakkı” verilmesi için kullanılıyor.

Bakan Koca, kamuoyunun gündemine hastalar yoluyla taşınan SMA hastalarına ilaç sağlanmasına yönelik olarak, üretici firmayı “ilacı geri ödeme kapsamına alım karşılığı fiyat pazarlığına” davet ettiklerini, gelişme sağlanamayınca, ‘ruhsat serbestleştirme’ yoluna gidebileceklerini söylediklerini bildirdi.