İhracat hedefinde lojistiğe dikkat

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Alharal 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için lojistik sektörünün önemine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  -Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, 24 sektörün 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için gözlerini diktiği ülkelerde lojistik altyapının çok iyi olması gerektiğini vurguladı. Alharal, 2023’e kadar lojistik sektörünün öneminin daha da artacağını kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi “İntermodal Taşımacılık Stratejileri Konferansı” düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, “Bu masada ben müşteri olarak bulunuyorum. Lojistik sektörünün en büyük müşterisi ihracatçılar” dedi. TİM olarak Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefinin ne olacağına ilişkin çok ciddi stratejik çalışmalar yaptıklarını belirten Alharal, çalışmalar sonucunda 24 ana sektörün ihracat hedeflerinin tek tek belirlendiğini, 24 sektörün ihracat hedefinin toplandığında 500 milyar dolarlık bir tablonun ortaya çıktığını kaydetti. Alharal, 24 sektöründe ortak hedef pazarların Rusya, ABD, Almanya, Irak, İran, Suriye, Çin, İngiltere, Hindistan, Libya, Mısır, Kazakistan, İtalya, Romanya, Bulgaristan, Fransa, Cezayir, Ukrayna, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu belirterek, “Bu coğrafyada 500 milyar dolar ihracat yapabilmemiz için lojistik altyapımızın çok iyi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Lojistik merkez olmak istiyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2009 yılında 5910 sayılı kanununun çıkmasından sonra TİM bünyesinde “Lojistik Konseyi” kurduklarını belirten Alharal, Lojistik Konseyi ile ihracatın geliştirilmesinin, Türk lojistik sektörünün rekabet gücünün arttırılması ve ihracat ve lojistik sektörleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Alharal, “Dış ticarette lojistik hizmetlerinin maliyetlerinin toplam maliyetler üzerindeki etkisini azaltmak, Türkiye’nin doğu-batı ve kuzey-güney ticaret akımlarında lojistik merkez konumuna yükselmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Son 10 yılda ortalama yüzde 21 ihracat artşı

Türkiye’nin 2000 yılında 28 milyar dolar olan ihracatının her yıl yüzde 21 ortalama artışla 2010 yılı sonunda 102 milyar dolara geldiğine işaret eden TİM Yönetim Kurulu Üyesi Alharal, bu süreçte Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 50 oranında arttığını, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabilmek için yüzde 86 oranında arttırması gerektiğini ifade etti.

Dünya’nın 17. Büyük ekonomisi olan Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığı takdirde en büyük 10. Ekonomi konumuna geleceğini anlatan Alharal, “2009 yılında Gayfi Safi Yurtiçi Hasıla içinde ihracatımızın payı yüzde 16.5 iken, 2023 yılında yüzde 25’e ulaşacak. Bugün yüzde 60 seviyesinde olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2023 yılında yüzde 80’e çıkacak, 2023 yılı ithalatımız ise 625 milyar doları bulacak” ifadelerini kullandı.

Makine sektörü başı çekiyor

2023 yılında Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefinde makine sektörünün 100 milyar dolarlık ihracat hedefi ile başı çektiğine dikkati çeken Alharal, makine sektörünü, 75 milyar dolarlık ihracat hedefi ile otomotiv, 55 milyar dolarlık ihracat hedefi ile demirçelik, 52 milyar dolarlık ihracat hedefi ile hazırgiyim, 50 milyar dolarlık hedefle kimya ve 45 milyar dolarlık hedefle elektrik elektronik sektörlerinin takip edeceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir