İhracatçı mobilya firmalarına "kalite belgesi" uyarısı
TÜV Rheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Müdürü Baklacıoğlu: "Irak hükümeti bundan 7-8 ay önce aldığı bir kararla artık Irak'a yapılacak ihracatlarda, ürün test belgesi istemeye başlayacaklarını ifade etti"
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - Irak'a ihracat yapan mobilya firmalarının uluslararası gerçerliliği olan kalite belgesi alması gerektiği, aksi halde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bu ülkeye ürünlerini gönderemeyecekleri bildirildi.
TÜV Rheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Müdürü Raif Baklacıoğlu, Irak hükümetinin almış olduğu karar gereği, Ocak 2013 tarihinden itibaren bu ülkeye ihracat yapacak olan firmalardan kalite belgesi isteneceğini söyledi.
Baklacıoğlu, İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı'nın, dünyaca tanınmış "GS Kalite Sertifikası" verme yetkisine sahip olduğunu belirterek, "TÜV Rheinland 140 yıllık mazisi olan dünyaca tanınmış test yapan, belgelendiren bir kuruluştur. İnegöl şubemiz her türlü büro, mobilya ve oturma gruplarını test edip, testin sonucunda ürün test belgesi ve akabinde de bu ürünlerin ilgili firmada yapıldığına dair onu gösteren GS sertifikası hazırlayıp sunmakta" diye konuştu.
Verdikleri belgelerin dünyanın her yerinde geçerli olduğuna dikkati çeken Baklacıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu belge size aynı zaman da bir pazarlama imkanı sunmakta. Yurt içi ve yurt dışına sevk edilecek kolilerde verdiğimiz GS'nin amblemini rahatlıkla vurabiliyorsunuz. Web sayfanızda, kataloglarınızda, katıldığınız fuarlarda bu amblemi gururla taşıyabiliyorsunuz. Böylelikle pazarlama da bir kalite unsurunu geçmiş oluyorsunuz. Size gelen yerli veya yabancı müşteri fuarda kaliteden artık söz etmiyor. Çünkü GS 5 sene geçerli olan tanınmış bir kalite belgesi olduğu için siz sadece fiyatı ve ürün teslimat zamanını müşteriyle konuşmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da size diğer rakiplerinize göre 1-0, 2-0 önde hareket etmenizi sağlıyor."
Baklacıoğlu, Irak'a ocak ayından itibaren kalite belgesiz ihracat yapılamayacağının belirterek, şunları kaydetti:
"Irak'a geçen seneden beri her sevkıyatta bir iki firma, kalite belgesi istiyordu. Fakat Irak hükümeti, bundan 7-8 ay önce aldığı kararla artık Irak'a yapılacak ihracatlarda, ürün test belgesi istemeye başlayacaklarını ifade etti. Bu, eylül ayı ile sınırlandı. Fakat büyük yığılmalar kapılarda baş gösterdiği için her iki Ekonomi Bakanlığı devreye girerek, süre 1 Ocak 2013'e kadar uzatıldı. Artık, Irak'a belge olmadan hiçbir şekilde sevkıyatların gerçekleştirilmesi mümkün değil. İlla bu belge alınacak, belgelerin yanında diğer belgelerle gümrük işlemleri yapılacak. Bu yüzden sanayicilere biran önce belge için müracaatlarını, bizlerle temas kurmalarını istiyoruz. Çünkü bizim yaptığımız testler dünyaca kabul edilmiş bir normdur. Biz her türlü norma karşı testi yapabilecek kapasitede bir laboratuvara sahibiz. Irak'ın haricinde belki yakın bir gelecekte Afrika ülkeleri de olabilir, Orta Doğu komşu ülkeleri de olabilir, Avrupa ülkeleri de olabilir, bu belgeyi isteyecektir. Artık insanlar kaliteli ürün alabilmek için böyle şeyleri isteyeceklerdir."
Masrafların yarısını devlet karşılıyor
GS Kalite Belgesi için masrafların yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını belirten Baklacıoğlu, "Firmalarımızın yapmış olduğu bu harcamalar devlet tarafından da karşılanmakta. Özellikle KOSGEB, bu faaliyetlerin bitiminde, istenilen belgeler 6 ay içerisinde KOSGEB'e sunulduğu takdirde yüzde 50 civarında bir ödemeyi firmalarımıza yapıyor" dedi.
Baklacıoğlu, TÜV Rheinland'ın dünya üzerinde açtığı 9. mobilya test laboratuvarının İnegöl'de olduğunu kaydederek, İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı'nın Afrika'dan, Orta Doğu ülkelerine ve Hindistan'a kadar hizmet verdiğini bildirdi.