İhracatta yeni rotalar belirlendi

Çağlayan, Ortadoğu'daki gelişmeler karşısında eli kolu bağlı beklemeyeceklerini belirterek, ihracattaki son hedefleri paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ihracatta yeni rotaları belirlediklerini söyledi. Çağlayan, " Yeni rotamız Hindistan, Çin, Endonezya, ABD ve Rusya. Onun için ihracatçılara Eşlerinizle vedalaşın, kapı kapı dolaşacağız diyorum" dedi.

Denizli İhracatçılar Birliğince (DENİB) Anemon Otel'de düzenlenen "İhracatın Yıldızları 2010 Ödül Töreni"ne, devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Selma Aliye Kavaf, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Salih Erdoğan ve Mehmet Yüksel ile Denizlili sanayici ve iş adamları katıldı.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen de Denizli'nin ürettiğini ihraç eden bir il olduğunu işaret ederek, "Denizli'de üretim yapan firmalara, ihracatlarını Denizli'den yapmaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

Cumhuriyet tarihi rekorunu kıracağız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Devlet Bakan Zafer Çağlayan ile Kanada, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden Japonya'ya, ihracatın artması için kapı kapı dolaştıklarını, bu nedenle ihracatçıları okyanuslarda gemisini yüzdüren kaptanlara benzettiğini dile getirdi.

2010 ihracatının 114 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Büyükekşi, "Misyon olmadan, ihracat olmuyor. Bu nedenle motivasyon için ödüllendirmeler yapılıyor. 2011'de ihracatta 132 milyar doların üzerine çıkarak, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmak istiyoruz" dedi.

155 bin kişi daha istihdam edilmeli

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise Türkiye'nin 2023 yılı hedefinin hayal olmadığını belirterek, "Türkiye, 500 milyar doları hedefliyorsa oranlarsak Denizli'nin 15 milyar dolar hedefinin hayal olmadığını görürsünüz. Denizli'nin geleceği çok parlak.

Denizli'de 155 bin kişi daha turizm, sağlık ve gıda sektörlerinde istihdam etmek hedefimiz. En az 300 bin sigortalı sayıya ulaşmak ve 15 milyar dolar hedefini aşan bir ihracata ulaşmak" diye konuştu.

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert de 2009'un tüm dünyada zor geçtiğini, dünyayla entegre olan Denizli'nin Türkiye'de bu krizden en çok etkilenen illerden olduğunu belirterek, geçen yıl toparlandıklarını, Türkiye ihracatı yüzde 11 artarken Denizli'nin Beliza'dan Angola'ya uzanan ağla yüzde 24'lük ihracat artışı gerçekleştirdiğini anlattı.

Devlat Bakanı Zafer Çağlayan ise Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümüne yönelik hedeflerini anlattı. Çağlayan, şunları ifade etti:

"İhracatımızı, 500 milyar doların üzerine, kişi başına geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Yani 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan, en az 10 markaya sahip bir Türkiye'yi kurmanın çabası içindeyiz.

Yeni rota Hindistan, Çin...

Ortadoğu'daki gelişmeler karşısında eli kolu bağlı beklemeyeceklerini belirten Çağlayan, "Yeni rotamız Hindistan, Çin, Endonezya, ABD ve Rusya. Bu ülkelerin toplam ithalatı, 4 trilyon dolar. Bizim ihracatımız ise 11,5 milyar dolar. Bu ülkelere ihracatı 30, 40, 50 milyar dolara çıkarmalıyız. Onun için ihracatçılara Eşlerinizle vedalaşın, kapı kapı dolaşacağız diyorum" dedi.

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Denizli Destanı'nda "Her horoz kendi çöplüğünde, Denizli horozu her yerde öter" dediğini anımsatan Çağlayan, Denizlili girişimcilerin 164 bölgeye ihracat yaparak bu sözü doğruladığını vurguladı.

Konuşmaların ardından imalatçı bazında en fazla ihracat yapan Menderes Tekstil, Erbakır A.Ş. ve Hürsan Havlu yetkililerine plaketlerini Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ozan Tekstil, Gama Tekstil ve Küçüker Tekstil'e Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Nesa Tekstil, Eke Tekstil, Doksan Tekstil ve Kocaer Tekstil'e TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi verdi. Ayrıca altı sektör birincisi ile altı firmaya özel ödül verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir