Ikea 5 yılda 3 yeni mağaza açacak

Ikea Pazarlama Direktörü Sadıklar, 2011 ürün kataloğunun tanıtım toplantısında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ikea Pazarlama Direktörü Senem Sadıklar, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3 yeni mağaza açmayı planladıklarını bildirdi.

Ikea'nın 2011 kataloğunun tanıtım toplantısında Sadıklar, ilk olarak 1951 yılında 250 bin adet olarak basılan Ikea kataloğunun bu yıl dünyada 60., Türkiye'de 6. yılının kutlandığını belirtti.

1990 yılında internet üzerinde ilk online Ikea kataloğunun yayınlandığını, günümüzde ise 60 internet versiyonu ve 36 ayrı iPhone uygulamasının bulunduğunu söyleyen Sadıklar, kataloğun bu yıl 39 ülkede dağıtılmak üzere 29 dilde basıldığını kaydetti.

Sadıklar, "5 yılda İstanbul, Bursa ve İzmir'de toplam 16 milyon 300 bin adet dağıtılan Ikea kataloğu, bu yıl toplam 4 milyon 300 bin adet olarak basıldı. Eylül sonuna kadar aynı illerde 3 milyon 660 bin kapıya ücretsiz olarak dağıtılacak. Katalogda 500'ü yeni 2 bin civarında ürün ile tüketicilere ulaşacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 4 farklı dönemde ürün gamımız yenilecektir. Bu yıl mağazalarımızda 1.650 çeşidi aşkın ürünü geçen seneden daha düşük fiyatlarla satışa sunuyoruz" diye konuştu.

2011 Ikea kataloğunda yer alan ürünlerin 2011 Ağustos ayına kadar sabit fiyat garantisine sahip olduğunu anımsatan Sadıklar, yeni sezonda mağazalarda yaklaşık 1.750 yeni ürün bulunduğunu, bu yıl ilk defa oluşturulan menülerle salon ve oturma odalarında paket çözümler sunduklarını ifade etti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Sadıklar, her zaman düşük fiyata odaklandıkları ve geniş bir ürün gamına sahip oldukları için kriz döneminde de müşterilerin hiç Ikea mağazalarından "ayağını kesmediğini" belirterek, krizin etkisini minimum düzeyde hissettiklerini dile getirdi.

Sadıklar, önümüzdeki 5 yıl içinde, 2011 yılında açılacak Ankara mağazası da dahil olmak üzere toplam 3 yeni mağaza açmayı planladıklarını kaydetti.

Ikea Direktörü John Kersten de, geçen yıl 42 ülkede 301 Ikea mağazasının 590 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, "Ikea Türkiye de 11 milyon ziyaretçiyle yıldız ülkelerden biri oldu" dedi.

Ev dekorasyonunda tüketici alışkanlıkları araştırması

Senem Sadıklar, Mağazaların bulunduğu 3 ilde 900 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen "Ev Dekorasyonunda Tüketici Alışkanlıkları Araştırması"nın sonuçlarını da açıkladı. Sadıklar'ın verdiği bilgilere göre, araştırma sonuçları şöyle:

"Araştırmaya katılan 900 kişi arasında mobilya alımında yüzde 72 ile fiyat başlıca seçim kriteri olarak öne çıkarken, yüzde 64 ile kalite ve rahatlık eşit ağırlıklı faktörler olarak sıralamadaki yerlerini aldı.

Yüzde 53, mobilyalarını set olarak almaktansa, kendileri tek tek seçerek kombin etmeyi tercih ettiğini belirtti.

Katılanların yüzde 73'ü ev dekorasyonunun değişmesinde en büyük etkenin eşyaların yıpranması olduğunu ifade ederken, dekorasyonun değişme sıklığının da ortalama 5 yıl olduğu sonucuna ulaşıldı.

Yeni ev kurulurken en fazla bütçe yüzde 46 ile salona, yüzde 18 ile oturma odasına harcanırken, yatak odasına yüzde 10, mutfağa yüzde 7 bütçe ayrılıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 87'si, evde düzeni sağlamak için çekmece içi düzenleyiciler, çekmece ve bölmeleri olan yatakları ve içlerinde gizli saklama bölmeleri olan mobilyaları kullanmayı tercih ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir