İlk kazmayı Erdoğan vuracak

Başbakan Erdoğan bazı bakanlarla birlikte, 5 Ekim Cuma günü kentsel dönüşümü başlatmak ve Esenler Kongre Merkezi'nin açılışını yapmak üzere Esenler'de olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vuracağı ilk kazma ile İstanbul'da kentsel dönüşümü resmen başlatacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere çok sayıda bakan, 5 Ekim Cuma günü kentsel dönüşümü başlatmak ve Esenler Kongre Merkezi'nin açılışını yapmak üzere Esenler'de olacak.
Esenler'de kentsel dönüşüm 5 mahallede, yaklaşık 270 bin metrekarelik alanda yapılacak. Turgut Reis Mahallesi'nde 8 bin 800 metrekarelik bir alanda kamulaştırma ve vatandaşlar ile uzlaşma sağlandıktan başlayan yıkım sürüyor. 282 konutun yapılacağı mahallede, konutların hak sahiplerine yıl sonunda teslim edilmesi planlanıyor.

Esenler mahallelerinde kentsel dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Kanunu;nun çıkmasının ardından mahalle sakinlerinin talebi üzerine, Havaalanı Mahallesi'nde 254 bina ve toplam 1200 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm projesi çalışması başlatıldı. Mahalleyi ''riskli alanı'' ilan eden Esenler Belediyesi'nin kararının Bakanlar Kurulu'ndan da geçmesiyle mahallede yaklaşık 3 bin bağımsız bölüm inşa edilecek. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülecek.
Oruç Reis Mahallesi'ndeki kentsel yenileme, ifraz sorunları ve kaçak yapılaşma nedeniyle yoğun yapılaşmaya maruz kalan, mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği 72 bin 80 metrekare alanda yürütülüyor. Bölge nüfusu yaklaşık 8 bin kişi olan alanın hissedar sayısı ise 600 kişi. 389 yapı ve 1990 bağımsız birimin bulunduğu bölgenin dönüştürülmesiyle, mülkiyet sorunları çözümlenecek, donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulacak. Proje için tahsis edilen alanda 262 adet konutun inşaatı devam ediyor.

Çiftehavuzlar Mahallesi'ndeki kentsel yenileme projesi de 85 bin 300 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Yaklaşık nüfusu 3 bin 200 kişi olan bölgede, 109 parsel, 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. İlçe geneline göre nispeten yapı ve nüfus yoğunluğunun düşük olduğu Çiftehavuzlar içerisinde belirlenen bölgenin planlı biçimde yeniden ele alınarak, kentsel donatı standartları yüksek, depreme dayanıklı, sağlıklı bir yerleşim düzeninin sağlanması ile, ilçede kentsel yenilemeye ivme kazandırabilecek, lokomotif bir proje olarak nitelendiriliyor. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülecek bir diğer kentsel dönüşüm projesi ise Tuna Mahallesi'nde olacak. Tuna Mahallesi'nde, 25 bin metrekarelik alana 28'er katlı iki kulede toplam 800 konut yapılacak. Sosyal donatıların da yer alacağı kulelerin ilk üç katında ticari üniteler ve yaşam alanları yer alacak. Projede kat bahçelerinin yanı sıra geniş teraslı dairelere de yer verilecek. Projede, 1 1, 2 1, 3 1 ve sınırlı sayıda 4 1 daireler yer alacak.
Esenler Belediyesi'nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarının hazırlıkları sürüyor. Dörtyol Meydanı;nda KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk bir proje üzerinde çalışılıyor.

Özel teşebbüs projeleri

Esenler Belediyesi;nin teşebbüsleriyle bir araya gelen Esenler'deki 200 inşaat müteahhidinin kurduğu Esenler İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin inşaat firması Esinder Yapı A.Ş. de 2 mahallede kentsel dönüşüm projesi geliştirdi.
Birlik Mahallesi;nde 9 bin metrekare alanda 250 hak sahibi ile sözleşme yapan Esinder Yapı A.Ş, Nene Hatun Mahallesi;nde de 4 bin metrekarelik bir alanda 104 hak sahibi ile sözleşme yaparak proje hazırladı.

''İstanbul'un konut stoku 4 milyonu aştı''

''Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor'' adlı konferansın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,''İstanbul'un konut stoku 4 milyonu aştı. Ancak bunların yarısından fazlası depreme dayanıksız'' demişti. Bakan Bayraktar, Türkiye'de 20 milyon konut stoku olduğunu, 1999 depreminden sonra yeni çıkarılan yapı denetim sistemi ve deprem yönetmeliği ile göreceli olarak konutların daha düzgün yapılmaya başlandığını ifade etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir