ILO, 19 yıl sonra onaylandı

Türkiye'deki madenleri uluslararası standarta kavuşturacak ve riskleri en aza indiren tedbirler içeren ILO sözleşmesi 19 yıl sonra Meclis'te onaylandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Madenlerde risklerin en aza indirilmesine yönelik tedbirler içeren Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesi,  176 sayılı sözleşmesi onaylandı. Sözleşme işverene yeni yükümlülükler getiriyor. Madencilerin güvenlik bir ortamda çalışmaları sağlanacak ve risklerin en aza indirilmesi için tedbirler alınacak.

Sözleşmede özel olarak yer almasa da madenlerde yaşam odası kurulmasının da bu tedbirler arasında olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, mümkün olduğu durumlarda madenlerden yeryüzüne iki ayrı çıkış olacak ve tüm çalışma alanlarında yeterli havalandırma sağlanacak.

Sözleşmeye göre, yangınların başlamasının ve yayılmasının önlenmesi için uygun tedbirler alınacak ve işçilerin düzenli sağlık kontrolleri yapılacak.

Ayrıca, işçiler güvenlik ve sağlıkla ilgili endişeleri olduğunda denetim yapılmasını isteyebilecek. Bunun için güvenlik ve sağlık temsilcileri olacak. Her maden, iş yerine özgü bir acil durum eylem planı hazırlayacak.

Sözleşme idareye de denetimlere ilişkin gerekli yasal düzenlemeleri yapma ve kazaların etkin soruşturulması sorumluluğunu getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir