İMKB yüzbinlerce yeni yatırımcı kazanıyor

Erkan, "TPAO gibi kamu ağırlıklı şirketlerin piyasaya gelmesinin işlem hacmine çok büyük faydası olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) halka açılma planına ilişkin, "TPAO gibi kamu ağırlıklı şirketlerin piyasaya gelmesiyle birlikte biz yine 10 binlerce yeni yatırımcının kazanılacağını düşünüyoruz. İşlem hacmine çok büyük faydası olacak" dedi.

Erkan,  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve ABD Sermaye Piyasası Otoritesi SEC işbirliğiyle gerçekleştirilen "Halka Arzlar ve Raporlama: Kamuyu Aydınlatma Yoluyla Piyasanın Düzenlenmesi" konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TPAO'nun halka açılma planına ilişkin bir soru üzerine Erkan, özellikle kamunun elindeki hisselerin halka açılmasının, Borsaya çok sayıda yeni yatırımcının gelmesini sağladığını hatırlatarak, bu yolla İMKB'nin yüzbinlerce yeni yatırımcı kazandığını söyledi.

Erkan, "TPAO gibi kamu ağırlıklı şirketlerin piyasaya gelmesiyle birlikte biz yine 10 binlerce yeni yatırımcının kazanılacağını düşünüyoruz. işlem hacmine çok büyük faydası olacak" dedi.

İnceleme aşamasında 7-8 şirket var

Bu yıl halka arzlarda 30'u geçmeyi umduklarını belirten Erkan, şu ana kadar 14 şirketin halka arzının gerçekleştirildiğini, perşembe günü bir halka arz daha yapacaklarını söyledi.

Şu anda inceleme aşamasında olan 7-8 şirket bulunduğunu ifade eden Erkan, "Dolayısıyla 30'u geçeriz diye tahmin ediyoruz" dedi.

A,B,C listeleri 1 Ekim’de yayımlanacak

Sığ hisseler konusundaki bir soru üzerine ise Erkan, şu bilgileri verdi:

"1 Ekim o konuda milat. 1 Ekimde A,B,C listeleri yayımlanıyor, tamamen hisselerin dolaşımdaki paylarına göre yeni düzenlemeler yapılıyor. SPK ile çalışıldı. Daha böyle özellikle gözetim amaçlı yapılan bazı çalışmalar sonucunda A,B,C listeleri yayımlanacak. Ona istinaden de tek fiyat yöntemiyle işlem görecekler var. Onun haricinde de daha orta boyuttaki likiditeye sahip olan şirketlere, piyasa yapıcılık sistemini getiriyoruz. Dolayısıyla yeni uygulamalar olacak. 8 Ekim itibariyle emir iptali ve işlem yapan kurumların kimliklerinin görülmesi ortadan kalkacak. 1 Kasım itibariyle de fiyat adımlarının daraltılması devreye girecek."

Akgiray: Şeffaflığı değil, çıplaklığı kaldırıyoruz

SPK Başkanı Vedat Akgiray ise Borsa'da yasaklı isimlerin yasaklarının kalkmasına ilişkin Orhan Gencebay'ın hatırlatılması üzerine, "İşlem yasağı yok ki. Benim bildiğim kadarıyla suçu yok" dedi.

8 Ekimde uygulamaya girecek alış ve satış işlemini gerçekleştiren kurumların kimliklerinin görülememesi uygulamasına ilişkin bir soruyu Akgiray "Biz şeffaflığı değil çıplaklığı kaldırıyoruz" dedi.

Bu konuda çeşitli eleştirilen geldiğini belirten Akgiray şunları kaydetti:

"İMKB'nin aldığı bu karar bizce çok yerinde. Birkaç gün tartışırız, ondan sonra piyasalara çok olumlu etki yapacağına eminiz. Finansal araçların ticaretinin, o finansal araçları üreten şirketlerin ekonomik artı- eksileriyle ölçülmesi lazım. Firmaların hisse senedi, isminden bağımsız sanal bir ortamda o işin ticaretini yapmak oynamaktır. Bu 15 yıldır böyle yapılıyormuş. Bundan sonra yapılmayacak, çok yerinde bir karar. Ya bu iş doğru yapılsın ya da doğru yapılsın.

Çünkü, arası yok. Bazı sorgulanmayan irrasyonel yapıların kırılması lazım. 'Bu firmanın fiyatı artıyor, alalım, şunlar da alıyor...' Ne firması o fasulye mi üretir, bilgisayar mı üretir, kar etmiş mi, zarar etmiş mi, batmış mı bakmadan 'bak alıyorlar, alalım...' Finans piyasalarının varoluş sebebi bu değil..."

Bu konularda ilginizi çekebilir