İnsan kaynağımız kârlılıkta önemli etken

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Taner Senseven, sigorta gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumların insan kaynakları politikalarının şirket kârlılığını doğrudan etkilediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk sigorta sektörünün son yıllarda en önemli sorunlarının başında kârsızlık geliyor. Sektörün en önemli oyuncularından biri olan Güneş Sigorta ise bu sorunu geride bıraktı. Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Taner Senseven, kurumları birbirinden farklı kılan, teknoloji ve ekipmanı etkin olarak kullanacak yeteneğe ve yetkinliğe sahip işgücünü temin etmek, geliştirmek ve tutmak olduğunu belirtti.

Senseven, son birkaç yılda Güneş Sigorta olarak insan kaynakları politikasındaki ciddi yatırımlarının meyvesini almaya başladıklarını söyledi. DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulunan Taner Senseven, günümüz serbest piyasa ekonomisinde tüm sektörlerdeki kurumların sürdürülebilir rekabetçi yapılarını korumalarında sahip oldukları insan kaynakları sermayesinin hayati önem taşıdığının altını çizdi.

"Birçok sektör için ekipman ve teknoloji sahipliğinin rakiplerden ayırt edici bir faktör olmaktan çıktığını, insan kaynağının ön plana geçtiğini görüyoruz" diyen Senseven sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumları birbirinden farklı kılan, buekipman ve teknolojiyi etkin olarak kullanacak yeteneğe ve yetkinliğe sahip işgücünü temin etmek, geliştirmek ve tutmak. Bu nedenle özellikle sigorta gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumların insan kaynakları politikaları şirket kârlılığını doğrudan etkiliyor. Doğru insan kaynağının, doğru zamanda ve doğru yerde konumlandırılıyor olması, personelin eğitimine verilen önem ve iç iletişim faaliyetleri, kurumların öncelikle performansına daha sonra da kârlılığına doğrudan olumlu etki yapıyor."

Çalışanı motive etmek amaçlı birçok faaliyetimiz var

İnsana yatırım yapılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Senseven, özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumlar için çalışan motivasyonunu artırıcı uygulamaların kurum performansı üzerinde pozitif etkisi olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Güneş Sigorta olarak tamamen bu bilinçle oluşturdukları insan kaynakları stratejisiyle çalışanlarının gelişimine ve motivasyonuna katkı sağlayacak birçok çalışma yürüttüklerini belirten Senseven, "Bu doğrultuda gerçekleştirilen teknik, teorik eğitimler, kişisel gelişim eğitimleri, sosyal paylaşımlar ve takım çalışmalarını öne çıkaran yelken eğitimleri, Dragon Bot kürek eğitimleri, öğle arası seminerleri, sosyal sorumluluk projeleri, intranet paylaşım platformunun oluşturulması gibi etkinlikler hem çalışanlarımızın performanslarını artırmak hem de bu yolla şirket performansını artırmak için kullanıldığımız insan kaynakları yönetim uygulamalarımızdan bazıları. Mesleki ve kişisel gelişim açısından kendilerini besleme fırsatı bulan çalışanlarımızın hem kurumumuza bağlılıkları hem de motivasyonları artıyor, bunun da şirket performansımıza olumlu yansımalarını net bir şekilde görebiliyoruz" diye konuştu.

Rekabetteki etken pazar payı kaygısından oluyor

Güneş Sigorta olarak kârlılığı sürdürebilir bir duruma getireceklerini inandığını belirten Senseven, kârlı şirket olmanın ve bunu sürdürebilmenin ilk şartının doğru riske doğru fiyatı vermekten geçtiğine dikkat çekti. "Yani sadece pazar payı kaygısıyla maliyetlerin altında verilen fiyat size kâr getirmiyor" diyen Senseven şunları söyledi: "Sektörümüzde özellikle son dönemde irrasyonel fiyat rekabeti yaşandığını hepimiz kabul ediyoruz ancak sadece prim üretimi ya da pazar payı kaygısı ile bu yola girmeyip gerçekten riski iyi analiz edip onun gerektirdiği doğru fiyatlandırmayı yapmak çok önemli. Diğer taraftan da operasyonel maliyetlerin kontrol altında tutulması çok önemli. Gerek teknoloji kullanımı, gerekse var olan insan kaynağının verimliliğinin artırılması ile ortaya çıkacak maliyet avantajları hem şirket kârlılığını doğrudan etkileyecek hem de orta vadede primlerin doğru aralıklara çekilmesine yardımcı olacaktır."

Kârlı olduğumuz branşlara yöneliyoruz

Bir sigorta şirketinin olmazsa olmazının finansal gücü ve sürdürülebilirliği olduğuna dikkat çeken Senseven, "Çünkü biz sigortalılarımızın kendilerini güvende hissetmeleri için varız. Şirket olarak hem sigortalılarımıza, hem hissedarlarımıza, hem iş ortaklarımıza hem de çalışanlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumluluğumuzu da ancak varlığımızı sürdürerek ve bunun için de kâr elde ederek, yani finansal yapımızı güçlendirerek yerine getirebiliriz. Güneş Sigorta olarak kâr elde edebilmek için de hem maliyetlerimizi düşürüyor hem de kârlı olduğumuz branşlara yöneliyoruz. Bu branşlara yönelmek, şirket kârlılığına getirdiği katkının yanında belli bir alanda uzmanlaşmayı, o ürüne ve onun dinamiklerine sonuna kadar hakim olmayı da getiriyor" dedi

Fiyat odaklı rekabetin dışındayız

Sektörün son dönemde kaybettiği kârlılığını yeniden kazanması için rekabetin odağının fiyattan çok servis seviyesine, hizmet kalitesine kaydırılması gerektiğine işaret eden Senseven sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Güneş Sigorta olarak fiyat odaklı rekabetin dışında kalmaya, doğru risk analizi yaparak doğru fiyatı vermeye, standart fiyat aralıklarını korumaya özen gösteriyoruz. Fiyat odaklı rekabetin kısa sürede tüketici için faydası varmış gibi görünse de uzun vadede tüketiciye de fayda sağlamıyor. Çünkü hasar ödemelerinin zamanında ve eksiksiz yapılabilmesi için şirketlerin finansal açıdan güçlü olması gerekiyor."

Önümüzdeki 10 yıl çok iyi olacak

Sektörün şu anki sorunlarına ve geleceğine yönelik beklentilerini paylaşan Senseven, "Türkiye'de sigorta sektörü tam bir gerilmiş yay durumunda. Hazine tarafından olması gereken tüm düzenlemeler yapıldı ve uygulamaya konuldu. Genç bir nüfusa sahibiz ve sigorta genel sahipliği oranı henüz oldukça düşük bir seviyede, kişi başına düşen sigorta prim seviyesi Avrupa ülkelerinin çok çok altında. Avrupa'da sigorta sektörü doymuş durumda ve gidilecek çok fazla alan yok. Dolayısı ile Türkiye'de sektör önümüzdeki 10 yıl içersinde büyük bir atılım yapacak. Bunu gören yabancılar da gelmeye, pazara girmeye çalışıyor. Sektörün şu an için en büyük sorunu kârlılık, ama düzenlemeler oturdukça bu da aşılacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Takım ruhunu aşılıyoruz

Sektördeki teknolojik yatırımlara değinen Taner Senseven, teknolojinin en önemli getirisinin hata payını azaltması, hız kazandırması ve operasyonel maliyetleri düşürmesi olduğunu belirtti. "Tüm bunların kârlılık üzerindeki etkisi yadsınamaz" diyen Senseven, "Ancak gerçek anlamda bir kârlılıktan bahsetmek için teknolojiyi yakından takip etmenin ve gerekli yatırımı yapmanın yanı sıra insan kaynakları ve eğitime önem ermek, satış kanalına hakim olmak da çok önemli.

Güneş Sigorta olarak işe alım sürecinden başlayarak eğitimlerle çalışanlarımızın gelişimine katkı sağlıyoruz, bir yönetici havuzu oluşturuyoruz, iç iletişim faaliyetlerimizle çalışanlarımıza takım ruhunu aşılıyor ve aidiyet duygusunu geliştiriyoruz. Diğer taraftan sigortacılık hizmet işi, güven çok önemli, bu nedenle etkin satış kanalı ve doğru risk analizi hayati önem taşıyor. Risk mühendislerimiz sayesinde kendi risk analizlerimizi kendimiz yapıyor, satış danışmanı arkadaşlarımız sayesinde de satış kanallarımızı doğru yönlendiriyor, verimliliğini artırıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir