İnsanlar habere kolay ve hızlı ulaşmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu tarafından düzenlenen konferans katılan DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top, gazeteciliğin dünü, bugünü ve yarınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yazılı medyanın global ölçekte geleceğine bakıldığında kara bir tablonun ortaya çıktığını söyleyen Erdem Top, gazetelerin global ölçekte hem tiraj hem de reklam payında ciddi bir kan kaybı olduğunu dile getirdi. 
 
ABD'de gazete tirajlarının yarı yarıya düştüğünü ifade eden Erdem Top, "ABD'de bayiden gazete satışlarında 2006 yılından bu yana ciddi bir düşüş var. Türkiye'de ise TÜİK'in verilerini incelediğimizde 2011 sonu itibariyle yerel ve ulusal tüm gazetelerin toplam tirajı bir önceki yıla göre yüzde 12.3 geriledi. 2005-2012 aralığına bakarsak durumun daha da vahim olduğunu görüyoruz. Ortalama yüzde 30-35 civarında düşüşten bahsediyoruz. Gazetelerin 2005'de toplam reklam pastasından aldığı pay yüzde 35 iken 2011'de bu oran yüzde 22.06'ya düştü. 2012'nin ilk 6 ayında ise 21.78'e geriledi. Son 5 yılda reklam pazarı yüzde 55 büyürken gazetelerin aldığı pay geriliyor. Gazetelerin ana gelir kaynağında yaşanan bu olumsuz gelişme çok tirajik bir durum olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
 

'Gazete web siteleri de geliri artırmıyor'

 
Erdem Top, "Gazetelerin online yayın kanallarını kurmalarına rağmen reklam pastasından aldıkları payı artıramadıklarını gözlemliyoruz. Bir Türk kullanıcı internette haber sitelerinde ayda toplam 4 saat haberleri takip ederken, ayda 24 saat görsel galeri ve video gezerek zaman harcadığını biliyoruz. Bu istatistikte genç nüfusu dikkate alınsa bile gazetelerin online yayınlarında da haber içeriğine ayrılan zamanın çok kısıtlı olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu. 
 
Türkiye'de internet kullanıcılarının gündemi ortalama yüzde 39 oranında online haber sitelerinden takip ettiğini ifade eden Top, sözlerini şöyle sürdürdü: "Online haber sitelerini yüzde 28 ile haber kanalları takip ederken, yüzde 14'ü ise kitlesel yayın yapan TV kanallarındaki haber bültenlerinden izliyor. Gazeteleri ilk haber kaynağı olarak görenlerin oranının ise yüzde 6 olması çok çarpıcı bir istatistik olarak karşımıza çıkıyor. 1990'lı yıllarda gazetelerden gündemi takip etme oranı yüzde 90 civarında idi. Bu gazeteler için son derece zor bir durum olarak göze çarpıyor. Tüketici habere en kolay en hızlı şekilde ulaşmak istiyor. Artık habere ulaşmak için çok fazla zaman kaybetmek istemeyen ciddi bir kitle var."