Investco'dan halka arzlara 200 milyon dolar finansman

Investco, yıl sonuna kadar halka açılmak isteyen şirketlere yabancı fonlarla birlikte 200 milyon dolar finansman sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Investco Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, yıl sonuna kadar halka açılmak isteyen şirketlere yabancı fonlarla birlikte 200 milyon dolar finansman sağlayacaklarını bildirdi.

Yatırımcılara halka arz, birleşme-satın alma, değerleme, büyüme stratejileri, yatırımcı ilişkileri, kurumsal yönetim konularına danışmanlık hizmeti veren Investco Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş'nin 2010 stratejileri ve büyüme planları basın toplantısıyla açıklandı.

Mustafa Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, şirketin 2005 yılında kurulduğunu ifade ederek, İMKB ve SPK'nın bu yıl başlattığı halka arz seferberliğine destek vermek istediklerini söyledi.

Kendilerinden danışmanlık alan fonların Türkiye'de halka arzlara destek vermek istediğini dile getiren Ünal, "2010 yılı sonuna kadar halka açılmak isteyen şirketlere yabancı fonlarla birlikte 200 milyon dolar finansman sağlayacağız" dedi.

Talep tarafında daha aktif rol almak istediklerini ifade eden Ünal, hareket ettikleri fonlarla birlikte yüzde 5 ile yüzde 40 arası doğrudan talep göndermeyi düşündüklerini kaydetti.

Mustafa Ünal, "2010'un ikinci yarısı ve 2011'de oldukça hareketli olacağını düşündüğümüz bir piyasa sanki bizi bekliyor. Biz de halka arz seferberliği kapsamında yeni şirketlere destek vermek istiyoruz" dedi.

Halka arzları ve halka açık şirket sayısını artırma seferberliğini, Türkiye'nin vitrinindeki mal sayısını artırmasına yönelik çaba olarak gördüklerini vurgulayan Ünal, "Talep tarafında destek olmaya hazırız. Krizin tozlarının oturmasını bekliyoruz. Ama 2010'da yatırım bankacılığını hareketli bir dönem bekliyor" diye konuştu.

Ünal, özellikle lojistik, sağlık, enerji, kimya sektöründe ciddi şirketler olduğunu ve bu sektörlerin cazibesini sürdüreceğini kaydetti.

2010 yılı için anlaşma yaptıkları 200 milyon doları oluşturan 3 fon olduğunu, bunun Amerika ağırlıklı fonlardan oluştuğunu söyleyen Ünal, "Bunlar piyasada daha önce olmayan taze fonlar. Hedge fonlarla çalışmıyoruz" dedi.

Ünal, 2005 yılından bu yana 110 milyon dolarlık halka arz, satın alma ve birleşmeye aracılık ettiklerini de bildirdi.

"İkinci bir kriz dalgası gelse de iyimseriz"

Konuşmasında global krizi de değerlendiren Ünal, ikinci bir sıkıntı yaşanabileceğini, yapısal olarak çok fazla düzelme olmadığını belirtti.

Ünal şunları kaydetti:

"İkinci bir dibin geleceğini düşünüyorum. Yurt dışındaki tedbirlerin, şirketlerin bütün yaralarını azaltabildiğini sanmıyorum. Türkiye'nin ise biz daha istikrara aday olduğunu, yabancı fonların daha uzun vadeli yatırımlarla Türkiye'ye gireceğini düşünüyoruz. Buna aracılık yapmak istiyoruz. Rusya'dan başlayan, bizim de içinde bulunduğumuz bölgenin cazibesi artacak. Dinamik bir iç pazarımız var. Özel sektör krizlerde deneyim kazandı. İkinci bir kriz dalgası gelse bile iyimseriz. İşler çok daha iyi olacak."

Yeni tebliğle sıkıntılara neşter atılacağını da ifade eden Ünal, bir çok şirketin daha önce aklına bile getirmediği halka arzla ilgili "biz de bir düşünsek mi?" diyeceğini söyledi.

Investco'nun sahibi olduğu, 3 milyon lira sermayeli Verusa Girişim Sermayesi A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barkan Bayboğan ise reel sektörde hala risk gördüğünü belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir