İpragaz, ExEnGaz'ın hisselerini aldı

İpragaz, Altınbaş Holding bünyesindeki 266 istasyona ve 100 milyon liraya yaklaşan değere sahip ExEnGaz'ın hisselerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İpragaz, Altınbaş Holding bünyesindeki ExEnGaz'ın hisselerini alarak, otogazda Türkiye'nin ilk üçüne girdi.

Altınbaş Holding ve İpragaz'ın ortak yazılı açıklamaya göre, "Ortak Enerjiyle Enerjide Ortaklık" anlaşması, basın toplantısıyla duyuruldu.

İpragaz Üst Yöneticisi Selim Şiper, toplantıdaki konuşmasında, İpragaz ve Alpet'in bundan böyle ExEngaz üzerinden ortak gelecek yaratarak, birbirlerine stratejik katkı sağlayacağını belirtti.

Şiper, gelişen pazar şartlarında akaryakıt dağıtım şirketiyle daha yakın ilişkiye girmenin, şirketlerinin bu sınıfta "hakkı olan pazar payı"nı alabilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Altınbaş Holding'in 3 yıl önce hayata geçirdiği LPG şirketi ExEngaz'ın, Alpet dağıtım ağında geldiği seviyenin, ortak enerjiyle gelecekte nereye ulaşılabileceğinin kanıtı olduğuna işaret eden Şiper, şu bilgileri verdi:

"2,5 yıl içerisinde ExEngaz 266 istasyona, 55 bin tonluk hacme ve 100 milyon liraya yaklaşan değere ulaşmıştır. 1 Nisan itibarıyla ExEngaz–Yıldırım Petrolcülük A.Ş'nin hisseleri İpragaz tarafından bu değerler üzerinden devralınmıştır. Bu oluşum her ne kadar teknik olarak hisse devri olsa da esasen, ruhen bir ortaklıktır."

Otogazda, Türkiye'nin 2,3 milyon tonluk tüketimiyle Güney Kore'den sonra dünyanın ikinci en büyük pazarı olduğuna değinen Şiper, şunları anlattı:

"2008 yılı sonu itibarıyla 2,2 milyon araç otogaz kullanmaktaydı. O tarihte bu açıdan da dünya ikincisiydik. Günümüzde ise 2,5 milyonun üzerindeki LPG kullanan araç sayımızla büyük bir ihtimalle dünya birincisi durumuna yükselmiş olabiliriz. Bu 2,5 milyon araç, ülkemizdeki toplam binek araçlarının yaklaşık yüzde 35'idir.

Dünyada en çok otogaz istasyonuna sahip ülkeyiz. Ülkemizde 8 bin 250 otogaz istasyonu mevcut. Bunların yaklaşık yüzde 10'u sadece otogaz satmakta, diğerleri akaryakıt istasyonları dahilinde faaliyet göstermektedir. 2009 yılında otogaz tüketimi benzin tüketiminin önüne geçmiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir