İranlı adaydan Türkiye'ye çağrı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tahran – İran'da cumhurbaşkanı adaylarından 2+1 koalisyonu üyesi Ali Ekber Velayeti, Türkiye'nin Suriye politikası hakkında, "Umarım Türkiyeli kardeşlerimiz de Suriye’de askeri çözümün mümkün olmadığı sonucuna varırlar" ifadesini kullandı.

Muhafazakar aday Velayeti, İran’ın Suriye sorununun çözümü için askeri müdahaleyi kesinlikle kabul etmediğini, sorunun siyasi yollarla çözüleceğine inandığını hatırlatarak, "Şunu kabul etmeliyiz ki İran ve Türkiye,  Suriye konusunda farklı görüşlere sahipler.  Her ülkenin kendine has dış politikası olması doğaldır. Umarım Türkiyeli kardeşlerimiz de Suriye’de askeri çözümün mümkün olmadığı sonucuna varırlar" dedi.

Başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Velayeti,  ülkesinin devrimin başından beri "kardeş ülke Türkiye" ile dostane ilişkileri geliştirmeye önem verdiğini belirtti.

Tahran  ve Ankara'nın bölge konularına dair bir çok konuda ortak noktaları bulunduğunu vurgulayan Velayeti, İslam dünyasının iki önemli ülkesi olarak tanımladığı İran ile Türkiye’nin, bölge sorunlarının çözümünde ortak işbirliği alanları oluşturduğunu ifade etti.

"Türkiye, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda her zaman yapıcı bir rol oynadı" diyen Velayeti, Ankara’nın bu konudaki tutumundan her zaman memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

 2+1 Koalisyonu

 
Velayeti, Muhammed Bakır Galibaf ve  Gulam Ali Haddad Adil ile cumhurbaşkanlığı seçimi için oluşturdukları 2+1 koalisyonunun herhangi bir karar değişikliğine gitmediğini, her üç üyenin de koalisyona bağlı olduklarını kaydetti.

Koalisyon üyelerinin çalışmalarını seçimlere kadar ortak hedef üzerinde ayrı ayrı yürüteceklerine dikkati çeken Velayeti, aralarından biri cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, işbirliklerinin seçimlerden sonra da devam edeceğini söyledi.

Nükleer Faaliyetler

Ali Hamaney ve Ali Ekber Rafsancani'nin cumhurbaşkanı oldukları dönemlerde  dış işleri bakanlığı görevini yürüten Velayeti, ülkenin daha az sorunlara muhatap kalarak da nükleer faaliyet hakkına sahip olabileceğini savunarak şöyle konuştu:

"Barışçıl nükleer enerji, her ülke gibi bize de NPT anlaşmasında tanınan en doğal hakkımızdır ve bundan vazgeçmeyeceğimiz bilinmelidir. Gelecek yeni hükümetlerin bu hakkımızdan taviz verme gibi bir seçeneği yoktur ancak ülkemiz, uluslararası arenada bu kadar sorunla karşılaşmadan da bu hakkına sahip olabilirdi. İran geçmişte daha büyük sorunları doğru diplomasi yoluyla çözdü. Ülkemizin uluslararası kamuoyundaki sorunlarını en aza indirerek nükleer enerji ve uranyum zenginleştirme hakkına sahip olmaya devam edecektir." 

Muhafazakar siyasetçi Ali Ekber Velayeti, dini lider Ali Hamaney ve Haşimi Rafsancani hükümetleri döneminde 16 yıl Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştü. Velayeti halen dini lider Hamaney’in dış ilişkiler danışmanlığını yürütmektedir.