İranlı iş adamını tutuklayan ABD savcılığı Türkiye’yi işaret etti

İranlı banka patronu Ali Sadr Hasheminejad İran’a uygulanan ambargoyu deldiği gerekçesiyle tutuklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

İran’a uygulanan ambargonun delinmesine yönelik süreç yeni bir boyut kazandı. İranlı banka patronu Ali Sadr Hasheminejad, tutuklandı. ABD’deki New York Başsavcılığı’nın twitter adresinden duyurulan tutuklamada Türkiye’nin olması dikkat çekti. Başsavcılığın twitter’dan yaptığı açıklamada Malta’daki Pilatus Bank’ın sahibi İranlı Hasheminejad’ın 115 milyon dolarlık bir paranın yaptırımın delinmesi sürecinde kullanıldığını iddia etti. Saint Kitts ve Nevis pasaportunun sahibi olan 38 yaşındaki Hasheminejad, Venezuela’da bir inşaat sözleşmesi kapsamında ödenen 115 milyon doların kaçırıldığını iddia etti.

3 ülkenin adı geçiyor

Paranın İran’a ait olduğunu ve 3 farklı ülkede şirketler kurularak ve hesaplar açılarak yapıldığını iddia eden ABD Savcılığı, İran’ın kimliğinin İsviçre, Türkiye ve İngiliz Virgin Adaları’nda kurulu şirketler kullanılarak yapıldığını iddia etti. Savcılık inşaat sözleşmesinin toplam olarak milyar dolarlar seviyesinde bulunduğunu belirtti. Mahkeme kararlarına göre İranlı işadamı, Dulles Havaalanı’nda tutuklandı.

Savcılık, Hasheminejad ailesinin, Venezuela'da binlerce konut birimi inşa etme amaçlı bir projeye liderlik eden Stratus Group adlı bir İranlı holdingin sahibi olduğunu iddi ediyor. Manhattan'ın savcısı Geoffrey Berman, Stratus’un 2006 yılında bir Venezuela eyaleti enerji şirketi ile 7 bin konut inşa etmek için 476 milyon dolarlık bir anlaşmaya girdiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir