İrlanda, vergiden 1,6 milyar euro bekliyor

Hükümet, tütün ürünlerine uygulanan tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve fosil yakıtlardaki karbon vergisi oranlarının artırılmasının da aralarında bulunduğu bir dizi önlem planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda hükümeti, 2012 bütçe tasarısının vergi artışlarıyla ilgili kısmını detaylarıyla açıkladı.

Toplam 3,8 milyar euro tasarruf öngören 2012 bütçe tasarısında sosyal yardım, sağlık ve eğitim harcamalarından ciddi kesintiler planlayan hükümet, vergi artışlarıyla da 1,6 milyar euro elde etmeyi düşünüyor.

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi oranlarında değişiklik yapılmayacağını bildiren hükümet, tütün ürünlerine uygulanan tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve fosil yakıtlardaki karbon vergisi oranlarının artırılmasının da aralarında bulunduğu bir dizi önlem planlıyor.

Hükümetin planları arasında katma değer vergisinin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkarılması da yer alıyor.

Bütçe açığını 2012'de gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 8,6'sı seviyesine çekmeyi hedefleyen İrlanda hükümeti, kamu ve sermaye harcamalarından toplam 2,2 milyar euro tasarruf planlandığını açıklamıştı.

İktidara şubat ayında gelen Fine Gael-İşçi Partisi koalisyonu, önümüzdeki günlerde bütçe tasarısını Meclisten geçirebildiği takdirde, gelecek yıl sosyal yardımlardan 475 milyon, sağlık harcamalarından 543 milyon, eğitim harcamalarından ise 132,3 milyon euro tasarruf edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir