İş dünyası yardım kampanyası başlattı, bankalar borçları siliyor

81 ilden 365 oda ve borsanın destek vereceği kampanyaya ilk bağışı 5 milyon lira ile TOBB yaptı. Bankalar ise Soma’daki kredi borçlarını siliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Soma faciasının ardından iş dünyası, bankalar, GSM operatörleri, spor klüpleri... yardım seferliği başlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Soma’daki facianın mağdurlarına destek olmak için yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı.

81 ilden 365 oda ve borsanın destek vereceği kampanyaya ilk bağışı 5 milyon lira ile TOBB yaptı. TOBB, tüm şirketlere destek çağrısı yaptı.

Yardım kampanyasına katılmak isteyenler için banka hesap numarası şöyle:

Türkiye İş Bankası AŞ TOBB Şubesi 4375 - 45045 numaralı “TOBB - SOMA MADEN FACİASI YARDIM HESABI”.

IBAN numarası: TR29 0006 4000 0014 3750 0450 45. 

Bankalar, Soma’daki kredi borçlarını siliyor

İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Garanti Bankası, ING Bank, Anadolubank, TEB, Türkiye Finans, Aktif Bank ve Bank Asya Soma’daki bireysel kredi borçlarını silme kararı aldı.

Türkiye İş Bankası, hayatını kaybeden maden işçilerinin bankaya olan borçlarını sileceğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, “Büyük kayıplar verdiğimiz bu olayda sadece maden işçilerimiz ve ailelerinin değil, tüm yöre halkının zorluklar yaşadığı dikkate alınarak, ilk aşamada, olaydan etkilenen müşterilerimizin bireysel ve ticari bütün kredilerinin ve kredi kartlarının ödemeleri de faizsiz olarak ertelenmiştir. Ayrıca, bu kapsamda yapılacak havale ve EFT işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir” denildi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, çarşamba sabahı itibariyle banka olarak Soma’daki madende vefat eden çalışanların kredi borçlarının silinmesine karar verdiklerini belirtti. Genç, “Sigortaları olsun veya olmasın kredi kartı ve bireysel kredilerin hepsi silenecek. Ayrıca kazada yaralı olarak kurtarılanların borçlarını ise ihtiyaçlarına göre yapılandıracağız. Sene sonuna kadar dondurma kararı aldık. Öte yandan çarşamba gününden itibaren Soma şubesinden yapılan tüm havale, eft gibi para transferlerinden de para almıyoruz” açıklamasını yaptı.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil “Bu elim olayda hayatını kaybeden madencilerimizin bankamızda bulunan bireysel kredilerini silecek, yaralı madencilerimizin de kredilerini başvurmaları halinde ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandıracağız. Soma şubemiz ile bu zor günlerde vatandaşlarımız için gerekli her türlü desteğe hazırız” dedi.

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın ise, “Bundan önce Van depreminde ve şehit ailelerimizin acı günlerinde olduğu gibi, Soma’daki maden kazasında da vatandaşlarımızın yanında olmak için konuyla ilgili tüm teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

Şekerbank da Soma’da yaşanan elim olayda hayatını kaybeden tüm müşterilerinin bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını silerek, ilçede faaliyet gösteren esnaf ve işletme müşterilerinin borçlarını da 6 ay süreyle erteledi. Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız,  "Yanan yüreklerin acısı yanında önemi yoktur ama yine de Somalıların acısını paylaştığımızı göstermek için hayatını kaybeden tüm bireysel müşterilerimizin kredi ve kredi kartı borçlarını sildik. Bölgede ticaret yapan esnaf ve işletme müşterilerimizin de Soma şubemiz nezdindeki borçlarını 6 ay erteledik” dedi.

ING Bank, hayatını kaybeden müşterilerin bankaya olan olan kredi kartları da dahil tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamada, “Eğer müşterimizin hayat sigortası varsa, bankamız sigorta alacaklarından feragat edecektir, sigorta şirketinin ödeyeceği tazminatın tamamının varislerine ödenmesi sağlanacaktır. Tüm bireysel kredi müşterilerimizin taksit ödemeleri, ilk ödemeler Eylül 2014 tarihinde tahsil edilecek şekilde 3 ay faizsiz ertelenmiştir. Müşterilerimizden 3 ay boyunca temel bankacılık işlemleri (havale, EFT) ve hesap işletim ücretleri alınmayacaktır. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı müşterilerimizin ödemelerinin ilki Eylül 2014 tarihinde tahsil edilecek şekilde ertelenmiştir. Müşterilerimizin Türkiye’deki tüm ING Bank ATM'leri ile birlikte diğer banka ATM'lerinde ING hesaplarından yaptıkları işlemler ücretsiz olacaktır.Mikro kredi ve KOBİ kredisi müşterilerimizin kredi ödemeleri 6 ay faizsiz olarak ertelenmiştir" denildi.
 
Türk Ekonomi Bankası (TEB), kazadan etkilenen tüm bireysel müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli kolaylıkları sağlamak üzere çalışmalar sürdürdüğünü açıkladı. Açıklamada, “TEB, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan bireysel müşterilerinin tüm kredi ve kredi kartları borçlarını silecektir. Ayrıca, Manisa Soma'daki tüm bireysel müşterilerinin; ihtiyaç, konut, taşıt kredisi ve bireysel finansman kredileri de dahil olmak üzere tüm kredi ödemelerini 3 ay erteleme kararı almıştır. Bununla birlikte; TEB, yine 3 ay boyunca Soma şubesinden sunulan Kredili Mevduat Hesabından faiz almayacaktır. Soma şubesinden verilmiş bireysel kredi kartları için de ödemeler ve bekleyen taksitler 3 ay ötelenmiştir.  Tüm bunların yanı sıra, kazadan etkilendiği tespit edilen ve bu kapsamın dışında olan müşterilerin de mağdur olmaması için gerekli aksiyonlar alınacaktır” denildi.

Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, “Banka olarak hayatını kaybedenlerin ailelerin yanına olmak için tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını silme kararı aldık” dedi.

Aktif Bank, PTT şubeleri ve bayileri aracılığıyla Soma’da kullandırdıkları, borcu devam eden 651 adet, toplam 4,030,606 TL bireysel kredi geri ödemelerinin 2 ay faizsiz olarak ertelenmesi kararını aldı. Açıklamada, “Bu elim kazada hayatını kaybeden müşterilerimizin kredi borçları ise yakınlarının başvurması durumunda silinecek ve sigorta tazminatları da ailelere ödenecektir” dedi.

Bank Asya ise, kazada hayatını kaybeden vatandaşların bankadan edindiği Bireysel Finansman desteği borçları ile kredi kartı borçlarının silinmesine karar verirken;  ayrıca Soma şubesinin diğer tüm bireysel ve KOBİ müşterilerinin Finansman Desteği borçları, vade farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelendiğini açıkladı.

 

Türkiye Finans, Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden tüm müşterilerine kullandırmış olduğu hem kredi kartı hem tüketici finansmanı fonlarını ücretsiz olarak iptal ederek alacaklarıhdan feragat edecek ve varsa hayat sigortalarını da varislerine ödeyek. Hayatta kalan müşterilerin ödemelerini 1 Ocak 2015 tarihine kadar 7 aydan fazla masrafsız ve kar paysız ertelemeye karar veren Türkiye Finans, “Soma’daki tüm bireysel müşterilerimizin ödeme ve ATM işlemlerini 1 Ocak 2015 tarihine kadar 7 aydan fazla masrafsız yapacağız. Bununla birlikte KOBİ müşterilerimizin borçlarını da ihtiyaçları doğrultusunda 12 ay vadeye kadar kar paysız ve masrafsız yapılandıracağız” açıklamasını yaptı.

GSM şirketleri de unutmadı

Öte yandan yaşanan facianın ardından GSM operatörleri de bölgeye yardım eli uzattı.

Turkcell

Bölgedeki müşterileri için 75 dakika, 75 MB internet paketi ve 75 SMS'i ücretsiz olarak tanımlayan Turkcell, bölgede borçtan dolayı kapanan tüm Turkcell hatlarını bu süreçte iletişime açtı.

Turkcell, bölgeden ve sosyal medyadan gelebilecek yardım çağrıları için de önceliklendirme yaparak, kesintisiz iletişim için 2G ve 3G mobil iletişim istasyonları ile bölgede şebeke desteği sağladı.

Vodafone

Vodafone Türkiye, bölgedeki çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için iletişim ihtiyacının giderilmesi kapsamında, Soma maden bölgesindeki tüm abonelere ücretsiz 100 dakika konuşma yükledi.

Şirket, çiftçilere yönelik eğitimler düzenlemek amacıyla hayata geçirdiği "Çiftçi Tırı"nı da "Ücretsiz İletişim İstasyonu" olarak yeniden organize ederek, bölgeye yönlendirdi. Bu tırla Vodafone, bölgede bulunan halk için ücretsiz telefon, SMS, internet ve şarj hizmeti sunacak.

Türk Telekom

Türk Telekom, facianın ardından kazazede ailelerinin Türk Telekom ve TTNET ile ilgili tüm sabit hat kullanımının 12 ay boyunca ücretsiz olması kararı aldı. Şirket ayrıca, bu ailelerin Türk Telekom ve TTNET'e olan borçlarını da silecek.

Türk Telekom, Manisa'daki tüm müşterilerinin çağrı merkezi hizmetlerini önceliklendirirken, Soma bölgesinde yer alan tüm Wi-Fi hot spot noktaları ve ankesörlü telefonlar her yöne ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Gediz Elektrik tahakkuk eden elektrik borçlarını ödeyecek

Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, "Soma'da meydana gelen elim kazada hayatlarını kaydeden ve yaralı kardeşlerimizin tahakkuk eden borçları şirketimiz tarafından ödenecektir" dedi.

Saldanlı, yaptığı açıklamada, şirketlerinin sorumluluk sınırları içinde yer alan Soma'da meydana gelen kazada vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Saldanlı, "Elim kazada hayatlarını kaydeden ve yaralı kardeşlerimizin tahakkuk eden borçları şirketimiz tarafından ödenecektir. Milletimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir