İş dünyasında "kadının adı yok"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Bursa, geçtiğimiz hafta önemli bir organizasyona daha evsahipliği yaptı. Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyonu (AGİFED) ile Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) organizasyonunda 4. Anadolu Girişimci İş Kadınları Zirvesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. BUİKAD Başkanı Selma Çetinkaya Türker ile ekibinin yoğun ve titiz çalışması sonucu sorunsuz gerçekleşen zirveye Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Bursa Valisi Şehabettin Harput, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa TSO Başkanı Celal Sönmez, AGİFED Başkanı Fidan Aydın, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve çok sayıda girişimci katıldı. 2 gün boyunca süren ve 5 oturumda gerçekleşen zirve, gala yemeği ile son buldu. Bursalı iş kadınlarının Türkiye'nin hemen her bölgesinden gelen girişimci iş kadınlarına iyi bir evsahipliği yaptığını düşünüyorum. Girişim-gelişim-değişim teması ile yapılan zirvede oturumlarda konularında başarılı girişimci iş kadınları ve sektörünün uzmanları birikimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Zirvede;

.TOBB rakamlarına göre 1 milyon 300 bin erkek girişimciye karşılık 80 bin kadın girişimci olduğunu,

.Ülkemizde 1988 yılında kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 34 iken bugün bu oranın 25,9'a düştüğünü,

.AB'de kadının işgücüne katılım oranı ortalaması 2008 yılında yüzde 63,9 iken bizde 100 kadından 64'ünün herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalıştığını,

.Kadın istihdamının en düşük olduğu bölgenin İstanbul olduğunu,

.Dünyadaki toplam işlerin üçte birini kadınların yaptığını ancak dünyadaki toplam gelirin ancak 10'da birine kadınların sahip olduğunu,

.Dünyada okur-yazar olmayan nüfusun 3'te 2'ni kadınların oluşturduğunu,

.Türkiye'de yıldızı her geçen gün daha fazla parlayan otomotiv sektörünün madencilikten sonra kadın istihdamının en düşük olduğu sektör olduğunu öğreniyoruz.

Çıkan sonuçlara göre kadınlarımızın toplumda özellikle ekonomik anlamda yeteri kadar söz sahibi olduğunu söylemek zor. Kadınlarımızın toplumsal hayatta daha fazla yer alabilmeleri adına TOBB'un oluşturduğu Kadın Girişimciler Kurulu'nu ve çalışmalarını önemsiyorum. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açtığı yolda kadınlarımıza daha fazla destek olmalıyız. Hisarcıklıoğlu'nun da dediği gibi kadınların ekonomiye katılımı bireysel olarak kendilerine, ülke olarak da bizlere zenginlik şeklinde dönecektir. Ülkemizin kanayan yarası istihdam sorununun çözümü de ancak yeni yatırım ve üretimle mümkün. Yatırım için de girişimciye ihtiyacımız olduğuna göre en az erkek girişimcilere verdiğimiz destek kadar, hatta daha fazla kadın girişimcilerimizi desteklemeli ve cesaretlendirmeliyiz.

Bursa'da 4'üncüsü gerçekleştirilen zirve başta olmak üzere bu tür organizasyonların kadınlarımıza cesaret vereceğine, girişimci sayısının artırılması ve ekonomiye katılımı açısısından büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Kadınlarımıza da çıktıkları bu zorlu yolculukta yılmadan azimle devam etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir