İş dünyasından ilk değerlendirmeler

İş dünyasının önemli temsilcileri seçim sonuçlarını DÜNYA'ya değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçim sonuçlarının hemen hemen netleşmesiyle birlikte iş dünyasından da tepkiler gelmeye başladı. 

DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Türkiye'nin önemli iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin değerlendirmeleri şöyle:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: 
'İstikrarın devam etmesini önemsiyoruz'

"Sonuçların ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını istiyoruz. Bir azınlık hükümeti veya koalisyon olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Hükümetin bir an önce kurulup, ekonomi özellikli bir modelin belirlenip hareket edilmesi gerekiyor. Hem siyasi, hem de ekonomik istikrarın devam etmesini son derece önemsiyoruz. İhracatçılar olarak biz en baştan beri istikrarı önemsiyoruz. Hep söyledik, huzur ve istikrar çok önemli ekonomi açısından. Yeni bir dönem. Çünkü 13 yıldan beri Türkiye tek parti iktidarları tarafından yönetiliyordu. Şimdi yeni bir döneme girdi ve çok erken. Vatana, millete hayırlısı olsun diyoruz. Demokrasi kazanıyor her halükarda."

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi:  
'Erken seçim kaosa sürükleyebilir'

"Seçim sonuçları hayırlı olsun. Bence çıkan netice kuvvetli bir hükümet kurulma ihtimalini azaltmıyor. Ya azınlık hükümeti ya da iki partili bir koalisyona ihtimal veriyorum. Bundan sonra ekonomiye kilitlenmemiz lazım. Bir an önce hükümet kurulup, ekonomi için hazırlanan eylem programlarına devam edilmeli. Erken seçim ihtimali ise ekonomiyi kaosa sürükleyebilir."

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat:  
'Netice piyasalarda kırılmaya neden olmaz'

"AKP ve MHP'nin bir koalisyon hükümeti kurulabileceğini öngörüyorum. Ancak seçim sonuçları piyasada büyük bir kırılmaya neden olmaz. Sadece ufak hareketlenmeler olabilir, sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. İş dünyası erken seçime sıcak bakmaz. Bu durum ekonomiyi aksatabilir. Seçim sonuçları hayırlı olsun."

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: 
'Güçlü bir koalisyon olursa ülkeyi ekonomik olarak etkilemez'

"Millet için hayırlı olsun. Hayırlısıyla güçlü bir koalisyon olmasını diliyorum. Şu anda çok fazla şey söylemek için henüz erken. Erken seçime gitmeden her hangi bir ortak noktada güçlü bir koalisyon olmasının hayırlı olacağını düşünüyorum. Geçmişte gördüğümüz olumsuz koalisyon örneklerinden etkilenmeden, güçlü bir koalisyon oluşmasının yararlı olacağını düşüyorum. Ekonomik açıdan bakacak olursak güçlü bir koalisyon olursa ülkeyi ekonomik olarak etkilemez."

TUROFED Başkanı Osman Ayık: 
'Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi için artı olur'

"Türkiye demokratik bir seçim yaptı. Siyasilerin çıkan sonucu iyi değerlendirmesi gerekir. Türkiye çevresindeki ülkelerden çok farklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu turizm açısından da yurtdışına güzel mesaj olacak. Siyasi aktörlerin bu sonucu sindirmesi gerekiyor. Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi içinde bir artı olur tabii."

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun:  
'Yarın ola hayrola'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca:
İstikrarı zedeleyecek sonuç düşündürücü

"Genel seçimlerin olaysız ve sükûnet içinde geçmesi demokrasimiz açısından memnuniyet verici. Seçmenin iktidar partisine uyarı vermek istemiş olabileceğini anlamak zor olmasa gerek. Bir çok açıdan 13 yıllık bir iktidar döneminin yığınla birikintileri olduğu aşikâr. Ancak, sınır biraz aşmış ve tek başına iktidar imkânını iktidarın elinden almış olması ülke açısından macera anlamına gelebilecek bir dönemin başlangıcı olarak karşılanmalı. Seçmenin, Güneydoğu'da kimlik meselesi dışında hiç bir değere iltifat etmemiş olmasını ideolojik temelli bir örgüt yapısıyla anlamak mümkün olabilir. Yani bölge seçmeni ne ekonomiyi hesaplamış, ne diğer dengeleri düşünmüş. Sadece kimlik meselesini önemsemiş ve kendine sunulan etnik söylemi kabullenmiş. Solu temsil eden partinin varlık getirememiş olması oraya dönük beklentilerin bittiğini gösteriyor. İktidar partisinin hala iktidar için hemen sınırın altında kalmış olması, ümitlerin onda olduğunu gösteriyor ama çözüm için sıkıntılı bir tablonun olması milletimiz için belirsiz satılabilen bir dönemin başladığı anlamına geliyor. Sonuç itibariyle istikrarı zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücü. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir.  Dileğimiz odur ki, ilgililer duyarlı ve dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalar bulur ve onun üzerinde bir kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurar. Böylece büyük bir maliyet millete ulaşmadan önlenir."

Reis Gıda'nın sahibi Mehmet Reis: 
"Koalisyonda daha önemli işler yapılabilir"

"Türkiye halkı kararını verdi. Halk, herkese 'kendinizi yeniden değerlendirin' mesajı verdi. Çıkan sonuçlara çok da flu bakmamak lazım. Demokraside koalisyonlar olabilir. Erken seçim, tek başına iktidar çıkmadı gibi karamsar düşüncelere düşülmemeli. Bundan sonra seçim yasasında da değişiklikler yapılmalı. Dünyada seçim barajı nasılsa, bizde de o seviyelere çekilmeli. Seçim barajı yüzde 5'lerde olsaydı daha farklı bir dağılım olabilirdi. Artık Türkiye 90'lı yıllardaki gibi değil. 2008 krizinde daha önceki krizlerde yaşadıklarımızı yaşamadık. Önümüzdeki sürece 'koalisyonlar ülkeyi batırır' diye bakmamak lazım. Bu şekilde daha da önemli işler yapılabilir. Belki de uyum sağlanır. Çözüm sürecine kararlı şekilde devam edilmeli."