İş görüşmelerinde başarı için rehber hazırladılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın yürüttüğü "GenceArtı Projesi" kapsamında hazırlanan İş Arama Rehberi'nde, başvuru yapılan işe göre özgeçmiş hazırlanması tavsiye edilirken, mülakat sırasında göz temasında bulunulması, saçla oynanmaması, ayakta veya otururken dik durulması ile sakız çiğnenmemesi uyarısı yapılıyor.

''İşsizseniz İşimiz Sizsiniz'' sloganıyla 2011'de başlatılan ve bugüne kadar 8 binden fazla gence kişisel eğitim verilen ''GenceArtı Projesi'' kapsamındaki çalışmalar sürüyor.
Gelişim seminerleri, meslek ve sektörleri tanıtma gibi etkinliklerin yapıldığı projede, iş başvurusu ve sonrası için yöntemler de öneriliyor.
Bu kapsamda hazırlanan rehberde, iş başvurusu için hazırlanacak özgeçmişin önemine değiniliyor.
İdeal olarak bir sayfayı geçmemesi ve bilgisayarda yazılması önerilen özgeçmişte, başvurulan iş için gerekli ve uygun özelliklerin ön plana çıkarılması isteniyor.
Genel değil, başvuru yapılan işe göre özgeçmiş hazırlanması gerektiği vurgulanırken, iş ilanının nerede görüldüğü ve neden başvurulduğunun anlatıldığı bir ön yazının da eklenmesi tavsiye ediliyor.

Koyu renk kıyafet
Başarılı bir mülakat için önerilerin de yer aldığı rehberde, ilk izlenimin çok önemli olduğu belirtilerek, mülakatta hem kadın hem de erkekler için koyu renk kıyafetlerin tercih edilmesi isteniyor. Arıca, kadınlara yönelik fazla makyaj ve aksesuar uyarısı da rehberde dikkati çekiyor.
Rehbere göre adaylar, mülakat öncesi kariyer hedeflerini netleştirmeli ve randevuya zamanında gitmeli. Aday, tepki ölçmeye yönelik sert sorular karşısında sakinliğini korumalı, sorulara net ve dürüst cevap vermeli.

Beden dilinde dikkat edilmesi gerekenler
Adayların beden dilini nasıl kullanmaları gerektiğinin anlatıldığı rehberde, dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanıyor:

[PAGE]
-Ayakta ve otururken daima dik durulmalı

beden_dili1.jpg

[PAGE]

-Göz kontağı kurmak önemlidir

goz-kontagi.jpg

[PAGE]

-Görüşmenin başında ve sonunda tokalaşılmalı

tokalasmak.jpg

[PAGE]

-Çok fazla el ve kol hareketi yapmak, saçla ve parmaklarla oynamak, dizleri titretmek veya görüşme anında önümüzdeki bir kağıda bir şeyler karalamak gibi özensiz davranışlardan kaçınılmalı

tirnak-yemek-istemiyorum.jpg

[PAGE]


-Mülakatlarda asla sakız çiğnenmemeli

sakiz.jpg