İşçiler CHP binasını işgal etti

Sendikalı olmak istedikleri için çalıştıkları firmadan atıldıklarını belirten bir grup işçi, CHP Mersin il binasını işgal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Mersin'de, işten çıkarıldıklarını öne süren bir grup işçi, CHP il binasını işgal etti.

Yaklaşık bir ay önce çivi üretimi yapan bir firmadan, sendikalı olmak istedikleri için işten çıkarıldıklarını öne süren işçilerle beraber yaklaşık 50 kişiden oluşan grup, Bahçe Mahallesi'ndeki 3 katlı CHP il binasına girdi. İçeride bulunan bir görevliyi dışarı çıkaran işçiler, kapıları üzerlerine kilitlediler. 

Parti binasına gelen CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı ve İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz ile görüşmeyi kabul etmeyen işçiler, sendika temsilcisi ile işten atıldıklarını iddia ettikleri firmanın sahibinin anlaşması durumunda eylemlerini sona erdireceklerini bildirdi. Eylemlerini sürdüren işçiler zaman zaman parti binasının pencerelerinden pankart açıp slogan atıyor. Bu arada CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı, gazetecilere, firma sahibinin Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi olduğu için işçilerin böyle bir eylem yapmış olabileceklerini kaydetti.

Bu arada parti binasının bulunduğu sokak, çevik kuvvet ekiplerince kordon altına alınarak giriş çıkış engellendi. İşgale itfaiye ekiplerinin merdiven desteği ile müdahale etmek isteyen güvenlik güçleri, işçilerin pencerelere çıkarak "itfaiye sokağa girerse intihar ederiz" tehdidi karşısında geri çekildi. İtfaiye ekipleri ve 112 acil servis ekipleri olası olaylara karşı sokak girişinde hazır bekletiliyor.

Bu arada, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, bilgi almak için olay yerine girmek isteyince polis ekipleri sokağa girişin yasak olduğunu belirtti. Polise direnen Tanrıverdi, beraberindekilerle sokak dışına çıkartıldı. Ayrıca sokakta bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt da sokak içerisinden dışarı çıkarılmasının tebliğ edilmesinin ardından, beraberindekilerle duruma tepki gösterdi. Polis ekipleri, bu grubu da sokak dışına çıkarttı.

Öte yandan, kendisinin de işten çıkartıldığını belirterek parti binasına girmek isteyen bir kişi de polis ekiplerince sokak dışına çıkartıldı. Bu olaylar sırasında arbede yaşandı.

Bu arada, parti binasının bulunduğu bazı iş yerlerinin ise kepenklerini kapattığı görüldü.

Gülengül: Eylemimiz devam edecek

Olay yerinde işçilerle görüşen Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, parti binasında işçilerle görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, işverenin yasalara uygun hareket ettiğini kendilerine bildirildiğini söyledi.

İşçilerin mağdur edildiğini ifade eden Gülengül, "İşçilerimizin çalıştıkları fabrikadaki tezgahlar organize sanayi bölgesindeki yine aynı kişiye ait başka bir yere taşınmıştır. Buradaki tezgahlar ise tekrar işçilerimizin çalıştığı fabrikaya taşınmıştır yani yer değiştirme olmuştur. Yani yer değiştirilerek sendikal örgütlülüğün önüne set çekilmiştir" diye konuştu.

27 Ekimden itibaren fabrika önünde direniş gösterdiklerini kaydeden Gülengül, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımız bugün sabahtan itibaren CHP binasında oturma eylemi başlatmıştır. Ayrıca partinin il başkanı Yılmaz Şanlı da fabrikanın mali işlerine bakmaktadır. Patron ise CHP'de belediye meclisi üyesidir. Bu vesileyle CHP il binasındayız. Söylediğimiz tek şey var, sendikadan istifa şartı öne sürülmeden bu işçileri taşındığın iş yerinde işe başlat, eylem de son bulsun. Talebimiz budur. İşveren şu an ancak 30 kişiye iş başı yaptıracağını söylüyor, biz de bunu kabul etmiyoruz ve çıkardığı tüm işçileri tekrar işine başlatmasını talep ediyoruz."

Eylemi sendikanın destekleyip desteklemediği yönündeki soruya ise Gülengül, şöyle yanıt verdi:

"Eylemimiz devam edecek. İşçilerimizin de eylemi bırakacağını sanmıyorum. Kimseye 'burayı terk edin' demem ama bana sorarlarsa işveren tüm işçileri işlerini iade edene kadar eylemlerine devam etmelerini söylerim. Bu eylem sendika olarak bizim desteklediğimiz bir eylemdir, ilk kez yaptığımız eylem değildir. Bundan sonra da buradaki eylem zor kullanılarak sonlandırılırsa eylem başka bir yere taşınacak. Tek çare işçilerin tekrar işe başlatılmasıdır."

Şanlı: Davacı olmayacağız

CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, parti il binasının işgale uğramasıyla ilgili, "Her şeyin dışında burada haksızlığa uğrayan bir yer var, o da CHP İl Binası" dedi.

Şanlı, eyleme katılan işçilerden davacı olup olmayacaklarıyla ilgili soruya, "kesinlikle davacı olmayacağız" diye yanıt verirken, polis müdahalesiyle ilgili soruya da "Şimdilik böyle bir durum söz konusu değil" diye yanıtladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir