İşgal arazileri için teklif toplanmaya başlandı

Şehrin belli yerlerinde işgal edilmiş kamu arazilerinin satışı için teklifler alınmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesince, yıllardır işgal halinde olan kamu arazilerinin kullanıcılarına satışı için teklifler alınmaya başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, bu kapsamda ilk teklifler Beykoz ilçesindeki vatandaşlardan geldi. Beykoz ilçesinden 25 vatandaş, işgal ettikleri kamu arazilerini satın almak için önce ilçe belediyelerine başvurdu. Yapılan başvurular daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak Müdürlüğüne gönderildi. Vatandaşların başvuruları bir yıl boyunca devam edecek.

Yılların birikimiyle büyük sorun haline gelen kamu arazilerinin işgali sorunu vatandaşların da katılımıyla ortadan kaldırılacak. Yaklaşık 40 yıl önce işgal edilen ve üzerinde yapılaşma olan arsalar, büyükşehir belediyesince, kullanıcılarına satılmak üzere Maliye Bakanlığından devralındı. Arazilerin kullanıcılarına satışı ile yıllarca işgal altında kalıp bedeli alınamayan arazilerin bedeli kamuya kazandırılacak.

5 ilçede 2 bin 914 parça arsa satılacak

Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Sarıyer ve Şişli ilçelerindeki 1 milyon 366 bin 564 metrekarelik 2 bin 914 arsa, öncelikle yapı sahiplerine, emlak vergisi beyan bedelinin en az iki katı üzerinden doğrudan satılacak. Bu bedeller hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Teklifler, bir yıl süreyle alınmaya devam edilecek.

Satış bedeli en az yüzde 10'u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Araziler üzerindeki imara aykırı, ruhsatlandırılmamış, iskan alınmamış olan yapılar kaçak yapı konumundan çıkmayacak.

Belediyelerce imar planı veya uygulaması yapılan satışlarda arazinin yüzölçümünün, Düzenleme Ortaklık Payına (DOP) ilave olarak yüzde 20'si satış bedelinden düşülmek kaydıyla eğitim ve sağlık, resmi tesis alanları için ayrılabilecek. Bu taşınmazlardan gerekli olanlar için öncelikle imar planlamaları veya uygulaması yapılacak.

Bu kapsamda satılacak olan hazine arazilerinin belediyelere dağılımı şöyle:    

"Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde 2 bin 405 adet 410 bin 186 metrekare, Beykoz Belediyesi sınırları içinde 11 adet 85 bin 400 metrekare, Eyüp Belediyesi sınırları içinde 17 adet 728 bin 871 metrekare, Sarıyer Belediyesi sınırları içinde 11 adet 70 bin 839 metrekare ve Şişli Belediyesi belediyesi sınırları içinde 470 adet 71 bin 268 metrekare."

Bu konularda ilginizi çekebilir