Işık: Pilot açığımız zaruret düzeyinin üstünde

Başbakan Yardımcısı Işık," Pilot açığımız zaruret düzeyinin üstünde ama norm kadronun altında. Yani bugün Afrin'deki harekatta da görüyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, pilot açığının zaruret düzeyinin üstünde ancak norm kadronun altında olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda 690 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda 696 sayılı KHK'de yer verilen ve herhangi bir nedenle TSK'den ayrılan veya ilişiği kesilen pilotlardan isteklilerin, TSK'de yeniden pilot olarak görevlendirilmelerine yönelik uygulamanın süresinin 31 Aralık 2020'ye kadar uzatılmasını öngören düzenlemeye uyum sağlanması için 690 Sayılı KHK'nin ilgili maddesinde de değişiklik yapıldı.

"FETÖ mensubu pilotların TSK'den atılmasıyla ihtiyaç ortaya çıktı"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, pilot alımına ilişkin olarak Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın bilgi vermesini talep etti.

Bunun üzerine söz alan Işık, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra FETÖ mensubu pilotların TSK'den atılmasıyla bu konuda ihtiyaç ortaya çıktığını anımsattı.

Milli Savunma Bakanlığı döneminde bu konuda çıkarılan KHK'lerle bazı tedbirler alındığını anlatan Işık, bu tedbirler sonucunda pilot açığının bir kısmının kapatıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Işık,"Ama şu anda benim de bildiğim kadarıyla pilot açığımız zaruret düzeyinin üstünde ama norm kadronun altında. Yani bugün işte Afrin'deki harekatta da görüyoruz. Allah'a hamdolsun, Türkiye gerek pilot gerek askeri teçhizat gerek insan kaynağı gerekse mühimmat açısından bir sorun yaşamıyor ama norm kadro dediğimiz kadronun da üzerine çıkılana kadar bu ihtiyacın giderilmesi için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu biliyorum." dedi.

Bu açıdan verilen önergenin yerinde ve doğru olduğunu düşünüyorum."

Fikri Işık, şunları belirtti:

"Bununla ilgili düzenlemenin yanında, savunma ve güvenlik dünyada sadece askerlerin ilgilenmediği, aslında sivillerin de çok yoğun olarak çalıştığı bir alandır. Maalesef Türkiye'de çok uzun yıllar savunma ve güvenlik alanında sivil insan kaynağımız yeteri kadar oluşmadı. Son dönemde bu konuda ciddi bir atak var. Bu, sivil insan kaynağının da yetiştirilebilmesi için Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde bazı yüksekokulların ve enstitülerin açılabilmesi imkanını getirmek için. Yoksa bu olayın SADAT'la uzaktan yakından herhangi bir şekilde alakası olmadığını özellikle belirtmek isterim."

Genel Kurulda maddeleri görüşülerek kabul edilen 690 Sayılı KHK, oylama sonucunda kanunlaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir