İskenderun'da üniversite-sanayi işbirliği gelişiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrfan O. HATİPOĞLU / Mustafa Kemal Üniversitesi /Uzman

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder'in öncelikleri arasında üniversite-sanayi işbirliği geliyor.  Güder, bu işbirliğinin gelişmesinin üniversitelerin üretime yönelik yüzünün öne çıkmasına sağladığına inanıyor. Güder, üniversitedeki bilim insanlarını sanayicilerle birlikte çalışmaya özendirirken, üniversitenin araştırma laboratuarlarını da yatırımcıların kullanımına açmıştır. Bu çalışmanın ürünleri İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve İskenderun Deniz Ticaret Odası (İDTSO) ile yapılan işbirliklerinde ortaya çıkıyor..

İskenderunlu sanayiciler Mustafa Kemal Üniversitesi'nin gelişmesi için özel ilgi gösteriyor. İskenderun'da üniversitenin bir kampüsünün oluşturulması için maddi ve manevi katkılarını esirgemediler. Mühendislik fakültesinin yapımında büyük miktarda maddi katkıda bulunarak okul binaların tamamlanmasına sağladılar. Katkıları yalnızca bununla sınırlı değildi. Bölgede bulunan okulların laboratuarlarının kurulması ve diğer gereksinimlerinin karşılanmasına azımsanmayacak düzeyde katkılarını sürdürüyorlar. Öğrencilerin barınma sorununu çözmek ve diğer sosyal gereksinimlerinin karşılanması için önemli çalışmalar yapıyorlar. Bu çabalar sonucunda üniversitenin önemli fakülte, yüksek okulları ile öğrencilerin yarısı İskenderun bölgesinde.

Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Deniz Ticaret Odası arasındaki işbirliği Rektör Güder'in üniversite-sanayi işbirliğinde gösterdiği duyarlılık nedeniyle daha üst boyutlara taşındı. Odalar ile üniversite arasında imzalanan işbirliği protokolü sonucunda denizcilik fakültesi kurulacak. Bu fakültenin içerisinde gemi inşaatı, güverte, gemi makineleri, su altı teknolojileri programları bulunacak. İDTO Başkanı Bülent Kavsak'ın belirttiği gibi denizcilik fakültesi bölgede gelişen denizciliğe nitelikli eleman yetiştirirken, ürettiği bilgi, verdiği danışmanlık hizmetleri ile denizcilik sektörünün önemli aktörlerinden biri olacak.

İskenderun'da yapılan işbirliğinin diğer önemli ayağı da Yakıt Analiz laboratuarı'nın kurulmasıdır. Bu laboratuarda vatandaşların, sanayicilerin ve kamu kuruluşlarının kullandıkları yakıtlar analiz edilecek.

Bu laboratuarın kurulması bölgemiz için çok önemli. Hatay'ın sınırda olması, İskenderun Limanı'nın varlığı kaçak yakıt girişini kolaylaştırıyor. Kontrolsüz yakıt girişi sanayicileri, vatandaşları mağdur ediyor.

Kent merkezlerinde kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle hava kirliliği olması gerekenin çok üzerine çıkmıştır. Özellikle İskenderun bölgesinde hava kirliliğine bağlı solunum sistemi hastalıkları artmıştır. Sanayicilerin ve araç sahiplerinin kullandığı kalitesiz yakıtlar makinelerin araçların ömrünü azaltıyor,

ek maliyetler yüklüyor. Kurulacak yakıt laboratuarı ile vatandaşların kaliteli yakıt tüketmesi sağlanacak.

Prof. Dr. Güder'in çabaları yeni okullar ve araştırma laboratuarı açmak ile de sınırlı değil. Fakülte ve yüksekokullarda toptan kaliteyi yükseltme uğraşları da önemli yer tutuyor. Akademik kadroların güçlendirilmesi için yeni öğretim elemanları alınırken, var olan öğretim elemanlarına bilimsel verileri kolay ulaşabilmeleri için üniversitenin altyapısı güçlendiriliyor. Bu bağlamda İskenderun Kampüsü içinde büyük ölçekli bir kütüphane kurma çalışmaları sürdürülüyor. Kurulacak kütüphane ile öğrenciler, öğretim elemanları ve yerel araştırmacılar bilgiyi daha kolay ulaşabilecek. İskenderun'un kültür, sanat ve bilim uğraşına yeni bir alan daha kazandırılmış olacak. Kütüphanenin kurulmasına ve geliştirilmesine İskenderunlu kültür adamlarının, aydınlarının destek vereceğine inanıyorum.

Ülkemiz için bir şeyler yapmak istiyorsak önceliği eğitim alanını vermeliyiz. Mustafa Kemal Üniversitesi ile İskenderunlu sanayicilerin geliştirdikleri ortak çalışma zemini bütün illerimize örnek olmalıdır. Geliştirilen işbirliği ile gençlerimiz daha iyi koşullarda eğitim görüyor. Yaratılan bu işbirliğinde emeği geçen Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İTSO Başkanı Halil Şahin ve İDTO Başkanı Bülent Kavsak'a teşekkür ederim.