İşletme üretimi durdurdu, madenci protesto etti
Zonguldak'ta, özel kömür madeni işletmelerinin üretimi durdurma kararı, madenci işçiler tarafından protesto edildi
ZONGULDAK - Zonguldak'ta, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından üretimi durdurma kararı alan özel kömür madeni işletmelerinde işten çıkarılan işçiler, eylem yaptı.
Özel bir maden işletmesinden işten çıkarılan yaklaşık 200 işçi, Zonguldak Valiliği önünde oturma eylemiyle işten çıkarılmalarını protesto etti. İşçiler, baretlerini yere vurarak, "işçiler burada, milletvekilleri nerede, Zonguldak uyuma madencine sahip çık, redavansı kaldır, bizi işe aldır" şeklinde slogan attı.
İşten çıkarılan maden işçilerinden Rafet Sofuoğlu (41), gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır madende çalıştığını, çıkarılan yasanın maden işçileri için önemli olduğunu ancak işverenin de mağdur edildiğini önü sürdü.
Devletten iş istemediklerini, kendi işlerine sahip çıktıklarını söyleyen Sofuoğlu, şöyle konuştu:
"Soma faciasında yaşamını yitiren işçilerimizi düşünülerek yapılan bir kanun ama Zonguldak'taki maden işçilerinin de düşünülmesi gerekirdi. Ocaklarda üretimin durdurulmasının ardından topluca arkadaşlarımızla işten çıkışımız verildi. Sadece çalıştığımız şirketten 200 kişi işten çıkartıldı. Diğer firmalarda çalışanlarla birlikte bu sayı 4 bini bulacaktır. Bu sayıyı ailelerimizle birlikte hesaplarsak 12 bin kişiyi bulacak. İşten çıkışlarımız verildi ve işsiz kaldık. Bir muhatap bulana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Ocaklarda 5,10,15 yıldır çalışan işçiler var. Bir anda işten çıkışımız verildiği için mağdur olduk. Bu bizim ekmek davamız."
"Hepimizin yaptığı iş madencilik"
İşçilerden Cengiz Çiftçi (41) ise 10 yıllık maden işçisi olduğunu ifade ederek, "Madenci baretini nerede takacağız, nerede çalışacağız bilemiyorum. Kömürden geçiniyoruz. Hepimizin yaptığı iş madenciliktir. Önümüzde bayram ne yapacağımızı bilemiyorum. 41 yaşındayım beni şu andan sonra kim işe alabilir. Devlet bana sahip çıksın. Kanunlar bizim için çıkarıldı ama mağdur olduk. Bu konuda esneklik bekliyoruz, fazla bir şey istemiyoruz" diye konuştu.
İşçilerden Ramazan Muyan (30), işten çıkarıldıkları için geleceğe yönelik planlarının olmadığını, yetkililerden açıklama ve kendilerine sahip çıkmalarını beklediklerini vurguladı.
İşçiler, Valilik önündeki oturma eyleminin ardından Gazipaşa Caddesi'nden slogan atarak kent merkezindeki madenci heykelinin önüne kadar yürüdü. Burada bir süre daha slogan atan işçiler, dağıldı.