İspanya üzerindeki baskılar devam ediyor

İspanya, düne nazaran bugünü biraz daha iyi geçirse de piyasaların baskıları devam etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Avrupa'da borçlanma krizinde tüm gözlerin çevrildiği ülkelerin başında gelen İspanya, düne nazaran bugünü biraz daha iyi geçirse de piyasaların baskıları devam etti.

İspanya'da, sabah saatlerinde 5 yıllık tahvillerin risk primi 407 puan ile tarihi bir düzeye çıkarken, daha sonra 378 puana gerilerek biraz olsun rahatlattı. Madrid borsası IBEX 35 ise günü yüzde 0,85'lik düşüşle kapattı ve 2010 Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi. IBEX 35'in herşeye rağmen, Avrupa'daki borsalar arasında günü en az düşüşle kapatan borsa olduğu görüldü.

Bu arada dün gecikmeli olarak başladığı tatilini yarıda keserek Madrid'e dönen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, gün boyunca toplantılar yaptı. Başbakanlıktan basına verilen bilgilerde, piyasalardaki değişikliklerle ilgili olarak Zapatero'nun gün içerisinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso dahil 10 önemli telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

Zapatero'nun, Yunanistan'a finans yardım planıyla ilgili anlaşmaların ve Euro Bölgesindeki ülkelere desteği öngören Avrupa'daki reform paketlerinin AB ülkelerinin parlamentoları tarafından bir an önce kabul edilmesi gerektiğini ve böylece finans piyasalarına güven verileceğini savunduğu ifade edildi.

Zapatero'nun ayrıca, İspanyol ekonomisindeki mevcut durum hakkında iktidar ve muhalefetteki siyasi partilerin liderlerini de telefonla bilgilendirdiği belirtildi. İspanya Başbakanı'nın, akşam saatlerinde Başbakanlık Konutu'nda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado ve hükümet sözcüsü ve Bayındırlık Bakanı Jose Blanco ile bir ekonomi zirvesi yapacağı belirtildi. Sosyalist hükümet, 26 Ağustos tarihinde Bakanlar Kurulu'nun toplanacağını açıklarken, krize karşı yeni önlem paketlerinin alınabileceği bilgisi verildi.

Beyaz Saray: ABD'de çift dip tehlikesi yok

Öte yandan ABD'de Beyaz Saray'ın, ülke ekonomisinde çifte durgunluk tehlikesi olduğuna inanmadığı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, basın toplantısında, yüksek enerji fiyatları ile aralarında Japonya'da yaşanan deprem, ABD'nin borç tavanının da olduğu sorunlar nedeniyle ülke ekonomisinde büyümenin yavaşladığını belirtti.

Carney, "Bu yıl birçok dik rüzgar yaşandı" yorumunda bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir