İstanbul'da perakende ve toptan fiyatlar yükseldi

İTO verilerine göre Nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 2,74, toptan fiyatlar yüzde 1,29 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da 2010 yılı nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 2,74, toptan fiyatlar yüzde 1,29 oranında artış gösterdi.

İTO tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar yüzde 2,74, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 1,29 oranında arttı.

İTO'nun Fiyat İndekslerinin, 2010 yılı nisan ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında perakende fiyatlar yüzde 11,67, toptan fiyatlar yüzde 10,02 oranında artış kaydetti.

Söz konusu indekslerde 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2010 yılı nisan ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9,25, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 2,92 oranında artış gösterdi.

Son 4 yılda gerçekleşen en düşük enflasyon oranı

Bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri et, balık ve kümes hayvanları grubunda maliyet kaynaklı fiyat hareketleri, yeni sezon giyim ürünlerinin piyasaya girmesi ile yaş, kuru, sebze ve meyve grubundaki bazı maddelerde mevsimsel arz eksikliği olarak belirtildi.

İTO verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2010 Mart ayında yüzde 1,01 artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, nisan ayında yüzde 2,74 oranında artarken, bu oran nisan ayları itibariyle son 4 yılda gerçekleşen en düşük enflasyon oranı olarak dikkati çekti.

Giyim Harcamaları grubunda yeni sezon ürünlerin piyasaya girmesi, mevsimsel dönem itibariyle gıda harcamalarında yaş, kuru, sebze ve meyve grubundaki bazı maddelerde yaşanan arz eksikliğinin yanı sıra et, balık ve kümes hayvanları grubunda yer alan maddelerdeki maliyet kaynaklı fiyat hareketleri bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri olarak öne çıktı.

Nisan ayında giyim harcamaları yüzde 33,18, gıda yüzde 1,33, sağlık ve kişisel Bakım yüzde 0,85, kültür, eğitim ve eğlence yüzde 0,65, ev eşyası harcamaları yüzde 0,27, konut harcamaları ise yüzde 0,11 oranında artış gösterirken, ulaştırma ve haberleşme ile diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.

Toptan fiyatlar son 7 yılda en yüksek ikinci oran

Toptan fiyatlardaki yüzde 1,29'luk artış da nisan ayları itibariyle son 7 yıl içerisinde 2008 yılından sonraki en yüksek ikinci oran oldu.

İnşaat malzemeleri ve gıda maddeleri grubundaki maliyet kaynaklı fiyat hareketlerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı borsalarda işlem gören maddelerdeki arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat artışları bu ayki değişimin ana nedenlerini oluşturdu.

Nisan ayında inşaat malzemelerinde yüzde 2,24, gıda maddelerinde yüzde 2, madenlerde yüzde 1,81, kimyevi maddelerde yüzde 1,33, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,90 oranında artış, yakacak ve enerji maddelerinde ise yüzde 0,91 oranında azalış kaydedildi.

"Orta ve uzun vadede enflasyonun hedefe ulaşması mümkün"

İTO'nun fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmesinde şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde 2009 yılı genelinde azalan bir eğilim gösteren enflasyon, son çeyrekten itibaren enerji ve emtia fiyatları ile gıda maddelerindeki fiyat hareketlerinin yanı sıra, iç talepte kısmi yaşanan canlanma ile stok birikimin azalması sonucu yükselme trendine girmiş, bu eğilimi nisan ayında da sürdürmüştür.

Ancak, özellikle dış talep koşullarının halen zayıf olması, istihdamdaki daralmanın sürmesi ve girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarının tüketici fiyatlarına yansımasının sınırlı kalması, orta ve uzun vadede enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşmasını mümkün kılmaktadır."

Bu konularda ilginizi çekebilir