İstanbul'da son beş yılın en düşük enflasyonu

Mart ayında perakende fiyatlar yüzde 0.83 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'un enflasyonu Mart ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 0.83 oranında artış gösterirken, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 0.89 düzeyine ulaştı. Mart ayları itibariyle perakende fiyatlardaki artış son 5 yılın en yılın en düşük enflasyonu gerçekleşirken, toptan eşya fiyatlarındaki artış ise son 5 yılın en düşük ikinci enflasyonu oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. İTO'nun İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 0.83 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran Mart ayları itibariyle son 5 yılın en düşük enflasyon oranı oldu.

Sağlık ve kişisel bakım harcamaları ile giyim, ev eşyası ve gıda harcamaları gruplarında kaydedilen artışlar genel fiyat seviyesi üzerinde etken oldu. Söz konusu endeksin Mart ayı itibariyle yıllık değişim oranı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.86 artış gösterdi. Perakende fiyatlarda 12 aylık ortalama değişim ise yüzde 8.47 artış şeklinde gerçekleşti.

Toptan eşya fiyatları yüzde 0.89 arttı

Mart'ta Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 0.89 oranında artış gösterdi. Bu oran Mart ayları itibariyle son beş yılın en düşük ikinci enflasyon oranı oldu.

Gıda maddeleri, mensucat, madenler, işlenmemiş maddeler, inşaat malzemeleri ile yakacak ve enerji maddeleri gruplarındaki fiyat artışları genel fiyat seviyesini arttırıcı yönde etki etti. Toptan eşya fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.56 oranında, 12 aylık ortalama ise yüzde 11.17 oranında artış sergiledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir