İstanbul'daki depremde Türkiye dibe vurur

İstanbul'da meydana gelebilecek olası bir depremde, Türkiye'nin onlarca yıl geriye gideceğini, Türkiye'nin dibe vurabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremin, Van depreminden çok daha farklı olacağını, Türkiye'yi birkaç on yıl geriye götüreceğini belirterek, "Faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul'un bu riskten kurtulması gerekir" dedi

Topbaş, Kadıköy-Kartal metrosunun test sürüşünün ardından gazetecilerin İstanbul'da meydana gelecek olası depreme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ruhsatsız ve çürük binaların yıkılacağına dair bir açıklaması olmuştu. Bu konuda atılmış bir adım var mı, çalışmalar ne zaman başlayacak ve hukuk açısından bir çalışma var mı bu anlamda?" şeklindeki sorusu üzerine Topbaş, şu yanıtı verdi:

"İstanbul'un öncelikli sorunu deprem ama ulaşım günlük hayatımızı etkilediği için hep ulaşımı konuşuyoruz. Esasında hep depremi konuşmamız gerekiyor. Kentin jeolojik etütlerini tamamlayarak ve olası zemin tepkilerini görebilecek bir sistemi kurduk. Buna göre artık yapıların, parsel ve arsa boyutunda sondajı yapılarak yapı yapma izinleri veriliyor. Belediye binaları, viyadükler, köprüler ve bizim sorumluluk alanımız içinde olan alanlarla ilgili ilgili bir sorun yok. Valilikte, Özel İdare marifetiyle hastane ve okullarla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

İstanbul'da olası bir deprem, Van'dan çok daha farklı, Türkiye'yi birkaç on yıl geriye götürür ve faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul'un bu riskten kurtulması gerekir. Ne yaptık? 'Kentsel dönüşüm' dedik. Daha sonra, 'Kentsel dönüşümü sanayide uygulayalım' dedik. Fikirtepe örneğinde, vatandaşlar memnun. Şuurlu bir şekilde projeye başlanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir