İşte sektörlerin 2012 analizi
Bu yıl gelişmiş ekonomilerin resesyona girmesi, gelişen ülkelerin hız kesmesi bekleniyor. Peki sektörlerde durum ne?
Evrim KÜÇÜK
İSTANBUL - 2012 yılı Avrupa borç krizi ve küresel ekonomiye ilişkin uyarılarla başladı. Bu yıl gelişmiş ülkelerin resesyona doğru sürüklenmesi, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ise hız kesmesi bekleniyor.
Kamu harcamalarını kısma tedbirlerinin gelişmiş ülkelerde tüketici, yatırımcı ve işdünyası güvenini erozyana uğratması global ticareti baskı altına alacak. Küresel ticaretin 2012'de yüzde 5.2 ile, canlanmaya başladığı 2010 yılının yarısı kadar büyüyeceği tahmin ediliyor. Küresel ticaretteki canlanmanın göstergesi olan gemicilik endüstrisi, çok fazla geminin azalan mal sevkıyatına talip olması nedeniyle sancılı bir dönem geçirecek. The Economist, büyümenin yavaşlayacağı ve ticaretin hız keseceği yeni yılda dünya ekonomisini sırtlayan sektörleri neyin beklediğini analiz etti. The Economist'e göre, 2012'nin en parlak sektörleri gelişmekte olan ülkelerin talebi sayesinde otomotiv, dijitalleşen eğlence, yaşlanan nüfusun yardımıyla sağlık-bakım ve arz-talep dengesine bağlı olarak metal ile madencilik olacak. Bu yılın en mutsuz sektörü ise borç krizinin yayıldığı bankacılık sektörü olacak gibi görünüyor. Ekonomik yavaşlama ve hükümetlerin teşvikleri azaltması, bankalar üzerinde kendini hissettirecek. Avrupa'da banka kredilerinde hacmin daralması bekleniyor. Ayrıca sektörde ücretlerin azaltılması ve işten çıkarmaların devam etmesi gibi tedbirler sürecek. Gayrimenkul ve telekom için de 2012 çok parlak bir yıl olmayabilir. ABD'de konut fiyatlarının yukarı doğru kıpırdanacağı tahmin ediliyor ancak Asya'da hükümetlerin aldığı tedbirlerin etkisiyle fiyatlarda gerileme yaşanacak. Cep telefonu pazarının hızla olgunlaşması telekom sektörünün işini biraz zorlaştıracak gibi görünüyor.
İŞTE 2012'DE SEKTÖRLERİN GÖRÜNÜMÜ
OTOMOTİV: Dünya genelinde satışlar yüzde 8 yükselecek
Global otomotiv sektörü 2012'de parlak günler geçirecek. Gelişmekte olan ülkelerin güçlü talebiyle gelecek yıl otomobil satışları yüzde 8'den fazla artacak. Sektörde önceki yıla göre ise satışlarda yüzde 6 artış bekleniyor. Japonya'da mart ayında meydana gelen yıkıcı deprem ve tsunami nedeniyle darbe alan otomotiv sektöründeki satışlarda sıçrama yaşanabilir. Dünyanın en büyük iki otomotiv pazarı Çin ve ABD'de satış rakamları adete fırlayacak. The Economist, Çin'de otomobil pazarının 2012'de yüzde 14, ABD'de ise yüzde 9 büyüyeceğini tahmin ediyor. Çin'in otomobil açlığını doyurmak için Volkswagen, Nissan, Honda ve Hyundai 2012'de bu ülkede yeni fabrikalar açmayı planlıyor. Lüks markalar ise bayilerin talebine bile yetişemez hale gelecek kadar hızlı bir büyüme yakalayacak. Finans kuruluşu JP Morgan, Çin'de premium model satışlarının yüzde 30'dan fazla artmasını bekliyor. Hindistan, daha da iyi bir fırsat sunuyor. Şu an Çin'de 1000 kişiye düşen 56 arabaya karşın Hindistan'da 17 araba düşüyor. Otomobil şirketlerinin büyük bir manevra alanına sahip olduğu Hindistan'daki satış hızının, 2013'ten sonra Çin'i geçmesi bekleniyor. 2012'de sektördeki en çarpıcı gelişme ise internet bağlantılı otomobiller olacak. 2012'de Avrupa'da yeni özellikleriyle vitrine çıkacak olan Ford Evos konsept, sürekli bir internet bağlantısına sahip.
TÜKETİM MALLARI: İndirimli ürünlerin cazibesi artıyor
2012, perakende satış gruplarının indirimli mallarının ve kendi markalarıyla piyasaya sürdükleri ürünlerin yılı olacak. Kuzey Amerika ve Avrupa'da tüketici nakit harcamalarını azaltacak. Söz konusu pazarlarda tüketim malları sektöründe sadece yüzde 1 büyüme bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki marka tutkunu tüketiciler ise kesenin ağzını açacak. Endonezya ve Hindistan'daki harcamalarda hızlı bir artış yaşanacak. Çin'de yüzde 10 ile bu ülkelerin iki katı büyüme kaydedilecek. Kendi bölgelerinin dev ekonomileri Güney Afrika ve Brezilya'da satış hacmi sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 6 artacak. Dünya genelinde ise perakende satışları, yüzde 2- 3 civarında bir artışla, geçtiğimiz yıla göre daha iyi bir performans sergileyecek. Batı‘da ise, geleneksel satışlardaki karamsar tabloya karşın online satışlarda çift haneli bir artış bekleniyor. Özellikle kemer sıkma programlarının hayata geçirildiği İtalya ve İspanya'da hızlı bir büyüme beklenirken, ABD'de e-ticaret toplam perakende satışların yüzde 10'unu oluşturacak.
SAVUNMA: Gelişen ülkelerin harcamaları artacak
Amerika, silahlı kuvvetlerine diğer ülkelerden daha fazla harcamaya devam edecek olmasına rağmen, savunma bütçesi 2012'de yüzde 5 daralarak 700 milyar dolara inecek. ABD'nin savunma bütçesindeki daralma. kısmen Irak'tan askerlerin çekilmesi ve Afganistan'daki birliklerin azaltılmasından kaynaklanıyor. Avrupa'daki büyük orduların hemen hepsi savunma harcamalarında kısıntıya gidecek. Çin ise, harcamalarında çift haneli artışa geri döneceğini bildirdi. Her ne kadar Çin, savunma harcamalarını sır gibi saklasa da, harcamalarının 150 milyar dolar dolayında olduğu sanılıyor. Rusya ve Hindistan da, savunma harcamalarını artıracak. Rusya'nın 2012'de bu alanda Fransa ve İngiltere'yi geride bırakarak üçüncü sıraya yerleşmesi bekleniyor. Batı‘da savunma bütçelerinin küçülmesi, uçak ve savunma şirketleri arasındaki rekabeti kızıştıracak ve fiyatlandırma güçlerini baltalayacak. 2012'de sektörde ön plana ‘insansız uçaklar' çıkacak. Danışmanlık şirketi Teal Group'a göre, insansız uçak satışları yüzde 30 artarak 8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak.
ENERJİ: En büyük talep artışı doğalgazda
Global enerji tüketimi 2012'de önceki yıla göre, ılımlı bir artış gösterecek ve sadece yüzde 3 yükselecek. Libya'nın üretiminin canlanması ve Irak'ın üretimini artırmasıyla OPEC'in pazarda payı büyüyecek, petrol arzındaki artış talebin üzerinde gerçekleşecek. Piyasalardaki oynaklık petrol fiyatlarını etkilemeye devam edecek. 2011'de ortalama 110 dolar olan gösterge Brent petrolünün varili ortalama 90 dolara gerileyecek. Kömür tüketiminde ısrarlı olan Hindistan ve Çin, kömürün enerji üretimindeki payını artırmaya devam edecek. Başlıca akaryakıt ürünleri içinde en büyük talep artışı ise doğalgazda yaşanacak. Diğer yandan Çin, nükleer enerji planlarını hayata geçirmeye devam edecek. Pekin yönetimi, 2020 yılında nükleer kapasitesini 10 kat artırarak 70 gigawatt'a çıkarmayı hedefliyor. Bu, 10 yıl içinde Avustralya'nın tüm elektrik şebekesi kadar bir atom gücünün Çin'in kapasitesine eklenmesi anlamına geliyor.
BİLGİ TEKNOLOJİSİ: Kamunun teknoloji alımları yavaşlayacak
Bilgi Teknolojiisi (IT) endüstrisi genellikle ekonomik büyümenin peşinden gider. 2012'de ekonomik görünüm pek de parlak görünmediğine göre IT için zorlu bir sene olabilir. IT harcamalarının 2012'de yüzde 6 ile, donanımda beklenen yüzde 9'luk artışın altında kalması bekleniyor. Yazılım ve hizmetlerde beklenen artış ise yüzde 3 dolayında. Danışmanlık firması Gartner'a göre, ABD ve Avrupa'da kamu sektörü doğrudan teknoloji alımlarının beşte birini oluşturuyor. Hükümetler, özellikle Avrupa'da, indirect alımlarda önemli bir rol oynuyor. Ancak bu ülkelerde yurürlüğe giren ağır kemer sıkma programlarının IT endüstrisini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Gartner, 2012'de kamu sektörü teknoloji harcamlarının ABD'de sadece yüzde 1 artacağını, Avrupa'da değişmeyeceğini tahmin ediyor. Dünyada her beş PC'den biri Çin'de satılacak, Endonezya, Hindistan ve Tayland'a yapılan sevkıyatlar Çin'den bile hızlı artış gösterecek. PC penetrasyonun düşük olduğu Latin Amerika'da satışların yüzde 10 artabileceği hesaplanıyor. Apple'ın iPad'i sayesinde, tablet bilgisayar pazarının büyüklüğünün 2012'de 35 milyar dolara ulaşacağı tahminleri yapılıyor. Sıkı rekabet Apple'ın pazar payının biraz erimesine yol açabilir ancak Apple küresel tablet satışlarının yarısından fazlasını elinde bulundurmaya devam edecek ve yüksek fiyatları nedeniyle küresel tablet gelirin üçte ikisini kasasına götürecek.
EĞLENCE: Video oyunları büyümede lider olacak
Dijital eğlencenin cazibesi giderek artıyor ve PwC'ye göre, dijital formatlar 2012 yılında toplam harcamaların yüzde 30'unu oluşturacak. Sektördeki bazı segmentler, diğerlerinden daha iyi performans gösterecek. Örneğin, video oyunları yüzde 8'lik büyümeyle lider olacak. İlk kez olarak oyun severler, online abonelik ve ödemelerle, konsol ve kartuşlarına aynı miktarda harcama yapacak. Gelişmekte olan piyasalardaki talep, televizyon aboneliği için yapılan harcamaları yüzde 7 artıracak. Daha pahalı olan 3D ve Blu-Ray ürünlerin etkisiyle sinema harcamaları yüzde 6 yükselecek. Müzik endüstrisi yüzde 2 kan kaybederken, dijital müzik satışlarındaki artış fiziksel satışlardaki düşüşü dengeleyemeyecek.
FİNANS: Bankalar kredi musluğunu kısıyor
Bankaların büyük bir çoğunluğu 2008-2009 krizinin etkilerini henüz tam olarak atlamadı. Bu nedenle ekonomik yavaşlama ve hükümetlerin teşviklerin azalması, bankalar üzerinde kendini hissettirecek. Gelişmiş ülkelerde hane halkları, kredi almak yerine borçlarını ödemeye odaklanacak. Nakitlerini ellerinde tutan ve talebin zayıflamasından endişe eden şirketler ise yatırım bankaları için fazla fırsat yaratmayacak. Yeni sermaye düzenlemeleri bankaların gelecek yıllarda 1 trilyon dolar fon arayışına girmesine neden olacak. Bankaların, yüklü miktarda Euro Bölgesi hükümet borcu elinde bulundurması endişeleri artıracak. Banka kredileri Batı Avrupa'da yüzde 1 daralacak, ABD ve Japonya'da ise enflasyonun üzerinde büyüme gösterecek. Gelişmekte olan ülkelerde ise kredilerde daha fazla büyüme sağlanacak. Ancak bu bölgelerde bankaları iki tehdit bekliyor; aşırı ısınan ekonomilerde yüksek faiz oranları ve gelişmiş ülkelerde ekonominin yavaşlamasına karşı daha hassas olan ekonomilerde kredilerin hız kesmesi. Ayrıca sektörde ücretlerin azaltılması ve işten çıkarmaların devam etmesi gibi tedbirler sürecek.
ALTYAPI: Çin ve Hindistan trilyonlarca dolar akıtacak
Samsung Ekonomik Araştırma Enstitüsü‘ne göre, ulaşım, telekom, elekrik ve su yatırımları 2020'ye kada yılda ortalama 1.2 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşecek. Hindistan, 2012'de altyapı sektörüne en büyük yatırımlarından birini yapacak; Nisan ayında başlayacak beş yıllık planı çerçevesindeki altyapı harcamalarını, bir önceki planına göre ikiye katlayarak 1 trilyon dolara çıkaracak. Yatırımların yarısına yakın bir bölümünün özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu arada Çin de, 1 trilyon dolar altyapı harcaması öngören beş yıllık planının ikinci yılına giriyor. Güvenlik kaygılarına rağmen, ülkenin 30 bin kilometrelik yüksek hızlı demiryolu projesi tüm hızıyla devam edecek. Diğer yandan, Brezilya'daki Açu Superport, yılın ikinci yarısında hizmete girecek. ‘Çin'e uzanan otoban' olarak nitelenen bu projeyle, Latin Amerika devinden enerjiye aç ekonomilere doğal kaynak akışı hızlanacak. Yine de Berizlya'nın altyapı harcamalarının GSYİH'sine oranının, kemer sıkma yolunu izleyen ABD ile aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 2 civarında kalacağı hesaplanıyor. Brezilya'nın altyapı harcamaları, Çin ve Hindistan'ın oldukça gerisinde kalıyor. Bu arada, 2012'de arabasız şehirler görmeye başlayabiliriz. Özellikle Avrupa'da yetkililer halkı toplu taşımayı kullanmaya özendiriyor ve özel araç kullanımını caydırmaya çalışıyor.
TARIM VE ÇİFTÇİLİK: Gıda fiyatları gerileyecek
Tarım ürünlerinin fiyatı 2012 yılında gerileyecek ancak tarihi standartların üzerinde seyredecek. Son iki yılda yaşanan sert fiyat yükselişlerinin teşvikiyle tarımsal üretim 2012 yılında artacak ve birçok ürünün piyasasında fazla oluşacak. Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan gıda, yem ve içecek endeksinde yüzde 11 gerileme bekleniyor. Ancak bunun ancak iyi hava koşullarının yardımıyla gerçekleşebileceğinin altı çiziliyor. Hindistan'ın geçtiğimiz yıl rekor seviyeye çıkan buğday üretimi, 2012'de stoklarını artıracak. Bu da fiyatların yüzde 19 gerilemesini sağlayacak. Endonezya, Asya'nın en büyük buğday ihracatçısı olarak ortaya çıkacak. 2011'de yüzde 10 yükselen mısır fiyatlarında ise yüzde 5 gibi ılımlı bir düşüş bekleniyor. Latin Amerika'da üretimin artmasına bağlı olarak Arabica tipi kahvenin fiyatında gerileme beklenirken, Rusya ve Doğu Avrupa'nın üretimindeki artışın stokları büyütmesiyle şeker fiyatlarında yüzde 12'ye varan düşüş yaşanabilir.
GAYRİMENKUL: Konut fiyatları yukarı doğru kıpırdayacak
Batı‘da konut fiyatları sınırlı olmakla birlikte artmaya başlayacak. Mortgage Bankacıları Birliği'ne göre, Amerika'da kontu fiyatları 2012'de yaklaşık yüzde 1 yükselecek. İngiltere'de de yüzde 2'nin üzerinde fiyat artışı mümkün görünmüyor. İskandinav ülkelerinde gayrimenkul pazarının güç kazanması bekleniyor. İspanya ile İrlanda'da ise gayrimenkul balonu sönmeye devam ettiği için, piyasada zayıflığın süreceği tahmin ediliyor. Gelişmekte olan Asya ülkelerinde de konut fiyatlarında düşüş gözlenebilir. Hem zengin hem de gelişmekte olan ülkelerde ticari gayrimenkul piyasası daha güçlü bir görünüm sergileyecek. Deutsche Bank, bu sektördeki yatırımcıların, 2015 yılına kadar ortalama yüzde 8-11 getiri elde edeceğini tahmin ediyor. Ofis binaları en iyi getiri sağlayan gayrimenkul grubu olurken, endüstriyel gayrimenkul en az getiriyi sağlayacak varlık olarak görülüyor. Bu arada sektörde bu yıl ilginç bir trend önplana çıkabilir. Küresel ticaretteki gerilemeye bağlaı olarak kızağa alınan konteynerlerin mimari figürler olarak kullanıldığını görebiliriz.
SAĞLIK VE BAKIM: Yaşlanan nüfus sektörü büyütecek
Demografik gelişmelerin ekonomik karamsarlığı bastıracağı bir yıl geçirecek sağlık ve bakım sektörü. Gelişmekte olan ülkelerde hızla yaşlanan nüfusun tedavisine yönelik uygulamalar sektöre destek verecek. Japonya'da nüfusun nenedeyse dörtte birini oluşturan 65 yaş ve üstü nüfus, ülkenin sağlık harcamalarının yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise, artan gelirler sayesinde sağlık ve bakım harcamalarını önemli bir artış öngörülüyor. 2012 yılında bu sektördeki harcamaların küresel çapta yüzde 5 yükseleceği tahmin ediliyor. Amerikalılar, GSYİH'nin yüzde 16'sinı denk gelen miktarda harcama yapacak ve bu alanda açık ara lider olacak. Bütçe açığının daraltılmasına yönelik tartışmalar kapsamında federal sağlık giderlerinin azaltılması ön plana çıkacak. Diğer yandan hükümetlerin, masraflarını sınırlandırmak amacıyla düşük maliyetli jenerik ilaçları tercih etmeleri ilaç şirketlerinin işini zorlaştıracak. Jenerik ilaç üreticilerinin pahalı biyoteknoloji ilaçlarını kopyalamaları, sektördeki karlılık üzerindeki baskıları artıracak. Araştırma şirketi EvaluatePharma'ya göre, patentli ilaçların cazibesini yitirmesi nedeniyle ilaç şirketlerinin Ar-ge harcamalarının 2012'de sadece yüzde 1 artması bekleniyor. 2016'ya kadar Ar-ge harcamaları yılda ortalama yüzde 2.5 artacak. 2000'li yıllarda bu oran yüzde 9 civarındaydı.
MEDYA: Reklam harcamaları yüzde 3.6 artacak
Londra'da düzenlenecek 2012 Yaz Olimpiyatları ve ABD'deki başkanlık seçimi, küresel reklam harcamalarını ZenithOptimedia'ya göre yüzde 5.3 artıracak. 2011 yılında harcamalardaki artışın yüzde 3.6 olduğu tahmin ediliyor. 2011 yılında, 2008'deki düzeyini yakalayan reklamcılık sektörü en sonunda resesyondan çıkmayı başaracak. Reklamcılar için televizyon egemen konumunu sürdürecek. Televizyon reklamları için yapılan harcamalarının yüzde 6 artarak 200 milyar doları bulması ve toplam harcamalar içindeki payının yüzde 41 olması bekleniyor. İnternet reklamcılığı ise yüzde 15 ile çok hızlı büyüme sergileyecek. Dergiler ve gazetelerdeki reklamların 2007'den bu yana azalıyor olması, internet reklamcılığındaki artışın öngörülebilir olmasını sağlıyor. Online reklam harcamalarının, 2013'te periyodik yayınların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
METALLER VE MADENCİLİK: Bakır fiyatlarında yükselişe devam
Temel metal fiyatlarının 2012'de yüksek seyrini sürdüreceği beklentisi hakim. Bakır, kalay ve kurşundaki fiyat artışlarının alüminyum, çinko ve nikeldeki zayıflamayı dengelemesi sayesinde Economist Intelligence Unit'in temel metal endeksinin 2012'de yüzde 3 yükselmesi bekleniyor. Ekonomik belirsizlik, metal piyasalarında oynaklığın devam etmesine neden olacak. Bu ortamda, bakır fiyatlarının yüzde 7 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini test edebileceği düşünülüyor. Fiyat artışının temel kaynağı ise, Japonya'daki deprem sonrasında stokların azalması ve dünyanın önde gelen üreticilerinden Şili'deki grevler. Otomotiv sektöründen gelen talebin alüminyum fiyatlarını yüzde 6 yukarı taşıyabileceği belirtiliyor. Zayıf küresel ekonomik görünüm nedeniyle ‘güvenli liman' statüsünü koruyacak olan altında da oynak bir seyir bekleniyor. Fiyatların 2012'de arttıktan sonra inişe geçmesi bekleniyor. Bu arada madencilik sektöründe yakından izlenen gelişmelerden biri, Moğolistan'daki dünyanın işlenmemiş en büyük bakır ve altın madeni Oyu Tolgoi'nin 2013'te üretime başlayacak olması. Diğer yandan, uluslararası bir konsorsiyum, dünyanın işlenmemiş en büyük kömür yatağı Tavan'da çalışmalara başlayacak. Kömür yatağınının sahibi olan şirket bu yıl halka açılacak.
TELEKOM: Gelişmiş ülke pazarları olgunlaşıyor
Cep telefonu pazarı hızla olgunlaşıyor. Sektör uzmanları 2012'de her 100 kişi için 94 cep telefonu aboneliği öngörüyor. Zengin ülkelerde tüketiciler genellikle birden fazla telefona sahip, gelişmekte olan ülkelerde ise penetrasyon hızlı bir şekilde artıyor. Pazarların doymaya ba şlaması, cep telefonu sektöründe gelirin 2011'in yarısına inerek yüzde 5 civarında artacağı anlamına geliyor.
Araştırma şirketi IHS iSuppli'ye göre zengin donanımlı, internet erişimi sağlayan akıllı telefonlar, bu yıl toplam satışların yüzde 40'ını oluşturacak. PwC'ye göre bu trend, cep telefonu aplikasyonları satışlarından 16 milyar dolar gelir elde edilmesini sağlayacak. Gartner yeni akıllı telefonların yarısında Google'in Android işletim sistemi kullanılacak. 4G hizmetleri hız kazanacak. Fakat 4G'deki gelişmeler ve bu pazara giriş 3G kadar hızlı olmayacağından fiyatlar yüksek seyredebilir. Bu yılın en önemli trendlerinden bir tanesi, geniş ekranlardan dolayı büyük cep telefonlarının yeniden geri dönüşü olacak
TURİZM: İşadamları turistlarden fazla harcayacak
Her ne kadar insanlar artık seyahatlerini kısa kesmeyi tercih etse de, gezme merakı zorlu ekonomik şartlara meydana okuyacak. Avrupa Seyahat Komisyonu'nun göre, dünya genelinde gecelik konaklamalı turistik geziler yüzde 5 artış gösterecek. İş adamlarının seyahat harcamaları tatilcilerin harcamalarını geride bırakacak. Artan akaryakıt fiyatlarının havayollarının karı üzerinde baskı yarattığı 2011 yılı sonrasında talebin azalmaya devam etmesi 2012'de gelir artışını sınırlandıracak. Ancak sektör, yüksek ücretli yeni uçuş rotlarının eklenmesiyle karlılığını devam ettirecek.
Ocak ayından itibaren AB'de faaliyet gösteren havayolu şirketleri karbon emisyonu salınımları için ücretlendirilecek. Point Carbon'a göre, emisyon ücreti havayolu şirketlerinin masraflarına yılda 1.5 milyar dolar ekleyecek. Havayolu şirketleri gibi gelişmiş ülkelerdeki oteller de, sınırlı büyüme sayesinde karlarını sürdürmeye çalışacak. PwC'ye göre, fiyat artışlarına bağlı olarak ABD'de oda fiyatları yüzde 6 artacak. Olimpiyat Oyunları‘na rağmen İngiltere'deki otellerin benzer bir fiyat artışı yaşaması bekleniyor. Çin, otel inşa etmekle en meşgul ülke olmaya devam edecek. Ülkede, hizmete giren yeni oda sayısı Amerika'daki oda sayısının iki katı olacak.
2012'de mercek altındakiler
- Bu yıl sanat yatırımları yine gözde olacak. Tüm dünyanın tanıdığı sanatçılar Picasso, Monet, Warhol ve benzerlerinin çalışmaları stresli dönemlerde bile değerini koruyor. Sanat piyasasına
yatırımlar sürecek. Özellikle doğalkaynak zengini Katar'ın bu alandaki harcamalarda başı çekmesi bekleniyor. Tabiki Çin de, sanatın iyi müşterileri arasında yer alacak.
- Bu yıl azalan su kaynaklarıyla ilgili tartışmalar yaşanabilir. Bu konu, şirket yöneticilerinin ve yatırımcıların da gündemine yerleşecek. Nüfus artışı, kentleşme ve iklim değişikliği su kaynaklarının niceliği ve niteliği üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, suya dayalı iş kollarının endişeleri giderek artıyor. Danışmanlık firması McKinsey'e göre, şu anki trendin devam etmesi halinde küresel su arzı 2030'ta talebin sadece yüzde 60'ını karşılar hale gelecek. Bu eğilim, suya dayalı riskleri daha detaylı şekilde görmek isteyen kurumsal yatırımcıyı kaygılandırıyor. Norveç‘in 550 milyar dolarlık
egemen fonun yüzde 10'u, suyun tedarik zincirinde büyük bir önem taşıdığı şirketlere yatırılmış durumda.
- Küresel büyüme peşindeki şirketler için Çin'in cazibesi sürüyor. Örneğin lüks tüketim firmaları için Çin yeni bir evren gibi. World Luxury Association'a göre, 2012'de Çin dünyanın en büyük lüks tüketim pazarı olarak Japonya'yı geride bırakacak. Üstelik sadece iç pazarda. Ayrıca Çinlilerin yurtdışında yaptıkları alışverişler Milona, Paris, Londra gibi büyük şehirlerde yapılan satışlarda büyük bir paya sahip. Danışmanlık firması Bain'e göre 2012'de dünya genelinde lüks tüketim satışları yüzde 5 artacak. Çin'deki büyüme ise dört-beş kat fazla olacak.
- Londra, son yedi yılda 15 milyar dolar harcadığı Yaz Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak. Oyunlar, yayıncılar ve sponsorlar için büyük bir fırsat yaratacak. AT Kearney'e göre, bu tip mega arganizasyonların, düzenlendikleri yıl içinde küresel spor gelirleri içindeki payı yüzde 8 civarında oluyor. Ancak küresel krizin etkilerinin bu alanda da hissedilmesi bekleniyor. Spor organizasyonlarından elde edilen gelir artışının 2015'e kadar ortalama yüzde 4'e inmesi bekleniyor. Finans krizinden önce bu oran yüzde 6 civarındaydı.