”İşten çıkarmaların ana sorumlusu Hükümet”

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, 2009 ortalarına kadar Türk ekonomisinin ciddi bir resesyona gireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, reel sektördeki işten çıkarmaların ana sorumlusunun, ekonomik krize karşı zamanında önlem almayan Hükümet olduğunu savundu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ve beraberindeki heyet, Kılıçdaroğlu'nu TBMM'deki makamında ziyaret etti.

Evren, KESK ve DİSK'in çağrısıyla 29 Kasımda Ankara'da gerçekleştirilecek olan "İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"ne destek istedi. "Ekonomik krizin bedelini emekçilerin ödememesi gerektiğini yüksek sesle bir kez daha gündeme getireceklerini" ifade eden Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'a giderken söz ettiği ekonomik paketin içinde ne olduğunu tahmin edebildiklerini söyledi. Evren, "O paketin içinde hayat pahalılığı, yoksulluk, özelleştirmeler var. Yeni ağır vergiler var. Halktan yana herhangi bir şey yok. Bu bedeli, ödemek istemiyoruz" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu da emeğiyle geçinenlerin, orta sınıfın, düşük gelirlilerin, ekonomik kriz dönemlerinde daha fazla maddi kaynakla desteklenmesi gerektiğine söyledi. Kılıçdaroğlu, kriz döneminin en belirgin özelliğinin talep daralması olduğunu, bunun giderilmesinin yolunun da emeğiyle geçinenlere daha fazla kaynak aktarılması ve bu kesimin vergi yükünün azaltılması olduğunu belirtti.

Mali kriz olacağının, 1-1,5 yıl önce söylendiğini, ancak Hükümetin bu uyarıları, "görmezlikten" geldiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Kriz, bize teğet geçti" dediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bunları değerlendirdiğimizde Sayın Başbakan'ın ekonomi konusunda da çok sağlıklı bir bilgiye sahip olmadığı gibi bir sonucu görüyorum"dedi.

Kılıçdaroğlu, reel sektörün, ekonomik krizden etkilenmiş olmasının toplu işçi çıkarmalara yol açtığını, Kocaeli'nde işçilerin bunu protesto ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu işin sorumlusu olarak sanayicileri, iş adamlarını görmek istemiyorum. Çünkü onlar, üretip ürettiğini satan ve sonuçta da gelir elde eden insanlar. Yanlarında yüzlerce, binlerce kişi çalışıyor. Bu işin tek ve ana sorumlusu, ekonomik krizi görmeyen, zamanında önlem almayan hükümettir. Eğer hükümet, daha sağlıklı ve tutarlı bir politika izleyebilseydi, krizi daha rahat atlatabilirdik. Öyle anlaşılıyor ki bu gecikmenin bedeli olarak 2009 ortalarına kadar Türk ekonomisi ciddi bir resesyona girecektir. Buna da emeğiyle geçinenlerin tepki göstermesi son derece doğaldır. CHP olarak emekten yana olan kesimleri destekleyeceğiz."