İsveç'te sağ blok seçimi kazandı

4 ortaklı sağ blok partiler 349 milletvekili bulunan mecliste 172 sandalye, sol blok ise 157 sandalye kazandı. Ancak, sağ blok hükümet için çoğunluğu sağlayamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM- İsveç'te gerçekleştirilen seçimlerde 4 ortaklı sağ blok partiler 349 milletvekili bulunan mecliste 172 sandalye, muhalefette bulunan sol blok partiler ise 157 sandalye kazandı. Yabancı ve İslam karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD), 20 milletvekili ile meclise girdi.

İsveç'te bugün yapılan genel ve yerel seçimlerde kullanılan oyların büyük bölümünün sayıldığı açıklandı. Kesin olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki 4 ortaklı koalisyon partileri seçimi kazandi, ancak hükümet kurma için çoğunluğu sağlayamadı.

İktidar partileri Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti), 349 milletvekili bulunan meclise toplam 172 milletvekili soktu. İktidar partileri, daha önce 2006 yılında yapılan seçimlerde 178 milletvekili ile iktidara gelmişti.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Partinin (Çevre Partisi) ise mecliste toplam 157 milletvekili kazandığı hesaplanıyor.

Bu seçimlerde ilk kez yabancı karşıtı bir parti İsveç meclisine girme şansını yakaladı. Yabancı ve İslam karşıtı olarak tanınan SD'nin İsveç meclisine 20 milletvekili göndermesi bekleniyor.

Seçimleri kazanan sağ blok partileri, meclis başkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, tek başlarına iktidar çoğunluğuna sahip olmadıkları için diğer partiler ile görüşmelere başlayacak. SD'nin de 20 milletvekili ile hükümet kurma görüşmeleri sırasında önemli rol oynaması bekleniyor.

"SD ile işbirliği düşünmüyoruz"

Moderat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Fredrik Reinfeldt, hükümeti kurma çalışmaları sırasında, yabancı düşmanı Sverige Demokrat Parti (SD) ile işbirliği yapmayı düşünmediklerini, Miljö Parti (Çevre Partisi) ile görüşmeleri yürüteceklerini açıkladı.

Fredrik Reinfeldt, kesin olmayan seçim sonuçlarının alınmasıyla birlikte, partililere yaptığı açıklamada, koalisyon partileri olarak ülkeyi yönetmeye devam edeceklerini söyledi. Reinfeldt, kendi partisi Moderat Parti ile birlikte sağ blok partilerin büyük başarı kazandığını ve halktan destek gördüklerini kaydetti. Hükümet kurma çalışmaları sırasında yabancı karşıtı SD ile işbirliği yapmayı düşünmediklerini bildiren Fredrik Reinfeldt, "daha geniş tabanlı destek arayacaklarını ve bu amaçla seçimlerde oylarını artıran Miljö Parti (Çevre Partisi) ile görüşmelere başlayacaklarını" ifade etti.

Bu arada, SD'nin Genel Başkanı Jimmie Akesson da katıldığı televizyon programlarında yaptığı açıklamada, tarihi bir zafer kazandıklarını söyledi. Jimmie Åkesson, herkesle görüşmeye ve işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Sorumluluk almaya hazırız" dedi.

Mehmet Kaplan yine mecliste

Bu arada, İsveç meclisine girmek için adaylıklarını koyan 3 Türk adaydan sadece Çevre Partisi'nin halen milletvekili olan Mehmet Kaplan yeniden Meclise girmeye hak kazandı. Sosyal Demokrat Parti'den aday olan Hasan Dölek ile Moderat Parti'den aday olan Sedat Doğru, milletvekili seçilemedi.

Yabancı karşıtı SD 4. büyük parti oldu

İktidardaki Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki 4 ortaklı sağ blok partiler çoğunluğu elde ediyor, ancak yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD) de iktidar olma konusunda kilit röle sahip parti haline gelebilecek.

Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti)'nin oluşturduğu sağ blok partiler oyların yüzde 48.3'ünü aldı.

Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Partinin (Çevre Partisi) ise yüzde 43.6 oranında oy aldı.

Yabancı ve İslam karşıtı söylemleri ile tanınan Sverige Demokrat Parti (İsveç Demokrat Partinin ise oylarını önemli ölçüde artırdığı, meclise girmek için gerekli olan yüzde 4 barajını aşarak, 6.7 oranında oy alıp, İsveç'teki 4. büyük parti konumuna geldığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu oy oranı ile SD'nin, koalisyon görüşmelerinde kilit parti haline geldiğine dikkati çekiyor. Ancak sağ ve sol blokta yer alan partiler, seçim öncesinde, seçim sonucu ne olursa olsun, hükümet kurmak için SD ile işbirliği yapmayacakları konusunda seçmenlerine söz verdiler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir