İşyerinde Stres - II

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Timuçin GÖKDEMİR

Bir önceki makalemde işyerinde stres yükümüzden bahsetmiş ve günlük iş curcunası içerisinde çoğu kez bunalımlar geçirecek noktaya geldiğimizden dem vurmuştum.

Bununla beraber herşeyin olduğu gibi işyerindeki stresi de alt etmenin yolları olduğunu belirtmiş ve bu konudaki ilk iki tavsiyemi örneklerle açıklamıştım.

Stresi alt etme konusunda kullanacağınız bir başka yöntem ise hobilerinizi iş arkadaşlarınız ile paylaşmak olacaktır. İlgi alanlarınızı, bulacağınız minik vakitlerde iş arkadaşlarınız ile konuşup paylaşmak, arkadaşlarınız ile aranızda iş hayatının ötesinde bir başka iletişim kanalı oluşmasını sağlayacaktır. Bu sayede hem sizin hem arkadaşlarınızın bunaldığınızda yöneleceğiniz veya muhtemel bir vaka ile oluşmuş olan tansiyonu düşürme amacına hizmet etmeye yönelik yadsınamaz bir yöntem, bir materyal elde etmiş olursunuz. Tek düze iş hayatınızın içine sosyal iletişim olanaklarını dahil ederek kendinizi ve paylaştığınız iş arkadaşınızı bir kaç dakikalığına dahi olsa iş hayatının yarattığı stres'ten arındırmak aslen her derde devadır diyebileceğimiz bir aktivitedir.

Üniversite yıllarımdan kalan fotoğrafçılık hobimi işyerimde bir kaç arkadaşımla paylaşmaya karar verdiğimde, bu kararımın beni bir kaç yıl sonra işyerimde bir fotoğraf yarışması organize etme noktasına getireceğini söyleseler asla inanmazdım. Minik sohbetler ile başlayan bu hobileri paylaşma seanslarım sayesinde iki arkadaşımı aynı hobi ile tanıştırırken bir fotoğrafçılık kulübü kurulmasına önderlik ettim. Geçtiğimiz günlerde ise şirket içi bir yarışma düzenledik ve normal şartlar altında hiç ilgim olmayan departmanlardan katılımlar oldu. Katılımcılardan bir tanesi ise bu olayın "ne kadar monoton bir iş hayatı olduğunu" düşündüğü günlerde karşısına çıktığını söyleyip yakın çevresinde sadece "iş" konuştuğu insanların kendisi ile aynı hobiyi paylaştıklarını öğrenmesiyle işyeri hakkındaki düşüncelerinin tümüyle değiştiğini belirtti. Evrensel doğrular kendisini her ortamda ispatlamıştır. Elli bin kişinin çalıştığı çok uluslu bir şirket olan işyerim insan kaynakları konusuna çok önem verir. Öyleki her ay düzenli olarak bir insan kaynakları bülteni yayınlanır. Bu bültenlerin her bir sayısında da şirket çalışanlarından birkaçının kimse tarafından bilinmeyen hobileri anlatılır.

Bu konu ile ilgili özellikle yönetici seviyesinde olan kişilere tavsiyem şudur. Ekibinizdekilerin ne tür hobilere sahip olduğunu, boş vakitlerinde neler yapmaktan hoşlandıklarını mutlaka öğrenin. Motivasyon yaratma noktasında bu bilgi çok faydalı bir materyal olarak elinizi kuvvetlendirecektir. Ayrıca kim bilir! Belki siz de farklı bir hobi ednirsiniz bu sayede.

İşyerinde stresi altetmenin diğer yöntemlerinden biri de olay ve durumlara empati ile yaklaşabilmekten geçer. Başta peygamberler olmak üzere büyük düşünür ve filozofların hemen hepsi empati'nin önemine değinmislerdir. Benim de size tavsiyem her zaman empati yapmaya çalışmanızdır. Gerçi insan ilişkilerinin yeraldığı her ortamda empati, yani kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak düşünme gerekliliği vardır. Ancak iş hayatında bunu tatbik etmek hayati derecede önemlidir. Empati daha çok yönetici pozisyonunda olanlar için ve kendi astları ile olan ilişkilerinde ve genellikle daha kolay becerilebilen bir düşünüş biçimidir. Ne varki tersi durum o kadar parlak değil, yani alt kademede çalışan birinin kendini amirinin yerine koyabilmesi oldukça güç olabilmektedir. Ancak şunu önemle belirtmeliyimki empati yeteneğini geliştirebilmiş olan kişiler özellikle üstleri ile çok daha az sorun yaşamaktadırlar.

Düşünün; müdürünüzün sizden istediği görevi neden sizin öngördüğünüz biçimde değil de onun tarif ettiği gibi yapmanız gerektiğini anlasaniz hayat çok daha kolay olmaz mi? Bu sebeple özellikle üstünüz ile bir fikir ayrılığına düştüğünüzü gördüğünüzde empati kurmaya çalışın. Onların yerinde olsaydınız o işin nasıl yapılmasını isterdiniz ? Üstünüzün yerinde olsaydınız kriterleriniz farklı olur muydu? Davranışınızı bu bakış açıları ile belirlediğiniz durumların stres yaratma ihtimali neredeyse yok denecek kadar az olacağını düşünüyorum.

Burada belirtmeden geçemeyeceğim, empati konusunda başarılı olan kişilerin kariyerlerinde üst basamaklara çok daha hızlı tırmandıkları göz ardı edilmeyen bir başka gerçektir. Yani size tavsiyem hem bugününüz hem de yarınlarınız için güzel birşeyler yapmak istiyorsanız davranış ve tepkilerinizi kendinizi karşınızdakinin yerine koymadan, yani empati yapmadan belirlemeyin.

Bu konularda ilginizi çekebilir