İthalatçının borç ve alacak belgesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

A Enver ÇITAK / AEC Danışmanlık Eğitim Tanıtım Hizmetleri

Firmanıza yurtdışından mal satan firmanın herhangi bir eksikliği nedeni ile uygulanacak reklamasyon işleminde maliye tasdikli faturanızın kullanılmaması, tercihen firma unvan adres ve varsa logosunu içerecek şekilde debıt note  - borç belgesi -  veya credıt note  - alacak belgesi -  belgesi faturanın şekline uygun şekilde düzenlenerek kullanımı gereklidir.

Yurtdışındaki bir mal ihraç eden firmaya gecikme cezası, hatalı üretimden dolayı veya gecikmeden dolayı ceza amaçlı bedel içerecek şekilde belge düzenleme ihtiyacınız olması durumunda önerimiz antetli kağıdınız üzerine faturanız formatında bilgileri içerecek şekilde "debıt note" borçlandırma belgesi ve satın aldığınız mal ve hizmet için ödeyeceğiniz bir bedel varsa firmanız antetli kağıdına faturanız formatında credıt note düzenlemeniz uygun olacaktır.

Debıt note

Borç belgesi olarak adlandırılmaktadır. Fatura şeklinde muhatap, açıklama ve değer içermeli, genel toplamın hizasında tercihen Türkçe ve yabancı dilde olacak şekilde "belge tutarı nezdimizdeki cari hesabınıza borç kaydedilmiştir" İbaresi yer almalıdır.

Bu belge üzerinde belge döviz cinsine isabet eden düzenlendiği tarihteki TCMB döviz satış kur değeri de yazılmalıdır. (Gümrük Yönetmeliği: Madde 47)

Credıt note

Alacak belgesi olarak adlandırılmaktadır. Fatura şeklinde muhatap, açıklama ve değer içermeli, genel toplamın hizasında tercihen Türkçe ve yabancı dilde olacak şekilde "belge tutarı nezdimizdeki cari hesabınıza alacak kaydedilmiştir" İbaresi yer almalıdır.

Bu belge üzerinde belge döviz cinsine isabet eden düzenlendiği tarihteki TCMB döviz satış kur değeri de yazılmalıdır. (Gümrük Yönetmeliği: Madde 47)

Eğer ihracatçı firma size (ithalatçı firmaya) debıt note belgesi düzenlerse sizin hesabınızı borçlandırması nedeni ile, sizin ithalatçı olarak ihracatçıyı alacaklandırdığınız credıt note belgesi ile aynı işlemlere tabi olacağı dikkate alınmalıdır.

Bu belge eğer fiili ithalatı yapılan bir mal nedeni ile düzenlendi ise, malın maliyetini etkileyen bir değer içermesi nedeni ile  "Gümrük Yönetmeliği Madde 45" bölümünde açıklanan şekli ile tamamlayıcı beyan ilgili gümrük müdürlüğüne yapılmalıdır.  credıt note  ithalatçı firmayı alacaklandırması nedeni  ile düzenlendiği tarihten / firmanıza geliş tarihten itibaren en kısa sürede gümrük beyannamesinin tescil edildiği gümrük müdürlüğüne gümrük beyannamesi, gümrük beyannamesi fatura fotokopisi, credıt note belge sureti ve tercihen noter tasdikli tercümesi ile birlikte credit note değerinin havale yapıldığına dair banka transfer belgesi ilave edilerek dilekçe ile müracaat edilerek, ilave maliyet tutarına isabet edecek gümrük vergisi ve katma değer vergisi  tahakkuku yaptırılmalı ve tespit edilecek tutara isabet eden gümrük vergisi katma değer vergisi ve ödenmesi gereken varsa diğer ödemeler gümrük saymanlık müdürlüğü veznesine ödenmelidir.